Vrati se na sadržaj

1. JUL 2014.
RUSIJA

Evropski sud za ljudska prava podržao pravo Jehovinih svedoka u Rusiji da se sastaju radi obožavanja Boga

Evropski sud za ljudska prava podržao pravo Jehovinih svedoka u Rusiji da se sastaju radi obožavanja Boga

Evropski sud za ljudska prava je 26. juna 2014. presudio u korist Jehovinih svedoka i podržao njihovo pravo da slobodno ispovedaju veru, pri čemu ruske vlasti ne treba da ih ometaju nezakonitim postupcima. Sud je u svojoj jednoglasnoj presudi rekao da je Rusija prekršila član 5 (pravo na slobodu i bezbednost) i član 9 (sloboda misli, savesti i veroispovesti) Evropske konvencije o ljudskim pravima (Konvencija), kada je uveče 12. aprila 2006. policija izvršila raciju bez zakonskog osnova i prekinula verski skup.

Te večeri su Jehovini svedoci u celom svetu održavali godišnju svečanost povodom sećanja na smrt Isusa Hrista. Dve skupštine u Moskvi su iznajmile dvoranu u jednoj školi za ovaj poseban skup jer su očekivale da će doći više od 400 osoba. Dok je program bio u toku, došla je interventna jedinica policije s deset policijskih vozila i dva minibusa, kao i naoružana specijalna policijska jedinica (OMON) i desetine uniformisanih policajaca. Brzo su opkolili objekat i bez naloga prekinuli versku službu. Prisutnima su naredili da napuste objekat, zatim su pretražili dvoranu, konfiskovali versku literaturu i nasilno odveli 14 muškaraca sa ovog skupa u policijsku stanicu i pritvorili ih. Advokat koji je pozvan da zastupa ove Svedoke došao je u stanicu da bi im pomogao. Policajci su ga pretresli, bacili na pod, stavili mu nož pod grlo i zapretili da će njegova porodica biti u opasnosti ako podnese tužbu. Nakon gotovo četiri sata, Svedoci su pušteni kući.

Nikolaj Krupko, glavni podnosilac tužbe

Nikolaj Krupko, kao i još trojica Svedoka koji su bili zadržani u policijskoj stanici, podneli su tužbu protiv vlasti jer su nelegalno prekinule verski skup i pritvorile ih bez zakonskog osnova. Kada su Opštinski sud u Ljublinu i Gradski sud u Moskvi odbili njihovu tužbu, ovi Svedoci su u junu 2007. uložili žalbu Evropskom sudu za ljudska prava.

U presudi Evropskog suda od 26. juna, u slučaju Krupko i drugi protiv Rusije, piše: „Sud ostaje pri mišljenju da se, čak i kada vlasti nisu potpuno obaveštene o javnom skupu, a prisutni ne predstavljaju opasnost po javni red i mir, prekidanje takvog skupa od strane policije ne može smatrati ’neophodnim u demokratskom društvu‘ [...] Ova odluka se tim više može primeniti na ovaj slučaj jer se nije radilo o razuzdanom skupu na otvorenom, već o dostojanstvenom verskom skupu u dvorani, koji nije predstavljao opasnost po javni red i mir. Iako su vlasti možda smatrale da je ovaj skup nezakonit jer nisu bile dovoljno unapred obaveštene o njemu, dolazak velikog broja naoružanih pripadnika interventne policijske jedinice s namerom da prekinu ovaj skup, kao i hapšenje podnosioca ove tužbe i njihovo tročasovno zadržavanje u policijskoj stanici, uopšte nije bilo neophodno da bi se zaštitio javni red i mir.“

Ovo je četvrta presuda protiv Rusije zbog kršenja prava Jehovinih svedoka. U presudi iz 2007, u slučaju Kuznjecov i drugi protiv Rusije, Evropski sud je presudio da je Rusija prekršila Konvenciju kada su lokalne vlasti bez zakonske osnove prekinule sastanak Svedoka na znakovnom jeziku u Čeljabinsku. Sud je 2010. doneo presudu protiv Rusije u slučaju Jehovini svedoci iz Moskve protiv Rusije jer je Kancelarija javnog tužioca u Moskvi nezakonito ukinula i zabranila versku zajednicu Svedoka u Moskvi. Evropski sud je 2013. u slučaju Avilkina i drugi protiv Rusije presudio da je Rusija ugrozila osnovna prava na privatnost kada je Kancelarija javnog tužioca u Sankt Peterburgu naredila da joj se daju poverljive medicinske informacije.

Ove presude Evropskog suda pružaju daljnje dokaze da su ruske vlasti u pokušajima da zaustave ispovedanje vere Jehovinih svedoka u Rusiji prekršile slobode zagarantovane ruskim Ustavom i Konvencijom.