Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Про те, як поводитися з іншими

Про те, як поводитися з іншими

Чого ми вчимось від Ісуса

Про те, як поводитися з іншими

Чому потрібно бути добрим?

Чи важко вам виявляти доброту, коли інші поводяться з вами погано? Якщо ми хочемо наслідувати Ісуса, то повинні бути добрими навіть до тих, хто нас ненавидить. Ісус казав: «Якщо ви любите тих, хто любить вас, то в чому ваша заслуга? Адже навіть грішники люблять тих, хто їх любить... Завжди любіть своїх ворогів... і ви будете синами Всевишнього, бо він добрий навіть до невдячних і злих» (Луки 6:32—36; 10:25—37).

Чому треба прощати?

Ми хочемо, щоб Бог прощав нас, коли ми помиляємось. Ісус вчив, що слід просити в Бога прощення гріхів (Матвія 6:12). Але він також сказав, що Бог вибачатиме нам тоді, коли ми вибачатимемо іншим. Ісус говорив: «Якщо ви будете прощати людям їхні проступки, то й ваш небесний Батько прощатиме вам, а якщо не будете прощати людям їхні проступки, то й Батько не простить ваших» (Матвія 6:14, 15).

Як досягти щастя в сім’ї?

Хоча Ісус ніколи не був одружений, з його слів і вчинків можна багато чого навчитися про те, як зробити сімейне життя щасливим. Розгляньмо три поради.

1. Чоловік повинен любити свою дружину, як власне тіло. У цьому Ісус подав чоловікам гарний приклад. Своїм учням він сказав: «Даю вам нову заповідь: любіть одні одних. Як я вас полюбив, так любіть одні одних і ви» (Івана 13:34). Біблія пояснює, як чоловікам застосовувати цей принцип: «Чоловіки, не переставайте любити своїх дружин, подібно як Христос полюбив збір настільки, що навіть віддав себе за нього... Подібно й чоловіки повинні любити своїх дружин так, як власне тіло. Хто любить свою дружину, той любить і самого себе, адже ніхто ніколи не відчуває ненависті до свого тіла, а натомість годує його та плекає, як і Христос — збір» (Ефесян 5:25, 28, 29).

2. Подружні партнери повинні бути вірні одне одному. Позашлюбні статеві стосунки руйнують сім’ї і є гріхом проти Бога. Ісус говорив: «Хіба ви не читали, що... [Бог] сказав: “Тому покине чоловік батька і матір та приліпиться до своєї дружини, і стануть обоє одним тілом”? Так що вони вже не двоє, а одне тіло. Отже, що Бог з’єднав одним ярмом, нехай жодна людина не розділяє... Говорю вам: хто розлучається зі своєю дружиною не через блуд і одружується з іншою, той чинить перелюб» (Матвія 19:4—9).

3. Діти повинні підкорятися батькам. Досконалий Ісус слухався своїх батьків попри те, що вони були недосконалими. Про 12-річного Ісуса Біблія розповідає: «Ісус пішов з [батьками] до Назарета і далі слухався їх» (Луки 2:51; Ефесян 6:1—3).

Чому слід дотримуватись цих принципів?

Про настанови, яких Ісус навчав своїх учнів, він говорив: «Коли ви знаєте все це, то щасливі, якщо так робите» (Івана 13:17). Крім того, якщо ми хочемо бути правдивими християнами, нам потрібно поводитись з іншими так, як радив Ісус. Він сказав: «По тому всі розпізнають, що ви мої учні, коли між вами буде любов» (Івана 13:35).

Додаткову інформацію ви знайдете в 14-му розділі книжки «Чого насправді вчить Біблія?» *

[Примітка]

^ абз. 14 Опублікована Свідками Єгови.

[Ілюстрація на сторінках 16, 17]

Приклад Ісуса про марнотратного сина вчить нас, що важливо виявляти доброту і прощати (Луки 15:11—32)

[Ілюстрація на сторінці 17]

Подружні партнери повинні бути вірні одне одному