Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи Біблія практична книга?

Чи Біблія практична книга?

 Чи Біблія практична книга?

«Чому я маю йому вірити?» Таке запитання, мабуть, виникає у вас, коли торговець намагається продати вам не нову машину або коли ви чуєте обіцянки якогось політика під час виборчої кампанії. Звісно, нікому не хочеться витрачати гроші на неякісний товар або марнувати час, слухаючи порожні обіцянки.

ТОМУ вас може цікавити: «Чи варто мені знати, про що говорить Біблія? Чи не змарную я часу й зусиль, якщо почну її читати й вивчати?» Сама Біблія дає відповідь: «Мудрість доводить свою праведність вчинками» (Матвія 11:19). Про цінність якоїсь поради, або «мудрості», можна судити по тому, чи приносить вона користь. Нижче наводяться висловлювання людей, які вже певний час вивчають Біблію. Сподіваємось їхні спостереження допоможуть вам визначити, чи варто досліджувати цю унікальну книгу.

Смерть і загробне життя

Деякий час тому в Карен, яка живе у США, померла мати. З дитинства дівчина вірила, що всі добрі люди йдуть на небо. Однак це вчення мало потішало її. Вона запитувала себе: «Як же тепер виглядає моя мама? Чи я впізнаю її, коли потраплю на небо, і чи я взагалі туди потраплю? А може після смерті я опинюся десь в іншому місці»?

Карен почала ретельно вивчати Біблію зі Свідками Єгови. Вона дізналася, що мертві перебувають у стані, подібному до глибокого сну. В Екклезіяста 9:5 сказано: «Померлі нічого не знають».Тож чи зможе Карен знову побачити свою маму?

Слова, записані в Євангелії від Івана 5:28, 29, принесли дівчині справжню потіху і вселили в неї надію. Там сказано: «Не дивуйтесь цьому, бо надходить час, коли всі, хто перебуває в пам’ятних гробницях, почують його голос і вийдуть». З Божого Слова Карен довідалась, що Творець має намір, аби в майбутньому його Син воскресив померлих для життя тут на землі. Вона говорить: «Біблійне вчення про смерть та воскресіння є надзвичайно логічним і зрозумілим».

Як правильно поклонятись Богу?

Анджела живе в Румунії. Їй було 14 років, коли пастор церкви п’ятдесятників попросив у молитві про те, щоб на неї зійшов святий дух. Після цього дівчина заговорила іншими мовами. Згодом її батьки зрозуміли, що вчення церкви не узгоджуються з Біблією. Вони перестали відвідувати зібрання п’ятдесятників і разом з дітьми почали вивчати Біблію зі Свідками Єгови.

Спочатку Анджела засмутилася, але зрештою теж побачила, наскільки вчення її колишньої релігії відрізняються від того, що говорить Біблія. Наприклад, в Івана 17:3 вона прочитала такі слова: «Щоб отримати вічне життя, потрібно пізнавати тебе, єдиного правдивого Бога, і посланого тобою Ісуса Христа». Дівчина усвідомила, що люди, які хочуть отримати Боже схвалення, мусять спершу дізнатись про нього. Тепер Анджела  дивується: «Як я могла отримати Божий дух, якщо майже нічого не знала про Бога»? Вона також додає: «Я вдячна Богові за те, що через своє натхненне Слово він допоміг мені віднайти шлях правдивого поклоніння».

Біблійні принципи змінюють життя

«Я мав запальний характер,— розповідає чоловік з Індії на ім’я Ґебріел.— Розізлившись, я міг кричати, жбурляти речі, що потрапляли мені під руку, і кидатися на людей. Завдяки вивченню Біблії я навчився контролювати свої емоції і тепер можу себе стримувати навіть у дуже напружених ситуаціях».

Змінити свою вдачу Ґебріелу допомогли певні біблійні принципи. Один з них міститься в Приповістей 16:32: «Ліпший від силача, хто не скорий до гніву, хто ж панує над собою самим, ліпший від завойовника міста». Ось що розповідає Дірей, інший чоловік, якому теж бракувало самовладання: «Саме цей біблійний вірш допоміг мені зрозуміти, що вибухи гніву свідчать про слабкість людини, а вміння стримувати себе є ознакою сили».

Філіп з Південно-Африканської Республіки в минулому був бандитом. Бійки, крадіжки і лайка були для нього звичною справою. За скоєні злочини він сидів у в’язниці. Однак, незважаючи на все це, Філіп прагнув пізнати Бога. Він почав вивчати Біблію зі Свідками Єгови і, розвинувши бажання служити Богові, вирішив повністю змінити своє життя. Філіп перестав займатися нечистими справами і порвав усі зв’язки з кримінальним світом. Що саме спонукало його до таких змін?

