Vrati se na sadržaj

13. JANUAR 2020.
SJEDINJENE DRŽAVE

Najnovije informacije o humanitarnoj pomoći nakon uragana Dorijan

Pomoć stiže i vazdušnim i morskim putem

Najnovije informacije o humanitarnoj pomoći nakon uragana Dorijan

Uragan Dorijan je tutnjao Bahamima od 1. do 3. septembra 2019. Čak i pre nego što je ovaj uragan udario u kopno, podružnica u Sjedinjenim Državama počela je da organizuje pružanje humanitarne pomoći sa Floride. Čim su se stekli uslovi za bezbedno putovanje, braća koja poseduju brodiće ili avione stavila su se na raspolaganje. Oni su bili među prvima koji su na tom ostrvu pružili pomoć.

Trinaestoro braće i sestara je obavilo preko 300 letova u kojima su isporučili 15 tona humanitarne pomoći i prevezli više od 700 dobrovoljaca na pogođena područja. Pored toga, pomoću 13 brodića koji su u vlasništvu neke naše braće prevezeno je skoro 90 tona raznih potrepština. Prosečno putovanje od Floride do Bahama i nazad trajalo je 12 sati.

„Čim je uragan prošao, avioni [Svedoka] vinuli su se u vazduh, krcati potrepštinama i spremni da pruže pomoć“, rekao je Hose Kabrera, upravnik stanice na međunarodnom aerodromu Palm Bič na Floridi. „Oni stvarno prelaze brda i doline da bi pomogli ljudima.“

„Ovo je prvi put za mnoge od nas da smo svoje pilotske veštine mogli da koristimo kako bismo pomogli našoj braći“, rekao je brat Glen Sanders, jedan od pilota dobrovoljaca. „Bili smo toliko srećni što smo učestvovali u ovoj akciji, što smo kao mali delovi tela mogli da olakšamo ostalim delovima koji trenutno trpe bol“ (1. Korinćanima 12:26).

Podružnica u Sjedinjenim Državama procenjuje da će za pružanje pomoći na Bahamima biti potrebno oko 1570000 evra i da će ono biti završeno 1. maja 2020.

 

Utovarivanje humanitarne pomoći na brod u jednoj luci na Floridi. Naša braća su 29 puta otplovila do Bahama

Pogled na poplavljeni aerodrom na ostrvu Veliki Abako, na Bahamima

Pogled iz pilotske kabine tokom jednog leta