Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ПРОБУДИСЬ! ГРУДЕНЬ 2010

 Молоді люди запитують

Як пояснити погляд Біблії на гомосексуалізм?

Як пояснити погляд Біблії на гомосексуалізм?

Під час церемонії вручення нагород дві акторки пристрасно цілуються. Зал на мить завмирає, а тоді вибухає оваціями. Геї називають це хвилиною тріумфу, скептики ж кажуть, що то звичайний рекламний трюк. У теленовинах ще не раз повторюватимуть відеокліпи з цим поцілунком, і мільйони людей кілька днів переглядатимуть цю сцену в Інтернеті.

КОЛИ стає відомо, що деякі знаменитості є геями, лесбіянками чи бісексуалами, мас-медіа роблять з цього справжню сенсацію. Одні хвалять таких людей за сміливість, а інші засуджують за розбещеність. Проте для багатьох гомосексуалізм є лише нетрадиційним способом життя. «Ще в школі,— пригадує 21-річний Давид *,— навіть нормальні діти вважали тих, хто несхвально висловлювався про гомосексуалізм, нетерпимими й упередженими до інших».

Ставлення до гомосексуалізму різниться від країни до країни і від покоління до покоління. Але християн не «носить туди-сюди кожен вітер вчення» (Ефесян 4:14). Вони завжди намагаються дотримуватися біблійного погляду.

А що каже Біблія про гомосексуалізм? Якщо ти живеш за її моральними принципами, тебе можуть називати упередженим, нетерпимим чи ненависником гомосексуалістів. Як відповідати на такі звинувачення? Ось деякі можливі запитання та варіанти відповідей.

Що Біблія говорить про гомосексуалізм?

У Божому Слові чітко сказано, що Бог дозволяє статеві зносини лише між чоловіком і жінкою, які перебувають у законному шлюбі (Буття 1:27, 28; Левит 18:22; Приповістей 5:18, 19). Будь-які інші сексуальні стосунки, у тому числі гомосексуальні, Біблія вважає блудом * (Галатів 5:19—21).

Якщо хтось запитує: «Як ти ставишся до гомосексуалізму?»

Можна відповісти: «Я не маю ненависті до гомосексуалістів, але не схвалюю їхньої поведінки».

 ✔ Пам’ятай. Якщо ти дотримуєшся біблійних норм моралі, то це твій вибір, на який ти маєш повне право (Ісуса Навина 24:15). Не соромся своїх поглядів (Псалом 119:46).

Чи християни не повинні поважати всіх людей, незалежно від їхньої сексуальної орієнтації?

Звичайно, що повинні. У Біблії сказано: «Шануйте всіляких людей» (1 Петра 2:17). Тому християни не мають ненависті до гомосексуалістів. Вони виявляють доброту всім людям, у тому числі геям (Матвія 7:12).

Якщо хтось запитує: «Хіба твоє ставлення до гомосексуалізму не викликає в інших нетерпимості до геїв?»

Можна відповісти: «Ні. Я засуджую не самих людей, а лише їхню поведінку».

✔ Ти можеш додати: «Наприклад, я не курю. Мені навіть гидко думати про цигарки. А ти, припустімо, куриш і маєш цілком інший погляд. Я не відчуваю через це нетерпимості до тебе, так само як і ти до мене. Чи ж не так? Щось подібне можна сказати про наше різне ставлення до гомосексуалізму».

Хіба Ісус не вчив християн бути толерантними? Чому ж ви не хочете бути терпимими до гомосексуалізму?

Ісус не заохочував своїх послідовників схвалювати будь-який спосіб життя. Натомість він вчив, що спасіння доступне «кожному, хто виявляє, що вірить у нього» (Івана 3:16). Виявляти віру в Ісуса означає узгоджувати своє життя з Божими нормами моралі. А Бог забороняє певну поведінку, у тому числі гомосексуалізм (Римлян 1:26, 27).

Якщо хтось каже: «Гомосексуалісти не можуть змінити своєї орієнтації, бо вони такими родилися».

Можна відповісти: «Біблія не пояснює, чому в людини розвивається гомосексуальний потяг, але вона визнає, що деякі негативні риси, немов твердині, важко подолати (2 Коринфян 10:4, 5). Навіть якщо хтось відчуває потяг до особи тієї ж статі, Біблія наказує остерігатись неналежних вчинків».

✔ Порада. Не вдавайся в дискусії про причини гомосексуального потягу, а чітко покажи, що Біблія забороняє гомосексуальну поведінку. Ти можеш навести порівняння: «Сьогодні дуже поширена думка, ніби деякі люди схильні до агресії, оскільки вона закладена в них генетично (Приповістей 29:22). Навіть якщо це правда, Боже Слово, як тобі відомо, наказує контролювати гнів (Псалом 37:8; Ефесян 4:31). Хіба біблійні норми несправедливі лише тому, що хтось схильний до насилля?»

Як Бог може наказувати людям, які мають потяг до особи тієї ж статі, остерігатись гомосексуалізму? Хіба це не жорстоко?

Такі твердження базуються на неправильному уявленні, що люди мусять піддаватися своїм сексуальним бажанням. Біблія показує, що людина не є рабом власних бажань і може, якщо справді хоче, боротися з неправильними сексуальними прагненнями (Колосян 3:5).

Якщо хтось каже: «Навіть якщо ти не гей, то маєш змінити своє негативне ставлення до гомосексуалізму».

 Можна відповісти: «Скажімо, мені не подобаються азартні ігри, а тобі подобаються. Чи мудро було б наполягати, щоб я змінив свій погляд лише тому, що мільйони людей грають у ці ігри?»

✔ Пам’ятай. Більшість людей (у тому числі гомосексуалісти) дотримуються певних принципів і несхвально ставляться до обману, несправедливості, війн тощо. Біблія засуджує все це так само, як і певну сексуальну поведінку, наприклад гомосексуалізм (1 Коринфян 6:9—11).

Боже Слово є поміркованим і не сіє між людьми упередження. Воно вимагає від осіб з нетрадиційною орієнтацією того ж, що й від осіб з традиційною орієнтацією,— утікати від блуду (1 Коринфян 6:18).

Християни не бояться мати свою думку і йти проти натовпу

Слід сказати, що мільйони людей з традиційною орієнтацією, які прагнуть жити за біблійними нормами, теж мусять постійно контролювати свої неправильні бажання. Серед них багато неодружених осіб, котрі не мають перспективи створити сім’ю, та одружених, у яких партнер не може жити статевим життям. Вони залишаються щасливими, хоча й не в стані задовольняти своїх сексуальних бажань. Отож той, хто відчуває гомосексуальний потяг, може робити те саме, якщо прагне подобатись Богові (Повторення Закону 30:19).

^ абз. 4 Імена в статті змінено.

^ абз. 7 Біблійний термін «блуд» стосується не тільки статевих зносин, але й таких дій, як мастурбація статевих органів іншої особи та оральний і анальний секс.

ПОДУМАЙ

  • Чому Бог дав людям моральні закони?

  • Як тобі особисто допомагає дотримування біблійних принципів?

Довідатися більше

Як мені пояснити свій погляд на секс?

Тебе питають: «У тебе ще не було сексу?». Як пояснити за допомогою Біблії свій погляд на секс?

Як протистояти спокусі

У цьому тобі допоможуть шість порад. Дотримуючись їх, ти уникнеш зайвого стресу.