Vrati se na sadržaj

14. JANUAR 2013.
FILIPINI

Tajfun Bofa opustošio Filipine

Tajfun Bofa opustošio Filipine

MANILA, Filipini. Više od 1 000 osoba je izgubilo život, a preko 970 000 je ostalo bez domova nakon što je u utorak, 4. decembra 2012, snažan tajfun opustošio Filipine. Mesec dana kasnije, Jehovini svedoci i dalje pružaju pomoć žrtvama tajfuna Bofa (među tamošnjim stanovnicima poznat kao Pablo).

Podružnica Jehovinih svedoka u Manili je 7. januara potvrdila da je, nažalost, pet Svedoka poginulo u oluji. Jedan Svedok je hospitalizovan zbog ozbiljne povrede kičme. Oko 520 porodica Svedoka je ostalo bez domova. Uništeno je 140 kuća, a još 400 je oštećeno.

Predstavnici podružnice su posetili područja koja je pogodio tajfun da bi procenili štetu, organizovali pružanje pomoći i pružili utehu i duhovnu pomoć preživelima. Svedoci su oformili odbor za humanitarnu pomoć koji nadgleda rad sedam centara za pružanje pomoći i pomaže tamošnjim dobrovoljcima u deljenju humanitarne pomoći.

U nekim delovima zemlje, oluja je potpuno uništila glavne izvore hrane i prihoda, kao što su pirinčana polja, plantaže banana i kokosova stabla. Zbog toga je odbor za humanitarnu pomoć poslao kamione sa oko 13 tona hrane. Međutim, jednom pogođenom području je praktično bilo nemoguće dostaviti hranu zato što je most bio srušen.

U oluji su stradale i Dvorane Kraljevstva, to jest objekti u kojima Jehovini svedoci održavaju svoje sastanke. Dve su srušene, a petnaest je oštećeno. Međutim, neki koji su ostali bez svojih domova bili su privremeno smešteni u dvorane koje nisu bile oštećene. Odbor za humanitarnu pomoć radi na tome da im pronađe prikladniji smeštaj.

Celokupno pružanje humanitarne pomoći finansira se dobrovoljnim prilozima tamošnjih Jehovinih svedoka, kao i Svedoka iz drugih delova sveta. Vodeće telo Jehovinih svedoka pomaže u pokrivanju ovakvih troškova tako što na dobar način raspoređuje priloge namenjene za aktivnosti Svedoka širom sveta.

Portparol Jehovinih svedoka na Filipinima Din Jacek izjavio je: „Svi smo tužni zbog gubitka prijatelja i suvernika i žao nam je zbog štete koju je ova oluja nanela. Ali i dalje ćemo davati sve od sebe kako bismo pomogli drugima, a i pružili duhovnu pomoć i utehu.“

Kontakt:

Međunarodni: Dž. Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Filipini: Din Jacek, tel.: +63 2 411 6090