Vrati se na sadržaj

Kerven Kakabajev – osuđen na godinu dana zatvora zbog prigovora savesti na vojnu službu

28. MART 2018.
TURKMENISTAN

Turkmenistan ignoriše pravo na slobodu savesti

Turkmenistan ignoriše pravo na slobodu savesti

U januaru 2018, Arslan Begenjov i Kerven Kakabajev osuđeni su na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog izbegavanja vojne službe. Ovi mladići su Jehovini svedoci i odbili su regrutaciju zbog svojih verskih ubeđenja. Iako su spremni da prihvate civilnu službu, vlasti u Turkmenistanu i dalje ne priznaju osnovno pravo na prigovor savesti i ne pružaju nikakvu alternativu vojnoj službi.

Hapšenje, suđenje i kazna

Vlasti su 2. januara uhapsile gospodina Begenjova i odvele ga u pritvor, gde je ostao sve do saslušanja. Sud ga je 17. januara proglasio krivim za izbegavanje vojne službe i osudio ga na godinu dana zatvora. Gospodin Begenjov je uložio žalbu na ovu nepravednu presudu.

Gospodin Kakabajev je takođe uhapšen u januaru. Tokom suđenja, sud mu nije dozvolio da iznese odluke Saveta UN za ljudska prava koje su išle u njegovu korist. I on je 29. januara nepravedno osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu. Nažalost, sud možda nikada neće saslušati njegovu žalbu. Uprava zatvora mu nije dostavila dokumenta koja su mu pripremili advokati, zbog čega nije mogao da ih potpiše u zakonskom roku od 10 dana po izricanju presude.

Turkmenistan „i dalje ne priznaje pravo na prigovor savesti“

Turkmenistanske vlasti tvrde da poštuju osnovne slobode svojih građana. Međutim, i dalje odbijaju da priznaju pravo na prigovor savesti na vojnu službu uprkos apelima da svoje zakone dovedu u sklad s međunarodnim standardima.

Savet UN za ljudska prava je 2015. i 2016. u odgovoru na žalbe koje su podnela desetorica prigovarača savesti koji su Svedoci doneo odluke protiv Turkmenistana. U ovim odlukama je Savet osudio Turkmenistan zato što progoni i zatvara Svedoke koji ulažu prigovor savesti. Savet je aprila 2017. ponovo izrazio zabrinutost zbog toga što Turkmenistan „i dalje ne priznaje pravo na prigovor savesti na obaveznu vojnu službu i što ne prestaje da progoni i zatvara Jehovine svedoke koji odbijaju obaveznu vojnu službu“. Pozvao je Turkmenistan da uvede civilnu službu, da prestane da goni prigovarače savesti i da oslobodi one koji su na odsluženju zatvorskih kazni zbog odbijanja vojne službe.

U proteklih nekoliko godina, vlasti su promenile svoje ophođenje prema onima koji zbog prigovora savesti odbijaju vojnu službu. Od decembra 2014, one više ne zatvaraju prigovarače savesti koji su Svedoci već ih kažnjavaju izvršenjem na zaradi, što znači da moraju da plaćaju državi 20 procenata od svoje plate u periodu od jedne do dve godine (što se gospodinu Kakabajevu desilo 2014), ili im u nekim slučajevima izriču uslovne kazne. * U februaru 2015, vlasti su oslobodile poslednjeg Svedoka zatvorenog zbog prigovora savesti. Nažalost, u nedavnim slučajevima gospodina Begenjova i gospodina Kakabajeva, umesto da napreduju ka potpunom priznavanju prava na prigovor savesti, vlasti su se vratile okrutnom postupanju prema prigovaračima savesti.

Svedoci zatvoreni i po drugim osnovama

Pored gospodina Begenjova i gospodina Kakabajeva, koji se odnedavno nalaze u zatvoru, vlasti i dalje drže u zatvoru Bahrama Hemdemova jer je koristio svoje pravo na ispovedanje vere. Kao Jehovin svedok, uhapšen je i odveden u zatvor jer se u njegovom domu u Turkmenabatu održavao verski sastanak. Ovaj otac četvoro dece u zatvoru je od 2015, iako je predsednik Turkmenistana u poslednje dve godine najmanje osam puta proglasio amnestiju. Amnestirano je na hiljade zatvorenika, ali država konstantno ignoriše zahteve za oslobođenje gospodina Hemdemova.

Jehovini svedoci se nadaju da će se situacija za njihove suvernike u Turkmenistanu promeniti nabolje i da će vlasti u toj zemlji uskoro uvažiti prava na slobodu veroispovesti i savesti i da će ispraviti nanetu nepravdu.

^ odl. 9 Uslovna kazna predstavlja zamenu za lišavanje slobode pod određenim uslovima.