Налаштування легкого доступу

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

Чи всі релігії однакові? Чи всі вони ведуть до Бога?

Біблійна відповідь

Ні, не всі релігії однакові. У Біблії згадується багато релігій, яких Бог не схвалює. Їх можна розділити на дві категорії.

Категорія 1. Поклоніння фальшивим богам

Біблія називає поклоніння фальшивим богам «оманою», «марнотою» і «тим, від чого немає жодної користі» (Єремії 10:3—5; 16:19, 20). Бог Єгова * наказав стародавньому ізраїльському народу: «Не май інших богів, крім мене» (Вихід 20:3, 23; 23:24). Коли ізраїльтяни почали поклонятись іншим богам, «Єгова розгнівався» (Числа 25:3; Левіт 20:2; Суддів 2:13, 14).

Бог і сьогодні не схвалює поклоніння «так званим богам» (1 Коринфян 8:5, 6; Галатів 4:8). Він наказує людям, які прагнуть йому поклонятись, порвати зв’язки з тими, хто належить до фальшивої релігії. Бог каже: «Вийдіть з-поміж них та відділіться» (2 Коринфян 6:14—17). Якби всі релігії були однаковими і вели до Бога, хіба він давав би такий наказ?

Категорія 2. Поклоніння правдивому Богу у спосіб, якого він не схвалює

Іноді ізраїльтяни вплітали у поклоніння Богу вірування і звичаї, запозичені від людей, котрі служили фальшивим богам. Однак Єгова різко засудив таку спробу змішати правдиву релігію з фальшивою (Вихід 32:8; Повторення Закону 12:2—4). Коли Ісус жив на землі, він засудив тогочасних релігійних провідників за те, в який спосіб вони поклонялись Богу. Ці лицемірні провідники намагались вразити інших удаваною побожністю. Проте вони нехтували тим, що було «важливіше в Законі,— справедливістю, милосердям і вірністю» (Матвія 23:23).

Подібно і сьогодні до Бога веде лише та релігія, яка ґрунтується на правді. Цю правду можна знайти в Біблії (Івана 4:24; 17:17; 2 Тимофія 3:16, 17). Релігії, вчення яких суперечать Біблії, по суті, відвертають людей від Бога. Чимало релігійних вчень, як-от вчення про Трійцю, безсмертну душу та вічні муки, на думку багатьох, походять з Біблії. Але насправді вони були запозичені з фальшивих релігій. Ті, хто вірить у ці вчення, поклоняються Богу даремно, адже вони дотримуються не Божих вимог, а релігійних традицій (Марка 7:7, 8).

Бог ненавидить релігійне лицемірство (Тита 1:16). Щоб релігія допомагала людині розвивати близькі стосунки з Богом, вона повинна впливати на все її життя, а не бути лише формальністю чи сукупністю ритуалів. Наприклад, Біблія говорить: «Якщо хтось вважає, що є релігійним, але не стримує язика, то він обманює своє серце і його поклоніння даремне. Чиста і неопоганена релігія в очах нашого Бога і Батька полягає в тому, щоб піклуватися сиротами і вдовами, коли вони зносять лихо, а також зберігати себе незаплямованими світом» (Якова 1:26, 27, примітки). Отже, Біблія називає чистою релігією нелицемірне і нічим не опоганене поклоніння Богу.

^ абз. 5 Згідно з Біблією, Єгова — це ім’я Бога.

Довідатися більше

Яке майбутнє релігії?

Чи настане час, коли всі мешканці землі будуть об’єднано поклонятися єдиному правдивому Богові?

Чи всі релігії заслуговують довіри?

Чи ви розчарувалися в релігії? Якщо так, то ви, напевно, не довіряєте жодній. Як вам допоможе вивчення Біблії?