Vrati se na sadržaj

Policija upada na verski sastanak u privatnom domu u Tomsku

20. JUN 2018.
RUSIJA

Nastavljaju se pretresi domova i hapšenja Svedoka u Rusiji

Nastavljaju se pretresi domova i hapšenja Svedoka u Rusiji

Ruske vlasti su tokom prethodnog meseca pojačale napade i uhapsile i zatvorile još Jehovinih svedoka pod izgovorom da se tako bore protiv ekstremizma. Policija je pretresla privatne domove u Birobidžanu, Habarovsku, Magadanu, Orenburgu, Naberežniju Čelniju, Permu, Pskovu, Saratovu i Tomsku. Uhapšeno je još 15 Svedoka, tako da ih sada u pritvoru ima 20, a još dvoje je u kućnom pritvoru. Od najmanje 15 Svedoka, među kojima su i neki koji imaju preko 70, pa čak i 80 godina, traženo je da potpišu da neće napuštati područje na kom žive. Do 14. juna 2018. vlasti su podigle optužnice protiv više od 40 Svedoka. Ako budu osuđeni, preti im kazna zatvora do 10 godina.

Mesta upada policije u Rusiji

Ruska vlada je prekršila garanciju koju je dala na sudu da ukidanje pravnih tela Jehovinih svedoka neće ugroziti pravo pojedinaca koji su Svedoci da ispovedaju svoju veru. Vlasti potpuno ignorišu ovu garanciju i pogrešno primenjuju član 282 Krivičnog zakona tako što optužuje Svedoke da učestvuju, organizuju i finansiraju aktivnosti „ekstremističke“ organizacije. Međutim, Rusija se ne bori protiv ekstremizma već progoni sopstvene građane zbog toga što u miru ispovedaju svoju veru.

Nedavni pretresi domova, hapšenja i pritvaranja

12. jun 2018, Saratov. Policija je pretresla nekoliko domova Svedoka i najmanje njih 10 odvela na ispitivanje u policijsku stanicu. Tokom pretresa jednog doma, vlasti su podmetnule versku literaturu koju su ruski sudovi ranije zabranili. Pritvorena su petorica Svedoka. Dvojica su kasnije puštena na slobodu, ali je policija zadržala ostalu trojicu i optužila Konstantina Baženova i Feliksa Makamadijeva za organizovanje aktivnosti ekstremističke organizacije. Podizanje optužnice protiv trećeg Svedoka, Alekseja Budenčuka, nije potvrđeno. Dana 14. juna 2018, Frunzenski okružni sud u Saratovu produžio je pritvor gospodinu Baženovu i gospodinu Makamadijevu do 12. avgusta 2018. Taj sud je odredio i da gospodin Budenčuk ostane u pritvoru, ali nije potvrđeno do kada. U jednom drugom slučaju, policija je naredila jednom Svedoku da potpiše da neće napustiti mesto u kom živi.

3. jun 2018, Tomsk. U 10.00, policajci i pripadnici Vojske specijalne namene (Specnaz) upali su u dva doma Jehovinih svedoka u Tomsku, u Sibiru. Uhapsili su oko 30 Svedoka, među kojima je bila i 83-godišnja žena. Zaplenili su lične stvari iz njihovih domova i automobila, a zatim ih autobusima prevezli do Centra za suzbijanje ekstremizma.

Istražitelji u tom centru, Ivan Vedrentsev, Aleksandr Ivanov i Vječeslav Lebedev, uz primenu sile ispitivali su neke Svedoke sve do dva ujutru. Jednom Svedoku su pretili da će dobiti otkaz na poslu. Tokom ispitivanja, hitna pomoć je nekoliko puta dolazila do Centra i najmanje jedan Svedok je zadržan u bolnici.

Jedan od tih Svedoka, Sergej Klimov, zadržan je u pritvoru. Oktjabrski okružni sud u Tomsku 5. juna 2018. produžio mu je pritvor do 4. avgusta 2018. na osnovu optužnice za organizovanje aktivnosti ekstremističke organizacije. Sudija nije dozvolio da bude smešten u kućni pritvor ili da uz kauciju bude pušten na slobodu.

3. jun 2018, Pskov. Policija je pretresla nekoliko domova Jehovinih svedoka u Pskovu. Tokom jednog od tih pretresa, svi koji su se tamo zatekli bili su ispitivani, uključujući i dve osobe koje nisu Jehovini svedoci. Nekoliko Jehovinih svedoka, među kojima je i Genadij Špakovski, odvedeni su na ispitivanje u Regionalni centar Federalne službe bezbednosti (FSB) u Pskovu. Na neke koji su odvedeni u policijsku stanicu vršen je pritisak da pruže dokaze protiv gospodina Špakovskog. Vlasti su protiv njega pokrenule krivični postupak pod optužbom da je organizovao aktivnosti ekstremističke organizacije. Iako je kasnije pušten na slobodu, vlasti u svakom trenutku mogu protiv njega podići proširenu optužnicu.

30. maj 2018, Habarovsk. Vlasti su uhapsile Ivana Pujdu nakon pretresa njegovog doma. Odveli su ga u Magadan, gde je stavljen u pritvor. Na Železnodorožnijskom okružnom sudu 1. juna 2018. određen mu je pritvor do 30. jula 2018. na osnovu optužnice za organizovanje aktivnosti ekstremističke organizacije.

30. maj 2018, Magadan. Naoružana policija upala je u privatne kuće u Magadanu i uhapsila i zatvorila Konstantina Petrova, Jevgenija Zjablova i Sergeja Jerkina. Gradski sud u Magadanu 1. juna 2018. naložio je da sva trojica budu zadržana u pritvoru do 29. jula 2018, na osnovu optužnice za organizovanje aktivnosti ekstremističke organizacije.

