Чи можна бути впевненим, що усі Божі обіцянки виконаються? Ісус був твердо переконаний у цьому і хотів, аби його учні мали таку ж віру. У своїй Нагірній проповіді Ісус запевнив слухачів: «Правду кажу вам: швидше зникнуть небо і земля, аніж зникне із Закону хоча б одна найменша літера чи рисочка літери, перш ніж сповниться все написане в ньому» (Матвія 5:18).

Найменшою літерою єврейського алфавіту є י (йод), і вона є першою у тетраграмі, тобто у Божому святому імені, Єгова *. Варто пригадати те, що книжники та фарисеї надавали великого значення не лише словам і літерам в Божому законі, але й кожній «рисочці літери».

Ісус казав, що швидше зникнуть небо і земля, аніж залишиться несповненою навіть найменша подробиця Закону. Однак Біблія дає гарантію, що буквальні небеса і земля існуватимуть завжди (Псалом 78:69). Як же влучно Ісус наголосив на тому, що кожна подробиця Закону обов’язково буде виконана.

Чи Бог справді зважає на подробиці? Безперечно. Розгляньмо приклад. Стародавнім ізраїльтянам було наказано не ламати пасхальному ягняті жодної кістки (Вихід 12:46). Здається, це незначна деталь. Мабуть, ізраїльтяни навіть не розуміли цього наказу. Проте Бог Єгова знав: ця подробиця мала пророче значення і вказувала на те, що під час страти Месії не зламають жодної кістки (Псалом 34:20; Івана 19:31—33, 36).

Ми, подібно до Ісуса, можемо бути цілковито впевнені, що обіцянки Бога Єгови сповняться до найменшої подробиці, адже у них кожна літера має значення.

^ абз. 3 Найменшою літерою грецького алфавіту є йота, яка дуже схожа на єврейську йод. Але Ісус, очевидно, мав на увазі єврейську літеру, оскільки Закон Мойсея був написаний єврейською.