Vrati se na sadržaj

13. JUN 2017.
MALAVI

Deca Jehovinih svedoka izbačena, pa vraćena u školske klupe

Deca Jehovinih svedoka izbačena, pa vraćena u školske klupe

LILONGVE, Malavi. Osamnaestogodišnji Aron Makamba i petnaestogodišnji Hejstings Mtamvalika, deca Jehovinih svedoka, 3. maja 2017. ponovo su primljeni u osnovnu školu Kombe iz koje su izbačeni jer na jednoj školskoj proslavi nisu hteli da pevaju državnu himnu. Ovim učenicima je od 13. februara 2017. bilo zabranjeno da pohađaju nastavu. Vraćeni su u školu nakon što su se njihovi roditelji i predstavnici podružnice Jehovinih svedoka žalili upravi škole.

Predstavnici podružnice su tokom razgovora o nastalom problemu upravi škole pokazali dva pisma od vlade Malavija. U pismu iz 1997, adresiranom na Jehovine svedoke u Malaviju, stajalo je zvanično odobrenje da Jehovini svedoci ne moraju da učestvuju u pevanju državne himne. U drugom pismu iz 2017, prosvetnim radnicima je preporučeno da poštuju pravo učenika na slobodu veroispovesti.

Hejstings je rekao da su u školu vraćeni baš u pravi čas, pred završne ispite: „Plašili smo se da nećemo moći da izađemo na ispite jer se oni organizuju samo jednom godišnje.“ Ukoliko ne bi položili te ispite, ponavljali bi godinu.

Avgustin Semo, portparol Jehovinih svedoka u Malaviju, rekao je: „Ovi učenici su srećni što je ispoštovano njihovo pravo na slobodu savesti. Zahvaljujemo se školskoj upravi što je podržala pravo na slobodu veroispovesti i što je ovim učenicima omogućila da ponovo pohađaju nastavu.“

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 845 524 3000

Malavi: Avgustin Semo, tel.: +265 1 762 111