Налаштування легкого доступу

Search

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

ВАРТОВА БАШТА (ВИДАННЯ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ) БЕРЕЗЕНЬ 2017

Залишайся другом, коли дружба під загрозою

Залишайся другом, коли дружба під загрозою

Джанні і Мауріціо дружать приблизно 50 років. Але був час, коли вони могли втратити свою дружбу. «У складний період я допустився кількох серйозних помилок, через які ми віддалились»,— пояснює Мауріціо. А Джанні додає: «Мауріціо вивчав зі мною Біблію. Він став моїм духовним наставником. Тож мені не вірилося, що він міг таке зробити. Усе моє життя перевернулось, бо я знав, що наші шляхи розійдуться. Я почувався покинутим».

СПРАВЖНІ друзі дуже цінні. Міцна дружба не з’являється сама по собі. Як зберегти дружбу, коли вона під загрозою? Біблія розповідає про людей, які були хорошими друзями, але пізніше їхня дружба могла розпастися. Ми можемо багато чого навчитися з цих прикладів.

КОЛИ ДРУГ РОБИТЬ ПОМИЛКУ

Безперечно, цар Давид, який раніше був пастухом, мав добрих друзів. Одним з них, звичайно, був Йонатан (1 Сам. 18:1). Проте Давид мав ще інших друзів, серед яких був пророк Натан. Біблія не говорить, коли почалася їхня дружба. Але одного разу він звірився Натану як звіряються другу. Давид хотів побудувати дім для Єгови. Цар, мабуть, цінував думку Натана як друга і як пророка Єгови (2 Сам. 7:2, 3).

А втім, їхні дружні стосунки опинилися під загрозою. Цар Давид вчинив перелюб з Вірсавією і пізніше організував убивство її чоловіка Урії (2 Сам. 11:2—21). Упродовж багатьох років Давид був відданий Єгові та обстоював  справедливість. Однак потім він скоїв такий серйозний гріх. Що сталося з цим добрим царем? Хіба він не розумів наскільки неправильна його поведінка? Чи він думав, що йому вдасться приховати свій гріх від Бога?

Що зробить Натан? Чекатиме, поки хтось інший вкаже царю на його помилку? Інші теж знали, як Давид влаштував убивство Урії. Для чого Натану втягуватися в цю справу і ризикувати їхньою давньою дружбою? Він може навіть втратити життя, якщо порушить це питання. Адже Давид убив невинного Урію.

Проте Натан був представником Бога. Цей пророк знав: якщо він мовчатиме, його стосунки з Давидом вже не будуть такими, як колись, і його мучитиме сумління. Його друг Давид втратив схвалення Єгови, ставши на хибний шлях. Щоб повернутися назад, царю була вкрай необхідна допомога. Давид потребував справжнього друга. Таким другом був Натан. Він вирішив почати розмову з прикладу, який міг торкнутися серця колишнього пастуха. Натан доніс Давиду Божу звістку так, що той збагнув усю серйозність своїх гріхів та був спонуканий до дій (2 Сам. 12:1—14).

Що тобі робити, якщо твій друг допустився помилки або вчинив серйозний гріх? Можливо, ти схильний думати, що, вказавши на його помилку, поставиш під загрозу вашу дружбу. Або тобі може здаватися, що ти зрадиш свого друга, розповівши про його грішну поведінку старійшинам, які можуть надати йому духовну допомогу. Що ти зробиш?

Джанні, згаданий на початку, пригадує: «Я бачив, що в наших стосунках щось змінилося. Мауріціо не був таким відвертим зі мною, як раніше. Я вирішив з ним поговорити, хоча це було надзвичайно важко. Я думав: “Що йому сказати, якщо він і так все знає? Він може розсердитися!” Але, пам’ятаючи все те, що ми разом вивчали, я насмілився поговорити з ним. Мауріціо колись так само допомагав мені. Я не хотів втрачати друга, а прагнув допомогти йому, бо хвилювався за нього».

Мауріціо розповідає: «Джанні говорив щиро, і все, що він казав, було правдою. Я знав, що пожинаю наслідки своєї поганої поведінки і в цьому не винен ні мій друг, ні Єгова. Тож я прийняв повчання і згодом одужав духовно».

КОЛИ ДРУГ ПОТРАПИВ У ХАЛЕПУ

Давид мав також інших приятелів, які віддано підтримували його у важкі часи. Одним з них був Хушай, якого Біблія називає «другом Давида» (2 Сам. 16:16; 1 Хр. 27:33). Можливо, він був придворним і водночас другом, якому цар іноді давав секретні доручення.

