Vrati se na sadržaj

Brat Dmitrij Mihajlov tokom nedavnog intervjua. Vlasti u Rusiji su ga uhapsile 29. maja 2018, nakon čega je u pritvoru proveo 171 dan

18. JUN 2019.
RUSIJA

Radna grupa Ujedinjenih nacija zaključila da je Rusija nezakonito pritvorila Dmitrija Mihajlova

Radna grupa Ujedinjenih nacija zaključila da je Rusija nezakonito pritvorila Dmitrija Mihajlova

Grupa međunarodnih pravnih stručnjaka koja radi pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN) zaključila je da je hapšenje i pritvaranje brata Dmitrija Mihajlova „čin verske diskriminacije i da su tim činom ruske vlasti prekršile međunarodne zakone“. Takođe su pozvali vlasti u Rusiji da odbace sve optužbe protiv našeg brata.

Prema izveštaju tih stručnjaka ispisanom na 12 strana, postupci brata Mihajlova su „uvek bili miroljubivi“. Osim toga, „ne postoje dokazi da je on ili bilo koji drugi Jehovin svedok u Ruskoj Federaciji ikada bio nasilan niti da je druge podsticao na nasilje“.

U zaključku izveštaja te Radne grupe za ispitivanje zatvaranja bez zakonskog osnova navedeno je da je brat Mihajlov „samo koristio svoje pravo na ispovedanje vere“ i da „nije smeo biti uhapšen i zadržan u pritvoru“. Zato, budući da nije mogao da radi dok je bio u pritvoru i da je bio pritvoren uprkos tome što nije kriv, ima pravo na nadoknadu štete.

Radna grupa je takođe potvrdila da brat Mihajlov nije jedini koji trpi nepravdu zbog svoje vere. On je „samo jedan od sve većeg broja Jehovinih svedoka u Ruskoj Federaciji koji su uhapšeni, zatvoreni i krivično gonjeni zbog toga što ispovedaju svoju veru“, što je pravo koje im je zagarantovano međunarodnim zakonom. U nameri da osude sve veće progonstvo koje naša braća i sestre u Rusiji doživljavaju, predstavnici Radne grupe su u svom izveštaju jasno napomenuli da se njihov stav ne odnosi samo na nezakonito zatvaranje brata Mihajlova već i na slučajeve svih Jehovinih svedoka koji su „u sličnoj situaciji kao i gospodin Mihajlov“.

Brat Mihajlov je počeo da proučava Bibliju još kao tinejdžer i krstio se 1993. godine, sa 16 godina. Sa svojom suprugom Jelenom je u braku od 2003, i od tada zajedno služe Jehovi.

Brat i sestra Mihajlov su 2018. otkrili da vlasti već nekoliko meseci prisluškuju njihove telefone i drže ih pod prismotrom. Istražni komitet Ruske Federacije je 19. aprila 2018. u Ivanovskoj oblasti pokrenuo krivični postupak protiv brata Mihajlova, nakon čega su naoružani policajci izvršili pretres njegove kuće. Malo više od mesec dana kasnije, uhapšen je i pritvoren pod optužbom da finansira „ekstremističke“ aktivnosti. Oslobođen je nakon skoro šest meseci (171 dan) pritvora. Pa ipak, vlasti su ograničile njegovo kretanje i komunikaciju s drugima sve dok postupak protiv njega ne bude okončan.

Vlasti u Rusiji imaju rok od šest meseci da odgovore na mišljenje Radne grupe, prema kojoj moraju navesti da li je postupak protiv brata Mihajlova okončan, da li mu je nadoknađena materijalna šteta za period tokom kog nije mogao da radi i da li je pokrenuta istraga protiv onih koji su prekršili njegova prava.

Slična odluka iste grupe je verovatno uticala i na konačan ishod postupka protiv brata Tejmura Akhmedova iz Kazahstana. On je 2017. godine uhapšen i osuđen na pet godina zatvora zbog toga što je s drugima razgovarao o svojoj veri. Nakon što su advokati brata Akhmedova iscrpli sva pravna sredstva u svojoj zemlji, podneli su žalbu Radnoj grupi za ispitivanje zatvaranja bez zakonskog osnova. Ta grupa je u svom izveštaju od 2. oktobra 2017. osudila zatvaranje brata Akhmedova i pozvala vlasti u Kazahstanu da ga oslobode. Šest meseci kasnije, predsednik Kazahstana je pomilovao brata Akhmedova, i on je oslobođen 4. aprila 2018.

Bez obzira na to kako će Rusija reagovati na stav Radne grupe u vezi sa slučajem brata Mihajlova, čvrsto verujemo u Jehovino obećanje: „Srećan je čovek kome je [Jehova] utočište.“ Molimo se Jehovi da i dalje bude uz našu braću i sestre u Rusiji koji se suočavaju s nepravednim optužbama, jer želimo da ostanu uvereni u to da „onima koji Jehovu traže nijednog dobra neće nedostajati“ (Psalam 34:8, 10).