Свідки Єгови показали Філіпу слова Ісуса, записані в Івана 6:44. Там сказано: «Жодна людина не може прийти до мене, якщо мій Батько, який послав мене, не приведе її». Філіп говорить: «Єгова побачив у мені щось добре і привів до свого народу, серед якого панує справжня братерська любов». Його також зворушило милосердя Єгови, яке він виявляє до розкаяних грішників. «Завдяки Біблії я побачив, що Єгова з розумінням ставиться до недосконалих людей і вибачає їхні провини, коли бачить щире каяття» (2 Самуїла 12:1—14; Псалом 51).

Молодий австралієць на ім’я Вейд зловживав алкоголем і приймав наркотики, грав в азартні ігри та вів розпусне життя. Проте це не приносило йому щастя. Якось він зустрів Свідків Єгови, і вони запропонували йому вивчати Біблію. Чого ж він навчився?

Вейд каже: «На мене справило велике враження те, як Ісус ставився до інших. Він виявляв доброту, любов і співчуття до всіх, у тому числі до дітей. Вивчаючи Біблію, я зрозумів, що означає бути справжнім чоловіком і як можна стати  кращою людиною». Тепер Вейд жалкує про свої погані вчинки. Він каже: «З Біблії я довідався, що Бог пробачить мої гріхи, якщо я розкаюся і виправлю свою поведінку. Це дасть мені надію жити вічно в раю на землі. Нарешті моє життя набуло змісту!» (Матвія 5:5). Вейд позбувся поганих звичок і тепер з чистим сумлінням служить Богу.

Висловлювання, які ви щойно прочитали, належать людям, котрі прагнули вирішити свої проблеми і знайти відповіді на важливі запитання. Для цього вони почали досліджувати Біблію. Її принципи позитивно вплинули на їхнє життя, і вони переконалися в практичності її порад. Вам також це під силу.

У Біблії вже давно було записане таке запевнення: «Блаженна людина, що мудрість знайшла, і людина, що розум одержала, бо ліпше надбання її від надбання срібла, і від щирого золота ліпший прибуток її, дорожча за перли вона, і всіляке жадання твоє не зрівняється з нею. Довгість днів — у правиці її, багатство та слава — в лівиці її. Дороги її — то дороги приємности, всі стежки її — мир. Вона дерево життя для тих, хто тримається міцно її, і блаженний, хто держить її!» (Приповістей 3:13—18).

[Рамка/Ілюстрація на сторінці 25]

ЯК БІБЛІЯ ДОПОМОГЛА В’ЯЗНЮ

Білл нещодавно одружився і був дуже щасливий. Однак не минуло й року, як він потрапив за ґрати. Його ув’язнили за злочин, який він скоїв ще до одруження.

Це його дуже пригнітило. Але згодом, звикнувши до нових обставин, він вирішив не марнувати часу. «Сидячи на в’язничному ліжку, я весь час досліджував Біблію»,— розповідає Білл. Цей чоловік також застосовував те, чого навчався. Він каже: «Я намагався бути доброзичливим і привітним до співв’язнів. Вони бачили, що я не хочу поводитись так, як вони, і нерідко казали про мене: „Білл живе своїм життям: він хоче взнати все про Бога та про Біблію. Білл не бажає нікому зла“.

Тому в’язні не втягували мене у свої суперечки і не вплутували в сумнівні справи. Охоронці також зрозуміли, що я не створюватиму проблем і згодом рекомендували мене для виконання особливих робіт. Відтоді більшість часу я працював окремо від решти в’язнів. Отже, дотримання біблійних принципів послужило для мене надійним захистом».

Білл відвідував зібрання Свідків Єгови, які проводились у в’язниці, і охоче ділився з іншими в’язнями набутими знаннями. Невдовзі він охрестився і став Свідком Єгови. Оглядаючись у минуле, Білл каже: «Я змарнував майже 50 років життя, однак завжди прагнув змінитися. Для в’язня це можливо тільки завдяки застосуванню біблійних принципів. А щоб зрозуміти, чого насправді вчить Біблія, потрібно вивчати її зі Свідками Єгови. Тільки вони навчають правди з Божого Слова. І це очевидно».

Тепер, вийшовши на волю, Білл ревно служить Богу в одному зі зборів Свідків Єгови в США. Він та його дружина продовжують досліджувати Біблію і дотримуватись її принципів. Вони щиро погоджуються зі словами, записаними в Ісаї 48:17, 18: «Я — Господь, Бог твій, що навчає тебе про корисне, що провадить тебе по дорозі, якою ти маєш ходити. О, коли б ти прислухувався до Моїх заповідей, то був би твій спокій, як річка, а твоя справедливість, немов морські хвилі!»

[Ілюстрація на сторінці 23]

Карен, США.

[Ілюстрація на сторінці 23]

Анджела, Румунія.

[Ілюстрація на сторінці 24]

Дірей, Індія.

[Ілюстрація на сторінці 24]

Ґебріел, Індія.

[Ілюстрація на сторінках 24, 25]

Філіп з сім’єю, Південно-Африканська Республіка.

[Ілюстрація на сторінці 24]

Вейд, Австралія.