Налаштування легкого доступу

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ПРОБУДИСЬ! БЕРЕЗЕНЬ 2009

Щось цінніше від грошей

Щось цінніше від грошей

ЖАН зі США досягнув у житті великого успіху. Будучи ще доволі молодим, він подорожував по світі та заробляв великі гроші. Жан з дружиною мешкав у дорогому будинку і вів комфортне життя. Усі вважали їх щасливими людьми.

А ось ще один приклад. З понад 5000 охочих працювати у відомому європейському банку вибрали лише 80 осіб, серед яких був і Костас *. Лише за кілька років він зробив блискучу кар’єру і став керівником одного з відділень іншого банку. Потім він заснував власну фірму і за рік заробляв більше, ніж пересічні громадяни за все життя. Він вважав себе успішним бізнесменом.

Проте обидва ці чоловіки впевнені, що у них є щось набагато цінніше від матеріальних статків. Жан бере активну участь у навчанні людей Біблії і допомагає їм наближатися до Бога. «Я особисто переконався, що багатство не є джерелом щастя,— каже Жан.— Прагнення здобути і підтримувати високий матеріальний рівень не залишає часу на решту справ. Але ті, хто керується в житті біблійними принципами,  мають багато благословень, зокрема щасливе подружжя, внутрішній мир та чисте сумління».

Подібно думає Костас: «Бог не хоче, щоб єдиним нашим прагненням було збагачення. Я вважаю, що Бог завжди дає більше, ніж нам потрібно на щодень. Тому ми зобов’язані використовувати Божі дари згідно з його волею». Недавно Костас з сім’єю взявся за вивчення нової мови, аби допомагати іноземцям розуміти Біблію. Він каже: «Ми переконалися, що більше щастя — давати, а не брати» (Дії 20:35).

Жан і Костас впевнені, що духовні справи значно важливіші за матеріальні досягнення. Професор Гарвардського університету Деніел Гілберт розповідає, якого висновку дійшли фахівці в галузі психічного здоров’я, «що протягом десятиліть вивчали залежність щастя від грошей. На їхню думку, гроші роблять людину щасливішою лише тоді, коли витягують її зі злиднів у середній клас... Але пізніше гроші вже не можуть зробити людину щасливішою».

Важливий урок

Один чоловік сказав: «Після того як людина вибереться зі злиднів, збільшення прибутків майже не робить її щасливішою». На початку минулого століття в Ендрю Карнегі, який сильно посприяв розвитку сталеливарної індустрії і став одним з найбагатших людей світу, взяли інтерв’ю. Карнегі сказав: «Нехай люди мені не заздрять. Що я маю від тих статків? Мені вже 60 років, і в мене проблеми зі шлунком. Я готовий віддати всі свої мільйони, аби знову бути молодим і здоровим».

 Репортер, який брав інтерв’ю у Карнегі, розповів: «Містер Карнегі несподівано відвернувся і притишено та з почуттями, які важко передати, сказав: “Я би продав усі свої маєтки, щоб розпочати життя з початку”». Інший мультимільйонер, нафтовий магнат Пол Джетті, сказав щось подібне: «Гроші не завжди приносять щастя, частіше навпаки — нещастя».

Ви, напевно, погодитеся зі словами, які висловив один письменник Біблії, звертаючись до Бога: «Убозтва й багатства мені не давай! Годуй мене хлібом, для мене призначеним, щоб я не переситився та й не відрікся, і не сказав: “Хто Господь?” і щоб я не збіднів і не крав, і не зневажив Ім’я мого Бога» (Приповістей 30:8, 9).

Соломон, цар стародавнього Ізраїлю, сказав: «Звеличувавсь я усе більше та більше, над усіх, що в Єрусалимі до мене були». Але далі визнав: «Усе це марнота та ловлення вітру». Він зробив висновок: «Благословення Господнє — воно збагачає, і смутку воно не приносить з собою» (Екклезіяста 2:9—11; 5:11, 12; Приповістей 10:22).

Життя стане значно приємнішим, якщо мудро розпоряджатися грішми

Шлях до більших благословень

Отож лише той, хто задовольняє свою потребу в духовному, знаходить правдиве і тривале щастя. Якщо віра в Бога є для нас найважливішою, то наше життя стане більш змістовним.

Приємно знати, що гроші не вічно будуть джерелом турбот і занепокоєння. Біблія запевняє нас, що в майбутньому назавжди щезне пожадливий та користолюбний світ комерції (1 Івана 2:15—17). У Божому новому світі люди керуватимуться тільки праведними принципами. Бог перетворить землю на рай. Тоді сповниться його початковий намір, згідно з яким перші люди, Адам і Єва, мали жити вічно на землі. На всій планеті пануватиме мир, любов і щастя (Ісаї 2:2—4; 2 Петра 3:13; 1 Івана 4:8—11).

Якщо віра в Бога є для нас найважливішою, то наше життя стане більш змістовним

Життя не буде аскетичним чи монотонним. Бог зіллє на людство не лише матеріальні, але й духовні благословення. Біблія запевняє нас, що кожен матиме достатньо смачної їжі, чудове помешкання та змістовну працю. Бідність піде в небуття (Псалом 72:16; Ісаї 65:21—23; Михея 4:4).

Кожен, хто щиро вірить у Бога Єгову, автора Біблії, ніколи не розчарується (Римлян 10:11—13). Тому старайтесь вже тепер шукати благословень, які значно цінніші за матеріальні багатства (1 Тимофія 6:6—10).

^ абз. 3 Ім’я змінено.