Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА (ВИДАННЯ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ) ЛЮТИЙ 2017

Запитання читачів

Запитання читачів

Апостол Павло написав, що Єгова «не дозволить, щоб вас спокушали більше, ніж ви можете витримати» (1 Кор. 10:13). Чи це означає, що Єгова визначає наперед, що́ ми можемо витримати, а тоді вирішує, яких випробувань ми зазна́ємо?

Розгляньмо, який прихований зміст може критися в такому погляді. Один брат, син якого вчинив самогубство, запитав: «Чи Єгова наперед визначив, що ми з дружиною зможемо витримати самогубство сина? Невже Бог вирішив, що нам під силу знести цю трагедію?» Але чи є підстави вважати, що Єгова керує кожною подією в нашому житті?

З подальшого розгляду Павлових слів з 1 Коринфян 10:13 можна зробити такий висновок: немає біблійних підстав вважати, що Єгова визначає наперед, що́ ми можемо витримати, і на основі цього вирішує, яких випробувань ми зазна́ємо. Чому можна зробити такий висновок? Розгляньмо чотири причини.

По-перше, Єгова наділив людей свободою волі. Бог хоче, щоб ми самі вибирали свій життєвий шлях (Повт. 30:19, 20; Іс. Нав. 24:15). Якщо ми вибираємо правильну дорогу, то можемо сподіватися, що Єгова керуватиме нашими кроками (Присл. 16:9). Але якщо ми вибираємо поганий шлях, то відчуємо на собі відповідні наслідки (Гал. 6:7). Чи ми справді мали б свободу волі, якби Єгова вирішував, які випробування спадуть на нас?

По-друге, Єгова не захищає нас від неочікуваних подій, які залежать від «часу і випадку» (Еккл. 9:11). Трагічні випадки — нерідко з жахливими наслідками — можуть траплятися тому, що ми опинились у невідповідному місці в невідповідний час. Ісус згадав про нещасний випадок, в якому загинуло 18 осіб, коли на них впала вежа. Згідно з його словами, ці люди загинули не тому, що на це була Божа воля (Луки 13:1—5). Хіба логічно думати, що Бог наперед визначає, хто житиме, а хто помре в результаті збігу обставин?

По-третє, кожен з нас залучений у спірне питання про непорочність. Пригадаймо, що Сатана піддав сумніву непорочність всіх служителів Єгови. Сатана стверджував, що ми не залишимося відданими Єгові, коли зазна́ємо випробувань (Йова 1:9—11; 2:4; Об’яв. 12:10). Якби Єгова відвертав деякі з наших  випробувань, вважаючи, що ми їх не зможемо знести, то додав би ваги звинуваченню Сатани, який стверджував, ніби ми служимо Богові з егоїстичних спонук.

По-четверте, Єгові необов’язково передбачати все, що з нами станеться. Якби Бог заздалегідь вирішував, з якими випробуваннями ми зіткнемося, це означало б, що він повинен знати все про наше майбутнє. Однак такий погляд є небіблійним. Безперечно, Бог може передрікати майбутнє (Ісаї 46:10). Але, як показує Біблія, він вибірково передбачає майбутні події (Бут. 18:20, 21; 22:12). Отже, Бог врівноважено використовує свою здатність передбачати, поважаючи нашу свободу волі. Хіба не цього ми сподіваємося від Бога, який цінує нашу свободу і завжди виявляє свої риси врівноважено? (Повт. 32:4; 2 Кор. 3:17).

Тож як нам розуміти слова Павла: «Бог... не дозволить, щоб вас спокушали більше, ніж ви можете витримати»? Тут Павло описує, що́ Єгова робить під час випробувань *, а не перед ними. Слова апостола запевняють нас у тому, що, хоч би яких випробувань ми зазнали, Єгова підтримає нас, якщо ми покладаємося на нього (Пс. 55:22). Павлові слова потіхи ґрунтуються на двох фундаментальних істинах.

Перша істина: випробування, з якими ми стикаємося, «звичайні для всіх людей». Тож випробування, яких ми зазнаємо́, поширені у світі. Такі випробування нам під силу знести, якщо ми покладаємося на Бога (1 Пет. 5:8, 9). З контексту слів, записаних у 1 Коринфян 10:13, видно, що Павло говорить про випробування, з якими стикалися ізраїльтяни в пустелі (1 Кор. 10:6—11). Жодне з цих випробувань не було чимось незвичайним або настільки тяжким, щоб вірні ізраїльтяни не могли його знести. Павло чотири рази каже, що дехто з них виявив непослух. На жаль, декотрі ізраїльтяни піддалися неправильним бажанням, бо не покладалися на Бога.

Друга істина: Бог є вірний. Те, як Бог поводився зі своїм народом, показує, що він виявляє віддану любов до «тих, хто любить його і виконує його заповіді» (Повт. 7:9). Крім того, Єгова завжди дотримується своїх обіцянок (Іс. Нав. 23:14). Оскільки в минулому Бог виявляв вірність, ті, хто любить і слухається його, можуть не сумніватися, що він дотримається своєї обіцянки. По-перше, Бог не дозволить, щоб їхнє випробування стало настільки тяжким, що його було б неможливо витримати. І по-друге, він «дасть і вихід».

Єгова «потішає нас у всіх випробуваннях»

Як Єгова дає вихід тим, хто покладається на нього у будь-яких випробуваннях? Звичайно, якби на це була його воля, він би просто усунув випробування. Але пригадаймо Павлові слова: «[Єгова] дасть і вихід, щоб ви могли [їх] знести». Отож у багатьох випадках він дає вихід, забезпечуючи нас усім необхідним, щоб ми могли знести випробування. Розгляньмо, як Єгова може дати нам вихід.

  • Єгова «потішає нас у всіх випробуваннях» (2 Кор. 1:3, 4). Він може заспокоїти наш розум, серце та почуття за допомогою свого Слова, святого духу і духовної поживи, яку дає вірний раб (Матв. 24:45; Ів. 14:16, прим.; Рим. 15:4).

  • Єгова може вести нас своїм святим духом (Ів. 14:26). Коли трапляються випробування, дух може допомогти нам пригадати біблійні розповіді та принципи і зрозуміти, які кроки було б мудро зробити.

  • Єгова може послуговуватися своїми ангелами задля нашого блага (Євр. 1:14).

  • Єгова нерідко допомагає нам через одновірців, які стають для нас «опорою», підтримуючи нас словом і ділом (Кол. 4:11, прим.).

Тож який висновок ми можемо зробити щодо значення Павлових слів, записаних у 1 Коринфян 10:13? Єгова не вирішує, яких випробувань ми зазна́ємо. Але, стикаючись з ними, не сумніваймося: якщо ми повністю покладаємося на Єгову, то він ніколи не дозволить, щоб випробування стали настільки тяжкими, що їх було б неможливо витримати. До того ж Бог завжди дає вихід, щоб ми могли їх знести. Яка ж підбадьорлива думка!

^ абз. 2 Грецьке слово, перекладене як «спокуса», може означати також «випробування».