Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Знаходьте потіху в силі Єгови

Знаходьте потіху в силі Єгови

Знаходьте потіху в силі Єгови

«Коли мої думки болючі в нутрі моїм множаться, то розради Твої веселять мою душу!» (ПСАЛОМ 94:19).

БІБЛІЯ має слова розради для всіх тих, хто прагне заспокоєння. Отже не дивно, що в праці «Уорлд бук енсайклопідія» говориться про «незліченну кількість людей, які в цей час неспокою та непевності шукають потіхи, надії та керівництва саме в Біблії». Чому?

Тому що Біблію надихнув наш велелюбний Творець, «Бог потіхи всілякої, що в усякій скорботі Він нас потішає» (2 Коринтян 1:3, 4). Він є ‘джерелом великої втіхи’ (Римлян 15:5СМ). Єгова дав приклад, постачаючи для всіх нас засіб полегшення. Щоб дати нам надію і заспокоєння, він послав на землю свого єдинородного Сина, Ісуса Христа. Ісус навчав: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Івана 3:16). Біблія зображає Єгову тим, хто «тягарі... щоденно нам носить, Богом — нашого спасіння» (Псалом 68:20). Богобійні люди можуть з упевненістю сказати: «Уявляю я Господа перед собою постійно, бо Він по правиці моїй,— й я не буду захитаний!» (Псалом 16:8).

Такі біблійні уривки виявляють глибину любові Єгови до людей. Стає зрозуміло, що він має щире бажання, а також спроможність давати велику розраду й полегшувати наш біль у час страждання. «Він змученому дає силу, а безсилому — міць» (Ісаї 40:29). Як же тоді ми можемо знайти розраду в силі Єгови?

Турбота Єгови приносить заспокоєння

Псалмоспівець написав: «Свого тягара поклади ти на Господа,— і тебе Він підтримає, Він ніколи не дасть захитатися праведному!» (Псалом 55:23). Бог Єгова цікавиться людьми. Апостол Петро запевняв християн першого сторіччя: «Він [Бог] опікується вами» (1 Петра 5:7). Ісус Христос підкреслив цінність людей в Божих очах: «Чи ж не п’ять горобців продають за два гроші? Та проте перед Богом із них ні один не забутий. Але навіть волосся вам на голові пораховане все. Не бійтесь: вартніші ви за багатьох горобців!» (Луки 12:6, 7). Ми настільки цінні для Бога, що він звертає увагу навіть на щонайменші подробиці нашого життя. Бог знає те, чого навіть ми самі не знаємо, оскільки він глибоко зацікавлений кожним з нас.

Свідомість такого особистого зацікавлення Єгови дуже заспокоїла Світлану, юну повію, згадану в попередній статті. Перед зустріччю зі Свідками Єгови вона мало було не наклала на себе руки. Відтак Світлана погодилася на біблійне вивчення, яке допомогло їй познайомитися з Єговою як реальною особою, котрий цікавиться її благополуччям. Це торкнулося серця дівчини, спонукуючи її змінити свій спосіб життя й присвятитися Богові. Завдяки вивченню Світлана отримала потрібне для неї почуття власної гідності, аби не зупинятися, всупереч проблемам, і набути позитивного погляду на життя. «Я впевнена,— каже вона сьогодні,— що Єгова ніколи не залишить мене. Я переконалася в правдивості слів з 1 Петра 5:7. Там говориться: «Покладіть на Нього [Єгову] всю вашу журбу, бо Він опікується вами!»

Біблійна надія потішає

Бог особливо потішає через своє писане Слово, яке містить чудову надію на майбутнє. Апостол Павло сказав: «А все, що давніше написане, написане нам на науку, щоб терпінням і потіхою з Писання ми мали надію» (Римлян 15:4). Павло виявив зв’язок між правдивою надією та потіхою, написавши: «Сам же... Бог Отець наш, що нас полюбив і дав у благодаті вічну потіху та добру надію,— нехай ваші серця Він потішить, і нехай Він зміцнить вас у всякому доброму ділі та в слові!» (2 Солунян 2:16, 17). У цю «добру надію» входить перспектива досконалого, щасливого й нескінченного життя на райській землі (2 Петра 3:13).

Така певна й світла надія додала сил Лаїмонісові, згаданому раніше паралізованому алкоголіку. Читаючи біблійну літературу Свідків Єгови, він з радістю дізнався про новий світ під правлінням Божого Царства — світ, в якому зможе повернутися до повного здоров’я. У Біблії він прочитав про дивовижну обіцянку надприродного зцілення: «Тоді то розплющаться очі сліпим і відчиняться вуха глухим, тоді буде скакати кривий, немов олень, і буде співати безмовний язик» (Ісаї 35:5, 6). Щоб відповідати вимогам для життя в цьому Раю, Лаїмоніс здійснив великі зміни. Він відмовився од спиртних напоїв, і така зміна не пройшла повз увагу його сусідів та знайомих. Тепер він проводить декілька біблійних вивчень, передаючи іншим потіху, джерелом якої є біблійна надія.

