Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи Біблія справді є Словом Бога?

Чи Біблія справді є Словом Бога?

«Усе Писання натхнене Богом і корисне для навчання, для напучення, для виправлення, для напоумлення в праведності, щоб Божа людина була в усьому вправна й цілковито споряджена до всякого доброго діла» (2 ТИМОФІЯ 3:16, 17).

ЯК ЖЕ влучно апостол Павло описав незрівнянну цінність Біблії! Він говорив про частину Святого Письма, яка існувала в його час і яку дехто називає Старим Завітом. Однак слова Павла, по суті, стосуються всіх 66 книг Біблії, в тому числі тих, що були написані вірними учнями Ісуса в I столітті н. е.

Чи ви, так само як Павло, високо цінуєте Біблію? Чи вірите, що це Бог надихнув людей написати її? Починаючи з I століття, християни завжди були твердо в цьому переконані. Приміром, англійський церковнослужитель XIV століття Джон Уїкліф вважав Біблію «незмінним мірилом істини». А в «Новому біблійному словнику» (англ.) про вищенаведені слова Павла говориться, що божественне «натхнення гарантує правдивість усіх біблійних тверджень».

Ставлення до Біблії змінюється

Останнім часом чимало людей перестають цінувати Біблію. У довіднику “Релігії світу” (англ.) зазначається, що, «згідно з загальним уявленням, всі християни визнають авторитет Біблії у питаннях моралі і вірувань». Але насправді це не так. Тепер багато християн вважає Біблію «ненадійним джерелом людської мудрості». Вони погоджуються, що Біблію писали віддані Богу чоловіки, які намагались пояснити глибокі духовні істини. Однак, на їхню думку, це були звичайні люди, котрі, як і всі, помилялись. До того ж цим чоловікам бракувало знання і розуміння, яке ми маємо сьогодні.

Дійсно, в наш час зовсім мало людей дозволяють Біблії впливати на їхні думки і поведінку. Ви, мабуть, не раз чули твердження, що біблійні норми моралі застарілі і непрактичні. Багато хто применшує важливість біблійних законів та принципів, а то й нехтує ними, якщо вони суперечать особистим інтересам. Деякі «так звані християни» не соромлячись відкидають біблійні перестороги щодо блуду, перелюбу, обману і пияцтва (1 Коринфян 6:9, 10).

Чому відбулась така зміна? Ще на початку XX століття про одну з причин згадав археолог сер Чарлз Марстон. Він написав, що люди надто швидко і «беззастережно погоджуються з кожним припущенням сучасних авторів», котрі заперечують достовірність Біблії (книжка «The Bible Is True»). А що сказати про наш час? Чи варто сліпо приймати погляди і теорії вчених, які критикують Біблію? Про це піде мова у наступній статті.