Налаштування легкого доступу

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ПРОБУДИСЬ! ЛИСТОПАД 2008

 Молоді люди запитують

Як поліпшити свої молитви?

Як поліпшити свої молитви?

«Коли ти вчишся, працюєш, проводиш час з друзями або родиною, то через зайнятість іноді забуваєш про найважливіше — поспілкуватися з Богом» (Фавіола, 15 років, США).

«БЕЗПЕРЕСТАНКУ моліться» (1 Фессалонікійців 5:17). «Перебувайте в молитві» (Римлян 12:12). «Звертайтесь у молитвах і благаннях до Бога» (Филип’ян 4:6). Правдиві християни добре знають ці біблійні вірші. Ти, мабуть, теж вважаєш, що молитва — особливий спосіб спілкування з Богом. У будь-який час дня чи ночі ми можемо звертатися до Всемогутнього Бога. І Він, як сказано в Біблії, «вислуховує нас» * (1 Івана 5:14).

Однак, як видно зі слів Фавіоли, дехто не завжди серйозно ставиться до молитви. Що ж тоді робити? Прочитавши цю статтю, постарайся: 1) визначити, що тобі перешкоджає; 2) поставити перед собою цілі щодо молитви; 3) знайти «ключ» до подолання перешкод, через які тобі важко спілкуватися з Богом.

Передусім поговорімо, чому іноді нелегко молитися. Що тобі особливо важко дається?

Далі постав перед собою конкретну мету. Відзнач мету, якої ти хотів би досягнути, або запиши свою біля слова «Інше».

  • Частіше молитися.

  • Щоб молитви були змістовніші та різноманітніші.

  • Висловлюватися в молитві більш сердечно.

  • Інше ․․․․․

Як знайти «ключ»

Якщо не знаєш, як правильно молитись до Бога, пошукай у Біблії підхожі «ключі»

Звертання до Бога в молитві можна прирівняти до нагоди відкрити двері в будь-який зручний для тебе час. Але чимало молодих людей не відкривають ці символічні двері так часто чи так охоче,  як належить християнам. Якщо це стосується і тебе, не розчаровуйся. Ти вже визначив, у чому полягає трудність, і поставив перед собою конкретні цілі. Тобі лише потрібно знайти необхідний «ключ», щоб відчинити символічні двері. Нижче розглядаються деякі перешкоди, а також поради, як їх долати.

Перешкода: НЕМАЄ ЧАСУ.

«Іноді я не молюся, бо маю дуже багато справ» (Пріті, 20 років, Велика Британія).

Ключ: «Пильнуйте й поводьтеся не як немудрі, а як мудрі, якнайліпше використовуючи час, бо дні злі» (Ефесян 5:15, 16).

Порада: Заздалегідь визнач, коли тобі найзручніше щодня молитися. Це навіть можна записати на аркуші паперу, подібно до того, як ти записуєш про зустріч з другом. «Коли я не виділяю для молитви конкретний час, то завжди з’являються інші справи»,— каже 18-літня Йошіко з Японії.

Перешкода: ВАЖКО ЗОСЕРЕДИТИСЬ.

«Я не можу сконцентруватися, тому під час молитви думаю про що завгодно, тільки не про те, що говорю» (Памела, 17 років, Мексика).

Ключ: «Чим переповнене серце, те говорять уста» (Матвія 12:34).

Порада: Поки ти навчишся концентруватись, спробуй молитися коротше. Або спершу молись про те, що для тебе найважливіше. «Ставши підлітком,— розповідає 14-літня Марина з Росії,— я зрозуміла, що молитва — це спілкування з Богом. Тому тепер я більше відкриваю Єгові своє серце».

Перешкода: РУТИНА.

«Під час молитви я часто говорю одне й те ж» (Дюп, 17 років, Бенін).

Ключ: «Буду я думати про кожен Твій чин, і про вчинки Твої оповім» (Псалом 77:13).

