Vrati se na sadržaj

4. OKTOBAR 2012.
UKRAJINA

Pravda pobeđuje u Ukrajini

Pravda pobeđuje u Ukrajini

Vrhovni sud Ukrajine je 26. septembra 2012. sprečio nezakonit pokušaj prisvajanja velikog dela imanja na kom se nalazi podružnica Jehovinih svedoka u Ukrajini.

Svedoci su 1998. na zakonit način kupili to imanje. Međutim, prethodni vlasnik je 2008. još jednom prodao to imanje Centru za razvoj sporta. Takav postupak je u Ukrajini poznat kao imovinske pljačke.

Okružni privredni sud je presudio da je kupoprodajni ugovor Centra za razvoj sporta bio validan, a žalbe Svedoka je odbacio.

Međutim, pravda je pobedila. Viši privredni sud je u decembru 2011. doneo presudu u korist Svedoka, a u aprilu 2012. je odbacio žalbu Centra za razvoj sporta. Time je potvrđeno da je zemljište vlasništvo Jehovinih svedoka. Tri meseca kasnije, apelacioni privredni sud u Lavovu je poništio nezakonitu odluku okružnog privrednog suda kojom je Centru za razvoj sporta priznato vlasništvo nad zemljištem.

U poslednjem pokušaju da dokaže vlasništvo, Centar za razvoj sporta je podneo žalbu Vrhovnom sudu Ukrajine na presudu koja je doneta u aprilu 2012. Međutim, 26. septembra taj sud je, što je veoma pohvalno, bez odlaganja odbacio žalbu i konačno rešio ovaj slučaj.

Da je pokušaj prisvajanja imovine uspeo, Jehovini svedoci bi izgubili administrativnu zgradu i veliki deo imanja, čime bi se ograničile aktivnosti u njihovom predstavništvu za Ukrajinu.