Налаштування легкого доступу

Вибрати мову

Перейти до другорядного меню

Перейти до матеріалу

Свідки Єгови

українська

Що Біблія говорить про свободу волі? Чи Бог контролює все?

Біблійна відповідь

Бог обдаровує нас свободою волі — здатністю самостійно приймати рішення. Отже, ні Бог, ні доля не визначають наперед наших дій. Подивіться, що про це говорить Біблія.

  • Бог створив людей за своїм образом (Буття 1:26). На відміну від тварин, які переважно керуються інстинктами, ми, подібно до свого Творця, маємо здатність виявляти любов і справедливість. Ми теж маємо свободу волі.

  • Ми спроможні значною мірою впливати на своє майбутнє. Згідно з Біблією, ми в стані вибрати життя. Це можливе тільки завдяки слухняності Божому голосу, тобто виконанню його наказів (Повторення Закону 30:19, 20). Бог не пропонував би цього нам, якби ми не мали свободи волі. Він не змушує нас беззастережно слухатися його слів, а сердечно закликає: «О, коли б ти прислухувався до Моїх заповідей, то був би твій спокій, як річка, а твоя справедливість, немов морські хвилі» (Ісаї 48:18).

  • Успіх чи невдача не визначається долею. Якщо ми прагнемо досягти успіху в якійсь справі, треба наполегливо працювати. «Все, що в силі чинити рука твоя,— каже Біблія,— теє роби» (Екклезіяста 9:10). Вона теж говорить: «Думки старанного ведуть до достатків» (Приповістей 21:5, переклад Г. Деркача).

Свобода волі є цінним даром від Бога. Вона дозволяє нам любити його «всім серцем», бо це наш вибір (Матвія 22:37).

Хіба Бог не контролює всього?

Біблія навчає, що Бог є Всемогутнім і ніхто не в стані, крім нього самого, обмежити його влади (Йова 37:23; Ісаї 40:26). А втім, він не використовує своєї сили, щоб усе контролювати. Наприклад, Біблія говорить, що Бог «стримувався» у стосунках зі стародавнім Вавилоном, ворогом Божого народу (Ісаї 42:14). Так само й тепер він не відразу карає тих, хто, зловживаючи своєю свободою волі, кривдить інших. Але Бог не буде вічно терпіти несправедливість (Псалом 37:10, 11).

 

 

Довідатися більше

Чи зорі впливають на ваше життя?

Багато людей у пошуках порад і керівництва вдаються до астрології. Та чи можуть зорі допомогти нам?

Чи день смерті кожного з нас визначений наперед?

Чому Біблія каже, що є «час помирати»?

Бог запрошує вас наблизитися до нього

Можливо, ви вірите в Бога, але вважаєте себе далекими від нього.

Чи може Диявол впливати на людей?

Як Диявол впливає на людей? Як не потрапити в його пастки?