Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

ПОГЛЯД БІБЛІЇ

Спіритизм

Спіритизм

Чи є щось погане в тому, щоб шукати спілкування з померлими?

«Не звертайтесь до духів померлих... і не доводьте себе до опоганення ними» (Левит 19:31)

ЩО КАЖУТЬ ЛЮДИ.

Багато людей хочуть бути впевненими в тому, що їхні рідні та близькі, які померли, не мучаться. Тож такі люди думають: «Чому б не поспілкуватися з ним (нею) за допомогою медіума? Можливо, медіум допоможе мені відновити внутрішній спокій».

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ.

Звичай спілкуватися з мертвими був поширений у стародавні часи. Однак погляд Біблії на цю справу дуже чіткий. Наприклад, у Законі, який Бог Єгова дав ізраїльському народові, говорилося: «Нехай не знайдеться між тобою такий, хто... викликає духа померлого... і хто питає померлих. Бо гидота для Господа кожен, хто чинить таке» (Повторення Закону 18:10—12). У Біблії також сказано, що ті, хто займається будь-якою формою спіритизму, «не успадкують Божого царства» (Галатів 5:19—21).

Чи померлі можуть впливати на наше життя?

«Знають живі, що помруть, а померлі нічого не знають» (Екклезіяста 9:5)

ЩО КАЖУТЬ ЛЮДИ.

Багато хто вірить, що після смерті людина продовжує існувати. Тож ці особи шукають спілкування з померлими, намагаючись отримати від них якусь інформацію або задобрити їх, щоб вони їм не шкодили.

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ.

«Знають живі, що помруть, а померлі нічого не знають... і їхнє кохання, і їхня ненависть, та заздрощі їхні [усі почуття, котрі вони переживали при житті] загинули вже» (Екклезіяста 9:5, 6). Отже, Біблія вчить, що померлі справді мертві. Вони не можуть ані думати, ані щось робити, скажімо поклонятись Богові. «Не мертві хвалитимуть Господа, ані ті всі, хто сходить у місце мовчання» (Псалом 115:17).

Як пояснити, що медіуми інколи повідомляють точну інформацію?

«Хіба ж мерців про живих питати?» (Ісаї 8:19, «Біблія з коментарями»)

ЩО КАЖУТЬ ЛЮДИ.

Дехто стверджує, що медіуми здатні розповісти інформацію, яка була відома лише померлому або членам його сім’ї та його друзям.

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ.

У 28-му розділі Першої книги Самуїла розповідається, як невірний цар Саул порушив Божий наказ не звертатися до медіумів. Він прийшов до жінки, яка нібито ви́кликала духа померлого Божого служителя, на ім’я Самуїл. Але чи це справді був Самуїл? Зовсім ні! Ця жінка спілкувалася із самозванцем — кимось, хто видавав себе за померлого Самуїла.

Цим самозванцем був злий дух, прибічник Сатани, який є «батьком брехні» (Івана 8:44). Чому злі духи, або демони, поширюють ідею, ніби померлі продовжують жити? Їхня мета — очорнити Бога і підірвати довіру до його Слова, Біблії (2 Тимофія 3:16).

Чи все це означає, що померлі не мають жодної надії? Ні в якому разі! Біблія обіцяє, що в майбутньому всі ті, хто сьогодні, так би мовити, спить у могилі, воскреснуть * (Івана 11:11—13; Дії 24:15). Тим часом ми можемо бути впевнені в тому, що наші рідні, які померли, не відчувають жодних мук.

^ абз. 16 Сьомий розділ книжки «Чого насправді вчить Біблія?» називається «Реальна надія для близьких вам людей, які померли».