Vrati se na sadržaj

Gradovi u kojima su se dogodili pretresi

2. MAJ 2018.
RUSIJA

Progonstvo i zastrašivanje Jehovinih svedoka u Rusiji

Progonstvo i zastrašivanje Jehovinih svedoka u Rusiji

U najmanje sedam gradova širom Rusije, policija je pretresala domove Svedoka i hapsila ih. Specijalne policijske jedinice, ponekad s maskama i automatskim puškama, očigledno su na organizovan način upadale u domove Svedoka, držale ih na nišanu i na ispitivanje privodile i stare i mlade.

Arkadja Akopjan sa suprugom Sonjom i unukama

Tokom protekle godine, vlasti su pokrenule najmanje deset istraga i zatvorile petoricu Svedoka, među kojima je i Denis Kristensen, koji je u pritvoru od 25. maja 2017. Još jedan Svedok, 69-godišnji Arkadja Akopjan trenutno se nalazi u pritvoru u Republici Kabardino-Balkarija. Svima njima prete zatvorske kazne u trajanju od dve do deset godina, samo zato što su se okupili radi bogosluženja.

Vrhovni sud Ruske Federacije 20. aprila 2017. zabranio je rad Administrativnog centra Jehovinih svedoka i ukinuo svih 395 pravnih tela Svedoka. Tokom saslušanja na Vrhovnom sudu, ruske vlasti su tvrdile da iako ukidaju pravna tela Jehovinih svedoka, pojedincima neće braniti da ispoljavaju svoju veru. Međutim, njihovi postupci otkrivaju nešto sasvim drugo.

Sada kada su ruske vlasti uspešno ukinule sva pravna tela Jehovinih svedoka i počele da im oduzimaju imovinu, usmerile su svoju pažnju na ljude i njihove verske aktivnosti. Za preko 175000 Jehovinih svedoka u Rusiji, ispovedanje vere postalo je krivično delo.

Pretresi, ispitivanja i pritvor

Od januara 2018, Jehovini svedoci su sve češće na meti napada vlasti.

20. april 2018, Šuja, Ivanovska oblast. Policija je pretresla domove četvoro Svedoka. Dmitrija Mihailova su odveli u policijsku stanicu i zadržali ga u pritvoru, da bi ga kasnije pustili. Pokrenut je krivični postupak i optužen je za učestvovanje u aktivnostima ekstremističke organizacije, prema članu 282.2(2) Krivičnog zakona. Nije mu dozvoljeno da do daljnjeg napušta Šuju.

19. april 2018, Vladivostok. Policija i Federalna služba bezbednosti upale su u stan Valentina Osadčuka i odveli njega i tri starije žene u policijsku stanicu radi ispitivanja. Gospodina Osadčuka su optužili za kršenje člana 282.2(2) Krivičnog zakona, za šta je propisana kazna od dve do četiri godine zatvora. On se sada nalazi u pritvoru. Okružni sud u Frunzenskom rejonu naložio je 23. aprila da gospodin Osadčuk ostane u pritvoru do 20. juna 2018. On se trenutno nalazi u Istražnom zatvoru broj 1, u Vladivostoku.

18. april 2018, Poljarni, Murmanska oblast. Kasno uveče, policija i maskirani specijalci sa automatskim puškama provalili su u dom Romana Markina. Pod pretnjom oružjem, oborili su ga na pod. Kada je njegova ćerka tinejdžerka to videla, legla je na pod i pokrila glavu rukama. Policija je pretresla kuću, a zatim je odvela gospodina Markina u policijsku stanicu i stavila ga u pritvor.

Iste večeri, policija je pretražila domove još 14 Svedoka iz tog kraja i zaplenila mobilne telefone, tablete i druge lične stvari. Policija je zatim odvela Svedoke na ispitivanje u policijsku stanicu. Protiv gospodina Markina i još jednog tamošnjeg Svedoka Viktora Trofimova pokrenut je krivični postupak. Obojica su optužena za organizovanje aktivnosti ekstremističke organizacije prema članu 282.2(1) Krivičnog zakona. Ukoliko budu osuđeni, čekaju ih zatvorske kazne u trajanju od šest do deset godina. Obojica se nalaze u pritvoru u zatvorskoj jedinici broj 1 u Murmansku.

10. april 2018, rejon Zaton, Ufa. Između 6.30 i 7.00 ujutru, istražitelji i pripadnici specijalnih jedinica upali su u kuće nekoliko Svedoka, izvršili pretres i ispitivali ih. U jednom slučaju, policajac je jednom od njih rekao: „Pustićemo te čim budeš rekao da nisi član organizacije Jehovinih svedoka.“ U jednoj drugoj prilici, policajac je jednom Svedoku rekao: „Istrebićemo vas sa zemlje.“ Svi Svedoci su odvedeni u policijsku stanicu gde su im uzeti otisci prstiju i gde su i dalje bili ispitivani.

