Vrati se na sadržaj

1. APRIL 2019.
RUSIJA

Osuđen još jedan Jehovin svedok u Rusiji

Osuđen još jedan Jehovin svedok u Rusiji

Ruski sud koji je bratu Denisu Kristensenu izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest godina, 1. aprila 2019. osudio je 56-godišnjeg Sergeja Skrinikova zbog toga što je kao Jehovin svedok ispovedao svoju veru. Sud je naložio da brat Skrinikov plati veliku novčanu kaznu u iznosu od 4 758,95 evra. Sud nije objavio dužinu zatvorske kazne, iako je tužilaštvo tražilo kaznu od tri godine zatvora.

Brat Skrinikov i njegova supruga, Nina, imaju jednu ćerku. Njoj i njenom mužu pomažu u podizanju njihovo petoro dece. Osim toga, oni nose najveći teret brige o Nininim ostarelim roditeljima.

Brat Skrinikov je svoju odbranu tokom suđenja izneo s poštovanjem i snažnim uverenjem. Između ostalog, izjavio je sledeće: „Ako trenutnu situaciju sagledamo iz ugla osobe koja nema veru u Boga, možda bismo pali u očaj [...] Međutim, kao Jehovin svedok, na nju gledam očima vere. Ako Bog dozvoljava da budem osuđen, to znači da na te tri godine ne treba da gledam kao na kaznu nego kao na poseban zadatak da služim na jednom novom mestu! Zbog toga ne očajavam [...] Bog je jedan i ne menja se, bilo da smo na slobodi ili u zatvoru. Zato nismo ostavljeni na cedilu. On je uvek s nama dok god smo mu verni.“

Snažna vera naših suvernika, kao što je brat Skrinikov, uliva nam hrabrost. Kada pomislimo na teške kušnje s kojima se suočavaju, u misli nam dolaze sledeće reči molbe koje je apostol Pavle napisao: „Neka vas Bog koji daje nadu ispuni svom radošću i mirom zato što verujete, da biste obilovali nadom posredstvom sile svetog duha“ (Rimljanima 15:13).