Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА (ВИДАННЯ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ) ВЕРЕСЕНЬ 2016

«Слово Бога живе»

Запитання читачів

Запитання читачів

Що таке «слово Бога», яке, згідно з Євреїв 4:12, «живе і справляє могутній вплив»?

Контекст показує, що апостол Павло мав на увазі звістку про Божий намір, яку Бог передав людям зокрема через Біблію.

Слова з Євреїв 4:12 часто цитуються в наших публікаціях, аби показати, що Біблія має силу змінювати життя, і таке використання дуже доречне. Але варто розглянути цей вірш у контексті. Павло заохочував християн з євреїв сприяти виконанню Божих намірів. Багато з цих намірів викладено у святих писаннях. Павло навів приклад ізраїльтян, яких було визволено з Єгипту. Вони мали перспективу ввійти в обіцяний «край, що тече молоком і медом» і жити там у справжньому спокої (Вих. 3:8; Повт. 12:9, 10).

Таким був Божий намір. Однак пізніше серця ізраїльтян зачерствіли, вони перестали виявляти віру, тому більшість з них не ввійшли в цей край і не відчули обіцяного спокою (Чис. 14:30; Іс. Нав. 14:6—10). А втім, Павло додав, що все ще існує «обіцянка увійти в [Божий] відпочинок» (Євр. 3:16—19; 4:1). Безперечно, ця обіцянка є частиною Божого наміру. Подібно до християн з євреїв, ми можемо читати про цей намір і сприяти його виконанню. Щоб наголосити на тому, що ця обіцянка ґрунтується на Писаннях, Павло частково процитував Буття 2:2 і Псалом 95:11.

Безсумнівно, нам зігріває серце те, що «обіцянка увійти в [Божий] відпочинок ще в силі». Як видно з Біблії, існує можливість увійти в Божий відпочинок, і ми переконані в цьому. Ми робимо необхідні кроки, але не вважаємо, що увійдемо в Божий відпочинок, дотримуючись Мойсеєвого закону чи намагаючись заслужити схвалення Єгови своїми вчинками. Натомість, маючи віру, ми з радістю сприяємо виконанню Божого наміру. Крім того, як зазначалося вище, тисячі людей по цілому світі починають вивчати Біблію і дізнаватися про Божий намір. Це спонукує багатьох з них змінити свій спосіб життя, виявляти віру і охреститися. Усе, що з ними відбувається, свідчить, що «слово Бога живе і справляє могутній вплив». Звістка про Божий намір, яку Бог передав людям зокрема через Біблію, вже вплинула на наше життя і буде далі справляти могутній вплив.