Vrati se na sadržaj

15. JANUAR 2013.
FIDŽI

Tropski ciklon Evan pogodio ostrva u južnom delu Tihog okeana

Tropski ciklon Evan pogodio ostrva u južnom delu Tihog okeana

Suva, FIDŽI. Sredinom decembra 2012, Fidži i Samou je pogodio tropski ciklon četvrte kategorije. Smatra se da je ciklon Evan jedan od najsnažnijih ciklona koji je pogodio Fidži u poslednjih 70 godina. Oštećena je infrastruktura, a zbog štete koju je uzrokovao, hiljade ljudi je evakuisano. Štetu koja je načinjena na Samoi neki upoređuju s posledicama kataklizmičkog cunamija iz 2009. godine.

Jehovini svedoci izveštavaju da niko od njihovih suvernika nije stradao niti je povređen. Međutim, mnogima od njih su oštećene kuće. Prema prvim procenama, na Fidžiju je oštećeno ili porušeno više od 80 kuća Jehovinih svedoka. Na samoanskom ostrvu Upoluu, zbog oluje je evakuisano 47 Svedoka.

Raseljena lica sa Samoe privremeno su smeštena u objekte u kojima se sastaju Jehovini svedoci, kao i u kuće drugih Jehovinih svedoka. Podružnica Jehovinih svedoka iz Australije organizovala je dodatno pružanje pomoći na Samoi. Četiri lokalne skupštine su 18. decembra dobile zalihe hrane i higijenskih sredstava, dok su se pijaćom vodom snabdevale iz prevodilačke kancelarije Jehovinih svedoka. Takođe je organizovan jedan tim Jehovinih svedoka koji je popravljao oštećene kuće i prao i dezinfikovao kuće u koje su ušli voda i mulj. Za trenutne potrebe žrtava oluje na Fidžiju brinuli su odbori za humanitarnu pomoć sastavljeni od volontera iz redova Jehovinih svedoka. Ti isti odbori sada procenjuju potrebe Jehovinih svedoka čiji su usevi uništeni u oluji.

Tevita Sadole, portparol Jehovinih svedoka sa Fidžija, rekao je: „Nakon ove katastrofe ima mnogo toga što treba uraditi, ali uspevamo u tome. I dalje ćemo rado pomagati kako našim suvernicima, tako i drugima.“

Kontakt:

Međunarodni: Dž. Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Australija: Donald Maklejn, tel.: +61 2 9829 5600

Fidži: Tevita Sadole, tel.: +679 330 4766