Порада: Якщо твої молитви монотонні, записуй щодня одне з благословень, яким тебе обдарував Єгова. Тоді ти завжди матимеш за що дякувати Богові. Роби це протягом тижня, і ти побачиш, що вже не повторюєш у молитві одне й те ж. Потім спробуй щодня аналізувати події, які з тобою відбуваються. «Коли я молюся, то роздумую про події, які відбулися сьогодні»,— каже 21-літній Бруно з Бразилії. Подібно робить 18-річна Саманта з США. Вона розповідає: «Я пригадую, що особливого відбулося нині, і тоді молюся про це. Тому я не повторюю кожного разу одне й те ж саме» *.

Перешкода: СУМНІВИ.

«Якось я молилася, щоб Бог допоміг мені вирішити певну проблему в школі. Але проблем з’явилося ще більше. Тож я подумала, навіщо молитися, якщо Єгова й так мене не слухає» (15-літня Мінорі, Японія).

Ключ: «Під час спокуси [Бог Єгова] покаже й вихід, щоб ви змогли її знести» (1 Коринфян 10:13).

Порада: Можна не сумніватися, що Єгова вислуховує молитви (Псалом 65:3). Помолившись, спробуй подивитися на свою проблему ширше. Не чекай саме такої відповіді, на яку сподіваєшся. Намагайся побачити, як Єгова тобі вже відповів. Якщо попри проблему ти і далі залишаєшся відданим Богові, значить Він відповів на твою молитву. Хоча Бог не усунув саму проблему, Він дав тобі сили знести її (Филип’ян 4:13).

  Перешкода: НІЯКОВО ПЕРЕД ІНШИМИ.

«Мені буде соромно, коли однокласники помітять, що я молюся перед їдою» (Гікару, 17 років, Японія).

Ключ: «Для всього свій час» (Екклезіяста 3:1).

Порада: Деяким людям подобається те, що ти молишся. Усе ж не потрібно робити з молитви видовище. Наприклад, вірний Богові Неемія мовчки коротко помолився в присутності царя Артаксеркса, і цар не знав про це (Неемії 2:1—5). Ти теж можеш мовчки помолитися до Єгови, не привертаючи до себе уваги (Филип’ян 4:5).

Перешкода: ПОЧУТТЯ НІКЧЕМНОСТІ.

«Єгова знає всі мої проблеми. І якщо вони мені набридли, то Єгові, мабуть, теж. Іноді здається, що я не достойна молитися до Бога» (Елізабет, 20 років, Ірландія).

Ключ: «Всі свої тривоги покладіть на нього [Бога], бо він дбає про вас» (1 Петра 5:7).

Порада: Під час особистого вивчення Біблії досліди і подумай над такими віршами: Луки 12:6, 7; Івана 6:44; Євреїв 4:16; 6:10; 2 Петра 3:9. Вони допоможуть тобі зрозуміти, що Єгова хоче вислуховує молитви своїх слуг, і для цього не потрібно бути особливо духовним. Псалмописьменник Давид, який не раз зазнавав розпачу та страждань, висловив упевненість, що Єгова «зламаносердим близький, і впокорених духом спасає» * (Псалом 34:19).

Те, що Єгова сам вислуховує наші молитви, показує, наскільки Він цікавиться нами. «Єгова не доручив ангелам слухати молитви,— каже 17-літня Ніколе з Італії.— Отже, наші молитви для Нього дуже важливі».

^ абз. 4 Бог чує не лише молитви, висловлені вголос, але навіть безмовні (Псалом 19:15).

^ абз. 23 Дивіться рубрику «Погляд Біблії. Чи релігійні атрибути наближають до Бога?» на сторінці 18.

^ абз. 32 Якщо тобі здається, що Бог не чує твоїх молитов через якийсь серйозний гріх, порозмовляй про це з батьками. Також звернись за допомогою до старійшин збору (Якова 5:14). З їхньою підтримкою тобі вдасться відновити добрі взаємини з Богом.

ПОДУМАЙ

  • Про які важливі для Єгови справи ти можеш молитися?

  • Про які справи, важливі для інших, ти міг би молитися?