Vrati se na sadržaj

21. FEBRUAR 2019.
RUSIJA

Jehovini svedoci mučeni u ruskom gradu Surgutu

Jehovini svedoci mučeni u ruskom gradu Surgutu

Samo devet dana nakon što je sud u Rusiji nepravedno osudio Denisa Kristensena, policijski inspektori iz Surguta, grada u zapadnom delu Sibira, fizički su maltretirali najmanje sedam Jehovinih svedoka. Mučili su ih elektrošokovima, davili su ih i tukli. Dok su inspektori mučili našu braću, tražili su od njih da im odaju imena drugih Svedoka i mesta na kojima održavaju sastanke.

Ovaj incident se dogodio nakon što su u ranim jutarnjim časovima 15. februara 2019, vlasti u Surgutu izvršile jednu raciju. Neka naša braća su uhapšena i odvedena u prostorije Istražnog komiteta, gde su ih vlasti ispitivale pokušavajući da saznaju informacije o drugim Svedocima. Međutim, naša braća nisu želela da im otkriju te informacije. Braća koja su bila žrtve ovog napada rekla su da su, nakon što je njihov advokat napustio prostoriju, agenti svakom od njih navukli najlonski džak na glavu, obmotali ga lepljivom trakom, potom im vezali ruke iza leđa, a onda ih tukli. Nakon što su sa njih svukli svu odeću, davili su ih u vodi, a potom su ih mučili elektrošokovima. Sve to je trajalo oko dva sata.

Najmanje troje Svedoka je još u zatvoru. Oni koji su pušteni na slobodu, potražili su pomoć lekara i napisali žalbu nadležnim organima.

Osim toga, nakon masovnih pretresa, vlasti u Rusiji su podigle optužnice protiv 19 Svedoka zbog takozvanog „učestvovanja u ekstremističkim aktivnostima“ i „organizovanja aktivnosti ekstremističke organizacije“.

Brutalno fizičko zlostavljanje koje su naša braća doživela od vlasti kažnjivo je prema Krivičnom zakoniku Ruske Federacije. Osim toga, Ruska Federacija bi trebalo da poštuje zakone koje su donele neke međunarodne organizacije koje se bore protiv torture. Zato ćemo pravdu potražiti na sudu kako u Rusiji tako i na međunarodnom nivou.

Kakav god bio ishod ovih događaja, mi smo uvereni u to da Jehova vidi šta sve naša braća u Rusiji doživljavaju i da će im dati snagu da istraju uprkos progonstvu (Psalam 70:5).