Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Розмова на біблійну тему. Що таке святий дух?

Розмова на біблійну тему. Що таке святий дух?

Розмова на біблійну тему. Що таке святий дух?

СВІДКИ ЄГОВИ охоче обговорюють вчення Біблії з іншими. Чи у вас колись виникали біблійні запитання, на які ви не знаходили відповіді? Чи вас цікавить, у що вірять Свідки Єгови і як вони служать Богу? Якщо так, то не вагайтеся спитати їх про це. Кожен Свідок з радістю відповість на ваші запитання.

Ось приклад розмови, котра може відбутися між Свідком Єгови й особою, яку цікавить певне питання. Уявімо, що Свідок, на ім’я Юрій, завітав до чоловіка, якого звуть Петро.

Як ви розумієте, що таке святий дух?

Петро. Я чув, що Свідки Єгови не християни. Ви не вірите в святий дух.

Юрій. Насамперед хочу запевнити вас, що ми християни. Я вірю в Ісуса Христа і саме тому прийшов до вас. Сам Ісус наказав своїм послідовникам проповідувати. Скажіть, будь ласка, як ви розумієте, що таке святий дух?

Петро. Це третя особа Божественної Трійці. Ісус пообіцяв, що святий дух буде нашим помічником. Святий дух для мене дуже важливий, і я хочу відчувати його присутність у своєму житті.

Юрій. Багато людей думає так, як ви. Я мав нагоду дослідити, що про святий дух говорить Біблія. Якщо у вас є кілька хвилин, я з радістю поділюся з вами своїми дослідженнями.

Петро. Добре. Я маю трохи часу.

Юрій. Між іншим, мене звати Юра, а вас?

Петро. Петро.

Юрій. Дуже приємно, Петре. Щоб не забирати у вас час, розгляньмо лише одне питання. Ви добре сказали, що святий дух має допомагати нам, як і обіцяв Ісус. Ви, мабуть, вірите, що святий дух є особою і що він рівний Богові. Чи ж не так?

Петро. Саме так мене навчили.

Чи святий дух — це особа?

Юрій. Розгляньмо один біблійний уривок, котрий допомагає зрозуміти, чи святий дух є особою. Вам, напевне, знайомі слова з Дії 2:1—4. Там сказано: «Коли ж настало свято П’ятдесятниці, усі вони були в одному домі. І раптом з неба донісся шум, неначе від сильного пориву вітру, й наповнив увесь дім. Тоді вони побачили немовби вогняні язики, котрі розділилися та по одному осіли на кожному з них. І всі вони сповнилися святим духом та заговорили різними мовами — так, як їм давав говорити дух».

Петро. Так, я знаю ці слова.

Юрій. Як ви думаєте, Петре, чи може якась особа сповнитися іншою особою?

Петро. Звичайно, ні.

Юрій. Подивімось, що сказано у 17-му вірші того ж розділу. У першій частині написано: «В останні дні,— говорить Бог,— я виллю свій дух на всяке тіло». Як ви думаєте, чи міг Бог вилити на когось частину Бога, рівного собі?

Петро. Ні, не міг.

Юрій. Іван Хреститель описує іншу подію, пов’язану зі злиттям святого духу. Вона записана в Матвія 3:11. Прочитайте, будь ласка.

Петро. «Я хрещу вас водою, бо ви покаялись, але за мною йде сильніший від мене, і я недостойний зняти з нього сандалії. Він хреститиме вас святим духом і вогнем».

Юрій. Дякую. Чи ви помітили, що говорить Іван Хреститель про святий дух?

Петро. Він каже про хрещення святим духом.

Юрій. Правильно. Зауважте, він також згадує хрещення вогнем. Вогонь не є особою. Чи в цьому вірші говориться про святий дух як про особу?

Петро. Ні.

Юрій. Отже, з цих віршів видно, що святий дух не є особою.

Петро. Виходить, що так.

У якому розумінні святий дух є помічником?

Юрій. Ви згадали, що святий дух має нам допомагати. Саме про це казав Ісус в Івана 14:26. Прочитаймо разом цей вірш: «Помічник, святий дух, якого Батько пошле в моє ім’я, навчить вас усього і нагадає все, що я говорив». На думку декого, ці слова показують, що святий дух — це особа, яка допомагає і навчає.

