Налаштування легкого доступу

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до змісту

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

Біблія онлайн

БІБЛІЯ. ПЕРЕКЛАД НОВОГО СВІТУ

Дії 9:1—43

КОРОТКИЙ ЗМІСТ

  • Савл по дорозі в Дамаск (1–9)

  • Ананія послано допомогти Савлу (10–19а)

  • Савл проповідує про Ісуса в Дамаску (19б–25)

  • Савл відвідує Єрусалим (26–31)

  • Петро зціляє Енея (32–35)

  • Воскресіння щедрої Дорки (36–43)

9  А Савл і далі палав* ненавистю до учнів Господа, прагнучи усіх їх винищити.+ Тому він пішов до первосвященика  і попросив дати йому листи до синагог у Дамаску, щоб він міг арештовувати та приводити* в Єрусалим кожного, хто належить до цієї Дороги,+ — як чоловіків, так і жінок.  І, коли Савл уже наближався до Дамаска, довкола нього несподівано спалахнуло світло з неба.+  У ту ж мить він впав на землю і почув голос: «Са́вле, Са́вле, навіщо ти мене переслідуєш?»  Він запитав: «Хто ти, пане?» А голос відповів: «Я — Ісус,+ якого ти переслідуєш.+  Піднімися та йди в місто, і там тобі скажуть, що робити далі».  А чоловіки, які йшли разом з ним, аж оніміли, бо чули якийсь голос, але нікого не бачили.+  Тож Савл підвівся і, хоча його очі були відкриті, він нічого не бачив. Тому його взяли за руку і привели в Дамаск.  Три дні він нічого не бачив+ і весь той час не їв та не пив. 10  А в Дамаску був один учень, на ім’я Ана́ній,+ і Господь у видінні сказав йому: «Ана́нію!» Той відгукнувся: «Я тут, Господи». 11  Тоді Господь наказав: «Встань і йди на вулицю Пряму. Там у домі Юди попитай про Са́вла, чоловіка з Та́рса;+ він зараз молиться. 12  У видінні він бачив, як чоловік, на ім’я Ана́ній, прийшов і поклав на нього руки, щоб до нього повернувся зір».+ 13  У відповідь Ана́ній сказав: «Господи, від багатьох я наслухався про цього чоловіка, про те, скільки біди він наробив твоїм святим в Єрусалимі. 14  Навіть тут він має дозвіл від старших священиків арештовувати* кожного, хто кличе твоє ім’я».+ 15  Однак Господь сказав йому: «Іди, бо цей чоловік — вибрана для мене посудина:+ він має звіщати про моє ім’я іншим народам,+ а також царям+ та Ізра́їлевим синам. 16  І я чітко покажу йому, скільки страждань він має знести за моє ім’я».+ 17  Тож Ана́ній пішов до того дому і, поклавши на Са́вла руки, сказав: «Са́вле, брате, Господь Ісус, який з’явився тобі в дорозі, послав мене, щоб ти знову міг бачити й отримав святий дух».+ 18  У ту ж мить з очей Са́вла відпало щось подібне на луску, і він прозрів. Тоді він встав і охрестився, 19  а після цього поїв, і до нього повернулася сила. Кілька днів Савл залишався з учнями в Дамаску+ 20  і там відразу почав у синагогах проповідувати про Ісуса, що він — Божий Син. 21  І всі, хто його слухав, дивувалися й говорили: «Хіба не він люто переслідував у Єрусалимі тих, хто кличе це ім’я?+ Хіба він прийшов сюди не для того, щоб арештовувати їх та приводити* до старших священиків?»+ 22  Тим часом Савл дедалі більше сповнювався сили і виклика́в замішання серед юдеїв, які жили в Дамаску, бо наводив логічні докази того, що Ісус — це Христос.+ 23  Коли ж пройшло чимало часу, юдеї змовилися вбити Са́вла,+ 24  але він довідався про цю змову. Оскільки юдеї день і ніч пильнували браму, прагнучи вбити Са́вла, 25  то його учні вночі посадили його в кошик і спустили через отвір у мурі.+ 26  Після того Савл прибув до Єрусалима.+ Там він намагався приєднатись до учнів, але його всі боялися, бо не могли повірити, що він теж став учнем. 27  Тоді йому на допомогу прийшов Варна́ва,+ який привів його до апостолів та детально розповів про все: як Са́влу в дорозі з’явився Господь,+ як він з ним говорив і як сміливо Савл звіщав про Ісусове ім’я в Дамаску.+ 28  І Савл залишався з апостолами та ходив* по Єрусалиму, сміливо звіщаючи про Господнє ім’я. 29  Він розмовляв і сперечався з грекомовними юдеями. Вони ж намагалися його вбити.+ 30  Коли про це дізналися брати, то відвели його до Кеса́рії і звідти відправили в Тарс.+ 31  Тоді для збору по цілій Юдеї, Галілеї та Сама́рії+ настав час спокою, і збір зміцнявся. Оскільки цілий збір ходив у страху Єгови*, отримуючи потіху через святий дух,+ то кількість віруючих постійно зростала. 32  Коли Петро подорожував усією цією місцевістю, він зайшов і до святих у Лı́дді.+ 33  Там він побачив одного чоловіка, на ім’я Ене́й, який уже вісім років був паралізований і прикутий до ліжка. 34  Петро сказав йому: «Ене́ю, Ісус Христос зціляє тебе.+ Встань та застели своє ліжко».+ І він відразу встав. 35  Коли всі мешканці Лı́дди та рівнини Шаро́н побачили цього чоловіка здоровим, то навернулись до Господа. 36  А в Йо́ппії жила одна учениця, яку звали Тавı́та, що в перекладі означає До́рка*. Вона робила дуже багато добрих діл і була щедра на дари милосердя. 37  Проте сталося так, що в ті дні вона захворіла й померла. Тож її тіло обмили і поклали в горішній кімнаті. 38  А оскільки Йо́ппія була недалеко від Лı́дди, де перебував Петро, то учні, дізнавшись, що він там, послали за ним двох чоловіків з проханням: «Будь ласка, прийди до нас якнайшвидше». 39  І Петро встав та пішов разом з ними. Коли він прийшов, його завели до горішньої кімнати. Там до нього почали підходити всі вдови; вони голосили й показували йому накидки* та інший одяг, який виготовляла До́рка, коли ще була з ними. 40  Тоді Петро наказав усім вийти,+ а сам, ставши навколішки, помолився. Потім він повернувся до тіла і сказав: «Тавı́то, встань!» Вона відкрила очі й, побачивши Петра, сіла.+ 41  Петро подав їй руку, підвів, а потім покликав святих та вдів, і всі побачили, що вона жива.+ 42  Тож звістка про це рознеслась по цілій Йо́ппії, і багато хто повірив у Господа.+ 43  Сам же Петро на досить довгий час залишився в Йо́ппії, у домі Си́мона,+ який вичиняв шкури.

Примітки

Букв. «дихав».
Букв. «щоб він міг вести зв’язаними».
Букв. «зв’язувати; заковувати в кайдани».
Букв. «щоб він міг вести їх зв’язаними».
Букв. «входив і виходив».
Грец. ім’я До́рка і арам. ім’я Тавı́та озн. «газель».
Або «верхній одяг».