Роль молитви

Коли з якоїсь причини серце облягає пекучий біль, ми можемо знайти розраду в молитві до Єгови. Це допоможе нам скинути з себе тягар. Благаючи, ми можемо отримати розраду, пригадуючи те, про що говориться в Божому Слові. Найдовший псалом у Біблії нагадує нам чудову молитву. Його складач співав: «Твої присуди я пам’ятаю відвіку, о Господи,— і радію!» (Псалом 119:52). У надзвичайно скрутних ситуаціях, особливо, коли вони пов’язані з критичним станом здоров’я, часто важко знайти єдину, всеосяжну відповідь. Самотужки ми не можемо точно знати виходу. Зробивши все залежне від себе, багато хто зрозумів, що завдяки молитві до Бога прийшла велика розрада, а інколи й несподівані вирішення (1 Коринтян 10:13).

Пет, котру швидко привезли в реанімаційний відділ, відчула, яке заспокоєння приносить молитва. Одужавши, вона сказала: «Я молилася до Єгови й справді зрозуміла, що, хоч би якою була його воля, маю довірити своє життя в його руки, повністю покладаючись на нього. Увесь цей час я відчувала спокій; я відчувала мир Божий, про який згадується у Филип’ян 4:6, 7». Якими ж заспокійливими можуть бути для всіх нас ці вірші! У них Павло радить: «Ні про що не турбуйтесь, а в усьому нехай виявляються Богові ваші бажання молитвою й проханням з подякою. І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі».

Утішитель — святий дух

У ніч перед смертю Ісус пояснив своїм апостолам, що він невдовзі залишить їх. Це занепокоїло й засмутило апостолів (Івана 13:33, 36; 14:27—31). Розуміючи, що вони потребують постійного потішання, Ісус пообіцяв: «Вблагаю Отця Я,— і Втішителя іншого дасть вам, щоб із вами повік перебував» (Івана 14:16). Тут Ісус говорив про Божий святий дух. Божий дух також потішав апостолів під час випробовувань і зміцняв їх у виконанні Божої волі (Дії 4:31).

Анджі, чоловік якої стояв на порозі смерті після серйозного нещасного випадку, змогла справитись зі стражданням і болем, пов’язаними з такою ситуацією. Що ж їй допомогло? Вона говорить: «Без підтримки святого духу Єгови ми не змогли б витримати всіх труднощів і залишитися міцними. У наших немочах по-справжньому виявилася сила Єгови, і він став твердинею в час нещастя».

Братство, яке дає розраду

Хоч би якою була життєва ситуація людини, хоч би якого важкого характеру набрали обставини, вона обов’язково знайде розраду серед братів у зборі Єгови. Це братство дає духовну підтримку й допомогу тим, хто спілкується з ним. У ньому людина може знайти сердечних, турботливих друзів, які дають розраду, а також готові й охочі допомагати та потішати інших у час страждання (2 Коринтян 7:5—7).

Члени християнського збору навчаються ‘усім робити добро, а найбільш одновірним’ (Галатів 6:10). Біблійна освіта спонукує їх виявляти один до одного братерську любов і ніжні почуття (Римлян 12:10; 1 Петра 3:8). Духовні брати й сестри у зборі відчувають спонуку бути доброзичливими, співчутливими та давати розраду (Ефесян 4:32).

Джо й Ребекка, син яких трагічно загинув, відчули саме таку втішливу підтримку від членів християнського збору. Вони кажуть: «Єгова та сердечні члени його збору допомагали нам у тяжкий час. Ми отримали сотні листівок і листів, до нас теж багато телефонували. Це допомагає нам усвідомлювати цінність нашого братства. Коли ми були приголомшені трагедією, на допомогу прийшли брати з багатьох місцевих зборів — вони готували нам обіди й прибирали вдома».

Знаходьте розраду!

Коли починають завивати вітри скрути й безжалісно січе дощ та град нещастя, біля нас перебуває Бог, щоб своєчасно дати заспокійливий захист. Один із псалмів описує його як заспокійливий притулок, кажучи: «Він пером Своїм вкриє тебе, і під крильми Його заховаєшся ти» (Псалом 91:4). Такий опис нам нагадує орла. Це образ птаха, який, відчуваючи загрозу, розправляє крила над своїми пташенятами, щоб захистити їх. У ширшому значенні, Єгова стає справжнім Захисником для всіх тих, хто знаходить у нього сховок (Псалом 7:2).

Якщо ви бажаєте більше дізнатися про Бога, його особистість, наміри та його спроможність давати розраду, ми запрошуємо вас вивчати його Слово. Свідки Єгови залюбки допоможуть вам у цьому. Безсумнівно, ви також можете знайти розраду в силі Єгови!

[Ілюстрації на сторінці 7]

Біблійна надія на майбутнє може дати розраду.