Kada su upali u dom gospodina i gospođe Kafizov, policajci su ih držali na nišanu i pretresali njihov dom. Kad su završili, jedan policajac je zgrabio gospođu Kafizovu za ruku, ugurao je u automobil i odveo u stanicu na ispitivanje. Gospodin Kafizov nije Jehovin svedok.

Anatolij i Aljona Vilitkevič, pre njegovog hapšenja

Policija je upala u dom Anatolija Vilitkeviča i uhapsila ga. Njegovoj ženi su rekli da dugo neće videti muža. Vlasti su ga optužile za organizovanje aktivnosti ekstremističke organizacije, prema članu 282.2(1) Krivičnog zakona. Određen mu je pritvor do 2. juna 2018. Ukoliko bude osuđen, mogao bi dobiti zatvorsku kaznu do 10 godina.

Mart 2018, Orel. Osim postupka protiv Denisa Kristensena, nakon pretresa sedam domova Svedoka u maju 2017, vlasti su pokrenule postupak protiv Sergeja Skrijnikova. Protiv njega još uvek nije podignuta zvanična optužnica. Tereti se za učestvovanje u aktivnostima ekstremističke organizacije, prema članu 282.2(2). Ukoliko bude osuđen, čeka ga zatvorska kazna od dve do četiri godine.

7. februar 2018, Belgorod. Velike grupe policajaca pretresle su najmanje deset domova Svedoka. Policajci su nekoliko Svedoka bacili na pod ili pribili uza zid. Zaplenili su elektronske uređaje, pasoše, fotografije i novac. Zatim su sve Svedoke odveli u policijsku stanicu, ispitivali i oslobodili sve osim Anatolija Šaljapina i Sergeja Voikova. Policija ih je zadržala 48 sati i zatim ih oslobodila. Međutim, nije im dozvoljeno da napuštaju Belgorod.

23. januar 2018, Kemerovo. Policija je upala u 12 domova Svedoka, pretresla ih i zaplenila sve elektronske uređaje, versku literaturu i mnoga dokumenta. Pre tih pretresa, jedan čovek se pretvarao da je Jehovin svedok i odlazio na njihove sastanke koje je tajno snimao, a zatim je te snimke predao policiji. Na osnovu njih, vlasti su započele istragu.

Presuda Vrhovnog suda može razdvojiti porodice

Ruske vlasti ne samo što su organizovale žestoke akcije policije i Federalne službe bezbednosti već su donele odluku i da država može oduzeti decu Jehovinih svedoka kako bi bila „resocijalizovana“. Plenum Vrhovnog suda Ruske Federacije doneo je 14. novembra 2017. Rezoluciju br. 44, u kojoj je navedeno da roditeljima „sud može oduzeti roditeljsko pravo“ ako svoju decu uključe u aktivnosti organizacije koja je zabranjena kao „ekstremistička“.

Ministarstvo prosvete i nauke je 23. novembra 2017. izdalo opštu „preporuku“ da se „resocijalizuju“ deca koja su izložena „ideologiji verskih ekstremista“. Ministarstvo je skrenulo pažnju na samo dve grupe dece – decu pripadnika ISIS-a i decu Jehovinih svedoka. Ministarstvo je istaklo da „na desetine hiljada dece i adolescenata“ ima roditelje koji su Jehovini Svedoci. Do sada, nijednoj porodici Svedoka nisu oduzeta deca.

Do čega će sve ovo dovesti?

Nijedna druga država članica Saveta Evrope nije tako žestoko napala neku miroljubivu versku manjinu. Jehovini svedoci u Rusiji ne mogu se više javno sastajati da bi čitali i proučavali Bibliju. Da bi izbegli hapšenje i krivične postupke, moraju se sastajati tajno, kao što su to radili tokom sovjetskog režima.

Jehovini svedoci širom sveta veoma su zabrinuti za svoje suvernike u Rusiji i kako će ovakvi postupci vlasti uticati na njih u emocionalnom, duhovnom i fizičkom pogledu. Filip Bramli, advokat Jehovinih svedoka, izjavio je: „Ruske vlasti treba da prestanu sa ovakvim zlostavljanjem i povinuju se svojim međunarodnim obavezama da poštuju ljudska prava i slobodu veroispovesti. Sada kada su vlasti prešle sa zatvaranja pravnih tela na hapšenja Svedoka, šta predstoji Jehovinim svedocima u Rusiji?“