Коли Давидів син Авесалом незаконно захопив трон, багато ізраїльтян стало на його бік. Але Хушай цього не зробив. Він пішов до Давида, який рятувався втечею. Давиду було дуже боляче, тому що його зрадив власний син і ті, кому він довіряв. Однак Хушай, залишаючись відданим, був готовий ризикувати своїм життям, щоб на прохання царя розладнати змову. Хушай зробив це не просто з почуття обов’язку, як придворний. Він довів, що був відданим другом (2 Сам. 15:13—17, 32—37; 16:15—17:16).

Як же приємно бачити, що в наш час дружні узи об’єднують братів і сестер незалежно від їхньої ролі чи становища в зборі! Своїми вчинками вони немовби кажуть: «Я дружу з тобою не тому, що так треба, а тому, що ціную тебе».

 Саме це відчув на собі брат Федеріко. Коли він переживав важкий період у своєму житті, йому допоміг його близький друг Антоніо. Федеріко розповідає: «Коли Антоніо перейшов у наш збір, ми швидко подружилися. Ми обидва були служителями збору, і нам подобалося співпрацювати один з одним. Незабаром його призначили старійшиною. Він був для мене не тільки другом, але й прикладом духовної людини». Пізніше Федеріко зробив хибний крок. Після цього він негайно звернувся за духовною допомогою, але вже не відповідав вимогам, щоб бути піонером і служителем збору. Як почувався Антоніо?

Коли Федеріко зіткнувся з труднощами, його друг Антоніо слухав і підбадьорював його

Федеріко пригадує: «Я бачив, що Антоніо переживає за мене. Він намагався підтримати мене емоційно, по-справжньому дбав про моє духовне здоров’я і ніколи від мене не відвертався. Він заохочував мене відновити свої духовні сили і не опускати рук». Антоніо пояснює: «Я більше часу проводив з Федеріко. Я хотів, щоб він відверто розповідав мені про все, навіть про свій біль». На щастя, Федеріко духовно одужав, і через деякий час його знову призначили піонером і служителем збору. Антоніо каже: «Хоча ми тепер служимо в різних зборах, наша дружба міцна, як ніколи».

ЧИ ТИ ПОЧУВАТИМЕШСЯ ЗРАДЖЕНИМ?

Як ти будеш почуватися, якщо близький друг відвернеться від тебе, коли ти потребуватимеш його найбільше? Мабуть, тобі буде дуже боляче. Чи ти зможеш простити його? Чи буде ваша дружба такою ж міцною, як колись?

Подумай, що трапилося з Ісусом в останні дні його перебування на землі. Він проводив багато часу зі своїми вірними апостолами, і їх об’єднували особливі узи. Ісус по праву називав їх друзями (Ів. 15:15). Але що сталося, коли його заарештували? Апостоли втекли. Раніше Петро заявляв перед іншими,  що ніколи не покине свого Пана. Проте тієї самої ночі Петро зрікся Ісуса (Матв. 26:31—33, 56, 69—75).

Ісус знав, що буде зносити остаточне випробування сам. Усе ж він мав підстави почуватися розчарованим і ображеним. Однак через кілька днів після воскресіння Ісус розмовляв зі своїми учнями без найменшого натяку на розчарування чи озлобленість. Ісус не перелічував помилок учнів і не згадував про те, що вони зробили в ніч його арешту.

Навпаки, Ісус заспокоїв Петра та інших апостолів. Він підтвердив свою довіру до них, доручивши їм виконувати найважливішу в історії людства освітню працю. Для Ісуса апостоли й далі залишалися друзями. Його любов глибоко вплинула на них. Апостоли робили все можливе, щоб більше не розчаровувати свого Пана. Вони успішно виконували завдання, яке він дав своїм послідовникам (Дії 1:8; Кол. 1:23).

Сестра, на ім’я Ельвіра, добре пам’ятає, як між нею та її близькою подругою Джуліаною виникло непорозуміння. Ельвіра розповідає: «Коли Джуліана сказала мені, що мій вчинок зачепив її почуття, я почувалася жахливо. Вона мала всі підстави розізлитися. Але мене вразило те, що Джуліана передусім переживала за мене і думала, як позначиться на мені моя поведінка. Вона зосереджувалася не на тому, що я її скривдила, а на тому, якої шкоди я завдавала сама собі. Я їй за це дуже вдячна. Також я дякувала Єгові, що маю подругу, яка ставить моє благополуччя вище за свої почуття».

Отже, як реагуватиме справжній друг, коли дружба опиняється під загрозою? Він буде готовий порозмовляти доброзичливо, але відверто. Справжній друг подібний до Натана і Хушая, які залишалися відданими навіть у важкі часи, і до Ісуса, який охоче прощав. Чи ти є таким другом?