Перейти до матеріалу

Перейти до другорядного меню

Свідки Єгови

українська

Чи всі релігії однакові? Чи всі вони ведуть до Бога?

Біблійна відповідь

Ні, не всі релігії однакові. У Біблії згадується багато релігій, яких Бог не схвалює. Їх можна розділити на дві категорії.

Категорія 1. Поклоніння фальшивим богам

Біблія називає поклоніння фальшивим богам «оманою», «марнотою» і «тим, від чого немає жодної користі» (Єремії 10:3—5; 16:19, 20). Бог Єгова * наказав стародавньому ізраїльському народу: «Не май інших богів, крім мене» (Вихід 20:3, 23; 23:24). Коли ізраїльтяни почали поклонятись іншим богам, «Єгова розгнівався» (Числа 25:3; Левіт 20:2; Суддів 2:13, 14).

Бог і сьогодні не схвалює поклоніння «так званим богам» (1 Коринфян 8:5, 6; Галатів 4:8). Він наказує людям, які прагнуть йому поклонятись, порвати зв’язки з тими, хто належить до фальшивої релігії. Бог каже: «Вийдіть з-поміж них та відділіться» (2 Коринфян 6:14—17). Якби всі релігії були однаковими і вели до Бога, хіба він давав би такий наказ?

Категорія 2. Поклоніння правдивому Богу у спосіб, якого він не схвалює

Іноді ізраїльтяни вплітали у поклоніння Богу вірування і звичаї, запозичені від людей, котрі служили фальшивим богам. Однак Єгова різко засудив таку спробу змішати правдиву релігію з фальшивою (Вихід 32:8; Повторення Закону 12:2—4). Коли Ісус жив на землі, він засудив тогочасних релігійних провідників за те, в який спосіб вони поклонялись Богу. Ці лицемірні провідники намагались вразити інших удаваною побожністю. Проте вони нехтували тим, що було «важливіше в Законі,— справедливістю, милосердям і вірністю» (Матвія 23:23).

Подібно і сьогодні до Бога веде лише та релігія, яка ґрунтується на правді. Цю правду можна знайти в Біблії (Івана 4:24; 17:17; 2 Тимофія 3:16, 17). Релігії, вчення яких суперечать Біблії, по суті, відвертають людей від Бога. Чимало релігійних вчень, як-от вчення про Трійцю, безсмертну душу та вічні муки, на думку багатьох, походять з Біблії. Але насправді вони були запозичені з фальшивих релігій. Ті, хто вірить у ці вчення, поклоняються Богу даремно, адже вони дотримуються не Божих вимог, а релігійних традицій (Марка 7:7, 8).

Бог ненавидить релігійне лицемірство (Тита 1:16). Щоб релігія допомагала людині розвивати близькі стосунки з Богом, вона повинна впливати на все її життя, а не бути лише формальністю чи сукупністю ритуалів. Наприклад, Біблія говорить: «Якщо хтось вважає, що є релігійним, але не стримує язика, то він обманює своє серце і його поклоніння даремне. Чиста і неопоганена релігія в очах нашого Бога і Батька полягає в тому, щоб піклуватися сиротами і вдовами, коли вони зносять лихо, а також зберігати себе незаплямованими світом» (Якова 1:26, 27, примітки). Отже, Біблія називає чистою релігією нелицемірне і нічим не опоганене поклоніння Богу.

^ абз. 5 Згідно з Біблією, Єгова — це ім’я Бога.