Перейти до матеріалу

Перейти до другорядного меню

Свідки Єгови

українська

Чому існує стільки християнських конфесій?

Біблійна відповідь

На основі вчень Ісуса Христа люди створили чимало «християнських» конфесій. Однак Біблія показує, що правдивою є тільки одна форма християнства. Ось лише три підстави для такого твердження.

  1. Ісус казав, що його вчення є правдою. Правдою називали свою релігію також перші християни (Івана 8:32; 2 Петра 2:2; 2 Івана 4; 3 Івана 3). З цього видно, що ті, хто поширює ідеї, які суперечать Ісусовому вченню, не сповідують правдивого християнства.

  2. Біблія наказує християнам: «Майте єдність у тому, що говорите» (1 Коринфян 1:10). Проте багато християнських конфесій не можуть дійти згоди навіть в основних питаннях, як-от у тому, що значить бути християнином. Тож неможливо, щоб усі ці конфесії були праві (1 Петра 2:21).

  3. Ісус передрік, що чимало тих, хто називає себе християнином, не будуть дотримуватися його заповідей, тому він відкине їх (Матвія 7:21—23; Луки 6:46). Деяких людей введуть в оману релігійні провідники, які спотворять правдиве поклоніння задля своєї власної користі (Матвія 7:15). Інші ж люди свідомо віддаватимуть перевагу спотвореному християнству, оскільки його священнослужителі замість біблійної правди говоритимуть їм те, що вони хочуть чути (2 Тимофія 4:3, 4).

У своєму прикладі про пшеницю і бур’яни Ісус передрік велике відступлення від правдивого християнства (Матвія 13:24—30, 36—43). Він передрік, що протягом довгого періоду буде неможливо відрізнити правдивих християн від фальшивих. І справді, після смерті апостолів поширилося відступництво (Дії 20:29, 30). Хоч би яких відступницьких доктрин навчали конфесії спотвореного християнства, всі вони «відступили від правди» (2 Тимофія 2:18).

Ісус також передрік, що різниця між правдивим і фальшивим християнством зрештою стане очевидною. Це пророцтво сповнилося в наш час — у час «закінчення віку» (Матвія 13:30, 39).

Довідатися більше

ПРОБУДИСЬ!

Чи повинні християни проповідувати?

Який погляд на це питання мають Бог та Ісус?