Dmitrij Mihailov

29. maj 2018, Šuja, Ivanovska oblast. Vlasti su po drugi put pritvorile Dmitrija Mihailova. Nakon pretresa 20. aprila 2018, optužen je za učestvovanje u aktivnostima ekstremističke organizacije. Vlasti su ga 29. maja optužile i za finansiranje ekstremističke organizacije. Dana 3. juna 2018, Gradski sud u Šuji produžio mu je pritvor do 19. jula 2018.

27. maj 2018, Nabrežnije Čelni, Republika Tatarstan. Pripadnici Federalne službe bezbednosti pretresli su tokom noći 10 domova i zaplenili elektronske uređaje, mobilne telefone i pasoše. Pritvoreni su Ilkam Karimov, Konstantin Matrašov i Vladimir Mjakušin. Nabrežniječelnijski okružni sud im je 29. maja 2018. odredio pritvor do 25. jula 2018. na osnovu optužnice za organizovanje i učestvovanje u aktivnostima „ekstremističke“ organizacije, kao i za angažovanje novih članova te organizacije. Kasnije je uhapšen i Ajdar Julmetjev, a 31. maja 2018. sud je i njemu odredio pritvor.

22. maj 2018, Perm. Nakon što su se Aleksandr i Ana Solovjev vratili u Perm s putovanja u Moldaviju, policajci su ih presreli na železničkoj stanici, a zatim su uhapsili gospodina Solovjeva, zaplenili njegove lične stvari i različitim vozilima ih odvezli do policijske stanice. Dok je gospodin Solovjev bio u pritvoru, policajci su pretresli njegov dom i ispitivali njegovu suprugu. Svirdlofski okružni sud mu je 24. maja 2018. odredio kućni pritvor na osnovu optužnice za učestvovanje u aktivnostima ekstremističke organizacije.

17. maj 2018, Birobidžan. Tokom akcije pod nazivom „Sudnji dan“, 150 policajaca i pripadnika Federalne službe bezbednosti pretreslo je 22 doma Jehovinih svedoka. Policija je zaplenila tablete, mobilne telefone i novac. Tom prilikom, uhapšen je Alam Alijev, jedan od 34 Svedoka koje je policija tom prilikom pretresla. Birobidžanski okružni sud mu je 18. maja odredio pritvor do 13. jula 2018. na osnovu optužnice za organizovanje aktivnosti ekstremističke organizacije. A. V. Sizova, sudija Apelacionog suda jevrejske autonomne oblasti, prihvatila je žalbu gospodina Alijeva i poništila odluku o njegovom pritvaranju.

16. maj 2018, Orenburg. Policija je pretresla privatne domove. Uhapšena su trojica Svedoka: Aleksandr Suvorov, Vladimir Kočnev i Vladislav Kolbanov. Promišljinijski okružni sud doneo je presudu da gospodin Kolbanov bude zadržan u kućnom pritvoru na osnovu optužnice za finansiranje ekstremističkih aktivnosti. Sledećeg dana, taj isti sud doneo je presudu da Aleksandr Suvorov i Vladimir Kočnev budu zadržani u pritvoru do 14. juna 2018, na osnovu optužnice za organizovanje aktivnosti ekstremističke organizacije. Istražitelj je naredio sedmorici drugih Svedoka da potpišu dokument kojim se obavezuju da neće napuštati grad tokom istrage.

Levo: Aleksandr Suvorov; Desno: Vladimir Kočnev

Hoće li osuda međunarodne zajednice imati efekta?

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države izdale su zvanična saopštenja u kojima su osudile Rusiju zbog ugrožavanja osnovnih sloboda. Evropska unija je pozvala Rusiju da „poštuje svoje međunarodne obaveze kada su u pitanju sloboda veroispovesti, sloboda izražavanja i sloboda okupljanja“. Sjedinjene Države su još zatražile od Rusije da „odmah oslobodi sve one koji su u zatvoru samo zato što ispovedaju svoju veru“.

Filip Bramli, zastupnik Jehovinih svedoka, izjavio je: „Jehovini svedoci širom sveta veoma su zabrinuti zbog žestokog progonstva s kojim se suočavaju njihovi suvernici u Rusiji. Jehovini svedoci se suočavaju s represijom koju su doživljavali i pod komunističkim režimom. Svojim postupcima i ugnjetavanjem, Rusija sramno zanemaruje sve svoje obaveze da poštuje osnovna ljudska prava.“

Svedoci koji su od ranije u pritvoru *

 • Denis Kristensen

  45 godina, Orel, u pritvoru od 25. maja 2017, pritvor mu je određen do 1. avgusta 2018.

 • Valentin Osadčuk

  42 godine, Vladivostok, u pritvoru od 19. aprila 2018, a pritvor mu je određen do 20. juna 2018.

 • Viktor Trofimov

  61 godina, Poljarni, u pritvoru od 18. aprila 2018, a pritvor mu je određen do 11. oktobra 2018.

 • Roman Markin

  44 godine, Poljarni, u pritvoru od 18. aprila 2018, a pritvor mu je određen do 11. oktobra 2018.

 • Anatolij Vilitkevič

  31 godina, Ufa, u pritvoru od 10. aprila 2018, a pritvor mu je određen do 2. jula 2018.

^ odl. 21 Pogledajte i članak „Progonstvo i zastrašivanje Jehovinih svedoka u Rusiji“, u delu Vesti na sajtu jw.org.