Перейти до матеріалу

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Свідки Єгови

українська

Пробудись!  |  березень 2009

Щось цінніше від грошей

Щось цінніше від грошей

ЖАН зі США досягнув у житті великого успіху. Будучи ще доволі молодим, він подорожував по світі та заробляв великі гроші. Жан з дружиною мешкав у дорогому будинку і вів комфортне життя. Усі вважали їх щасливими людьми.

А ось ще один приклад. З понад 5000 охочих працювати у відомому європейському банку вибрали лише 80 осіб, серед яких був і Костас *. Лише за кілька років він зробив блискучу кар’єру і став керівником одного з відділень іншого банку. Потім він заснував власну фірму і за рік заробляв більше, ніж пересічні громадяни за все життя. Він вважав себе успішним бізнесменом.

Проте обидва ці чоловіки впевнені, що у них є щось набагато цінніше від матеріальних статків. Жан бере активну участь у навчанні людей Біблії і допомагає їм наближатися до Бога. «Я особисто переконався, що багатство не є джерелом щастя,— каже Жан.— Прагнення здобути і підтримувати високий матеріальний рівень не залишає часу на решту справ. Але ті, хто керується в житті біблійними принципами,  мають багато благословень, зокрема щасливе подружжя, внутрішній мир та чисте сумління».

Подібно думає Костас: «Бог не хоче, щоб єдиним нашим прагненням було збагачення. Я вважаю, що Бог завжди дає більше, ніж нам потрібно на щодень. Тому ми зобов’язані використовувати Божі дари згідно з його волею». Недавно Костас з сім’єю взявся за вивчення нової мови, аби допомагати іноземцям розуміти Біблію. Він каже: «Ми переконалися, що більше щастя — давати, а не брати» (Дії 20:35).

Жан і Костас впевнені, що духовні справи значно важливіші за матеріальні досягнення. Професор Гарвардського університету Деніел Гілберт розповідає, якого висновку дійшли фахівці в галузі психічного здоров’я, «що протягом десятиліть вивчали залежність щастя від грошей. На їхню думку, гроші роблять людину щасливішою лише тоді, коли витягують її зі злиднів у середній клас... Але пізніше гроші вже не можуть зробити людину щасливішою».

Важливий урок

Один чоловік сказав: «Після того як людина вибереться зі злиднів, збільшення прибутків майже не робить її щасливішою». На початку минулого століття в Ендрю Карнегі, який сильно посприяв розвитку сталеливарної індустрії і став одним з найбагатших людей світу, взяли інтерв’ю. Карнегі сказав: «Нехай люди мені не заздрять. Що я маю від тих статків? Мені вже 60 років, і в мене проблеми зі шлунком. Я готовий віддати всі свої мільйони, аби знову бути молодим і здоровим».

 Репортер, який брав інтерв’ю у Карнегі, розповів: «Містер Карнегі несподівано відвернувся і притишено та з почуттями, які важко передати, сказав: “Я би продав усі свої маєтки, щоб розпочати життя з початку”». Інший мультимільйонер, нафтовий магнат Пол Джетті, сказав щось подібне: «Гроші не завжди приносять щастя, частіше навпаки — нещастя».

Ви, напевно, погодитеся зі словами, які висловив один письменник Біблії, звертаючись до Бога: «Убозтва й багатства мені не давай! Годуй мене хлібом, для мене призначеним, щоб я не переситився та й не відрікся, і не сказав: “Хто Господь?” і щоб я не збіднів і не крав, і не зневажив Ім’я мого Бога» (Приповістей 30:8, 9).

Соломон, цар стародавнього Ізраїлю, сказав: «Звеличувавсь я усе більше та більше, над усіх, що в Єрусалимі до мене були». Але далі визнав: «Усе це марнота та ловлення вітру». Він зробив висновок: «Благословення Господнє — воно збагачає, і смутку воно не приносить з собою» (Екклезіяста 2:9—11; 5:11, 12; Приповістей 10:22).

Життя стане значно приємнішим, якщо мудро розпоряджатися грішми

Шлях до більших благословень

Отож лише той, хто задовольняє свою потребу в духовному, знаходить правдиве і тривале щастя. Якщо віра в Бога є для нас найважливішою, то наше життя стане більш змістовним.

Приємно знати, що гроші не вічно будуть джерелом турбот і занепокоєння. Біблія запевняє нас, що в майбутньому назавжди щезне пожадливий та користолюбний світ комерції (1 Івана 2:15—17). У Божому новому світі люди керуватимуться тільки праведними принципами. Бог перетворить землю на рай. Тоді сповниться його початковий намір, згідно з яким перші люди, Адам і Єва, мали жити вічно на землі. На всій планеті пануватиме мир, любов і щастя (Ісаї 2:2—4; 2 Петра 3:13; 1 Івана 4:8—11).

Якщо віра в Бога є для нас найважливішою, то наше життя стане більш змістовним

Життя не буде аскетичним чи монотонним. Бог зіллє на людство не лише матеріальні, але й духовні благословення. Біблія запевняє нас, що кожен матиме достатньо смачної їжі, чудове помешкання та змістовну працю. Бідність піде в небуття (Псалом 72:16; Ісаї 65:21—23; Михея 4:4).

Кожен, хто щиро вірить у Бога Єгову, автора Біблії, ніколи не розчарується (Римлян 10:11—13). Тому старайтесь вже тепер шукати благословень, які значно цінніші за матеріальні багатства (1 Тимофія 6:6—10).

^ абз. 3 Ім’я змінено.