Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Як правда про пекло впливає на вас?

Як правда про пекло впливає на вас?

Як правда про пекло впливає на вас?

ЛЮДИ, які навчають, що пекло є місцем мук, виставляють Бога в непривабливому світлі і спотворюють його риси. Звичайно, Біблія говорить, що Бог знищить злих, але праведний гнів не є головною Божою рисою (2 Фессалонікійців 1:6—9).

Бог не злий і не мстивий. Ось що він каже: «Чи Я маю вподобання в смерті несправедливого?» (Єзекіїля 18:23, Огієнко). Якщо Богові не подобається навіть смерть злих людей, то як він може тішитись, спостерігаючи за їхніми вічними муками?

Найголовнішою рисою Бога є любов (1 Івана 4:8). Як каже Біблія, «Господь добрий до всіх, а Його милосердя — на всі Його творива!» (Псалом 145:9, Огієнко). Бог хоче, щоб ми теж щиро його любили (Матвія 22:35—38).

Що вас спонукує не грішити — страх перед пеклом чи любов до Бога?

Вчення про те, що душі померлих мучаться в пеклі, викликає в багатьох хворобливий страх перед Богом. На противагу цьому правда про Бога спонукує людину любити його і розвивати перед ним здоровий страх. «Початок премудрості — страх перед Господом, добрий розум у тих, хто заповіт Його сповняє» (Псалом 111:10, Деркач). Такий страх перед Богом — не панічна боязнь, а благоговіння і глибока пошана до Творця. Цей здоровий страх спонукує людину уникати всього, що йому не подобається.

Ось приклад 32-річної Кетлін, колишньої наркоманки, яка, дізнавшись правду про пекло, повністю змінилася. Гучні вечірки, насилля й розпуста були невід’ємною частиною її життя. Кетлін ненавиділа себе за це. Вона каже: «Я дивилася на свою однорічну доньку і думала: “Навіщо я їй таке роблю! Я буду горіти за це в пеклі”». Кетлін намагалась кинути наркотики, але їй це не вдавалося. Вона говорить: «Я хотіла змінитись, проте моє життя та й увесь світ були такими жалюгідними. Здавалося, все даремно».

Якось Кетлін зустріла Свідків Єгови. «Я дізналася, що пекла не існує. Біблійні докази цього були надзвичайно переконливими,— говорить Кетлін.— Коли я зрозуміла, що не буду горіти у вогні, то відчула справжнє полегшення». Кетлін також довідалась, що Бог обіцяє подарувати людям вічне життя на очищеній від зла землі (Псалом 37:10, 11, 29; Луки 23:43). Вона каже: «У мене з’явилась реальна надія: я зможу жити вічно в раю!»

Чи вдалося Кетлін покинути наркотики, позбувшись страху перед пеклом? Ось її слова: «Коли мені хотілося наркотиків, я молилась до Бога Єгови, благаючи про допомогу. Я роздумувала над тим, як він ставиться до нечистих звичок, і не бажала розчаровувати його. Єгова відповідав на мої молитви» (2 Коринфян 7:1). Страх образити Бога допоміг Кетлін побороти свою залежність.

Тож належною спонукою виконувати Божу волю є не хворобливий страх перед пекельними муками, а здоровий страх образити Бога та щира любов до нього. Виконуючи Божу волю, ми будемо по-справжньому щасливі. Як написав псалмоспівець, «щасливий всякий чоловік, що боїться Господа, що дорогами його ходить» (Псалом 128:1, Куліш).

[Рамка/Ілюстрації на сторінці 9]

КОГО БУДЕ ЗВІЛЬНЕНО З ПЕКЛА?

Деякі переклади Біблії заплутують читача, передаючи два різних грецьких слова — ґе́енна і га́ідес — однаково, словом «пекло». У Біблії слово ґе́енна стосується повного знищення без надії на воскресіння. На противагу цьому ті, хто перебуває в га́ідес, або в гадесі, будуть воскрешені.

Після смерті й воскресіння Ісуса апостол Петро запевнив, що «душа [Ісуса] не залишиться в пеклі» (Дії 2:27, 31, 32, Куліш, 1998; Псалом 15:10, Філарет). Словом «пекло» тут перекладене грецьке слово га́ідес. Ісус не був у якомусь вогняному місці. Гадес, або «пекло»,— це могила. Але Бог звільнив з гадесу не тільки Ісуса.

Ось що каже Біблія про воскресіння: «Смерть і пекло дали мертвих, що в них» (Об’явлення 20:13, 14, Куліш). «Пекло» спорожніє, а це означає, що повернуться до життя всі, кого Бог вважатиме гідними воскресіння (Івана 5:28, 29; Дії 24:15). Яка ж чудова надія — побачити близьких нам людей, котрі знову оживуть! Це зробить Єгова, Бог безмежної любові.