Петро. Я завжди так думав.

Юрій. А чи міг Ісус вжити тут образну мову? Подивіться, що Ісус сказав про мудрість у Луки 7:35: «Так чи інакше, мудрість доводить свою праведність усіма своїми дітьми». Чи ви сказали б, що мудрість є особою, яка має дітей?

Петро. Ні. Це ж лише образ.

Юрій. Цілком згідний. Ісус хотів сказати, що мудрість розпізнається по вчинках. У Біблії часто вживається такий засіб образної мови, як уособлення — коли неживі предмети чи абстрактні поняття наділяються рисами живих істот. Ми щодня вдаємось до образної мови. Наприклад, в жаркий день ми могли б сказати комусь із рідних: «Відкрий, будь ласка, вікно і впусти свіже повітря».

Петро. Я теж так сказав би.

Юрій. Але чи ви вважаєте, що повітря — це особа, яка може зайти до вашого дому, наче гість?

Петро. Таж ні. Це образний вислів.

Юрій. Отже, чи міг Ісус використати образну мову, коли говорив про святий дух як про помічника і вчителя?

Петро. Мабуть, міг. Це узгоджується з віршами, в яких говориться, що святий дух буде вилито на людей і що ним буде хрещено. Але якщо святий дух не особа, то що це?

Що таке святий дух?

Юрій. Зрозуміти, що таке святий дух, можна зі слів Ісуса, записаних в Дії 1:8. Прочитайте цей вірш, будь ласка.

Петро. «Коли на вас зійде святий дух, ви отримаєте силу і будете моїми свідками в Єрусалимі, в усій Юдеї, Самарії і навіть у найвіддаленіших куточках землі».

Юрій. Зверніть увагу, Ісус пов’язує святий дух із силою. Якщо зважати на вірші, які ми вже прочитали, звідки походить ця сила?

Петро. Від Бога Отця.

Юрій. Так. Святий дух — та сама сила, якою Бог творив усесвіт. Про це сказано в Буття 1:2: «Дух Божий ширяв над поверхнею води». Єврейське слово, перекладене як «дух», означає «діюча сила». Це невидима сила, якою послуговується Бог, щоб виконувати свій намір і виявляти свою волю. Дозвольте показати вам ще один вірш, Луки 11:13. Чи могли б ви його прочитати?

Петро. «Якщо ви, хоча й злі, знаєте, як давати своїм дітям добрі дари, то тим більше небесний Батько дасть святого духу тим, хто просить у нього».

Юрій. Якщо святий дух підвладний Батькові в небі і Бог дає його тим, хто просить про нього, то чи може він бути рівним Батькові?

Петро. Ні. Я розумію, що ви хочете сказати.

Юрій. Ви казали, що маєте небагато часу. Тому лише хочу запитати: якщо взяти до уваги біблійні вірші, котрі ми розглянули, то як би ви відповіли, що таке святий дух?

Петро. Це Божа діюча сила.

Юрій. Правильно. Тож коли Ісус говорив про святий дух як про помічника чи вчителя, він використав образну мову — уособлення.

Петро. Я ніколи про це не думав.

Юрій. Слова Ісуса, записані в Івана 14:26, містять думку, яка дуже потішає.

Петро. Яку?

Юрій. Ми можемо просити в Бога святий дух, коли стикаємось з труднощами. Крім того, цей дух може допомогти нам дізнатися правду про Бога.

Петро. Дуже цікаво. Мені є над чим поміркувати.

Юрій. Перш ніж піти, хочу вас дещо запитати. Якщо святий дух — це Божа діюча сила, то чи може Бог зробити все, що захоче?

Петро. Звичайно.

Юрій. Чому ж тоді Бог, маючи таку безмежну силу, досі не покінчив зі злом і стражданнями *? Чи ви коли-небудь думали про це?

Петро. Так, думав.

Юрій. А що, коли я прийду до вас наступного тижня у такий самий час, і ми обговоримо це питання?

Петро. Добра ідея. Приходьте.

[Примітка]

^ абз. 59 Більше інформації на цю тему ви знайдете в 11 розділі книжки «Чого насправді вчить Біблія?». Опублікована Свідками Єгови.