Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

TURKMENISTAN

Zatvoreni zbog svojih verovanja

Zatvoreni zbog svojih verovanja

Dana 14. marta 2015, policija u Turkmenabatu upala je na verski skup koji se u miru održavao u domu Bahrama Hemdemova. Tom prilikom je 38 Svedoka uhapšeno i osuđeno zbog nezakonitih verskih aktivnosti. Policija je maltretirala sve prisutne, a 30 njih je kasnije dobilo novčanu kaznu, dok je 8 njih bilo osuđeno na kaznu od 15 dana zatvora. Regionalni sud u Lebapu kasnije je osudio gospodina Hemdemova na četiri godine zatvora i on svoju zatvorsku kaznu trenutno služi u radnom logoru u Sejdiju. Jehovini svedoci čine sve kako bi bio oslobođen.

Poštovanje slobode savesti i veroispovesti i dalje sporno

Tokom 2015. i 2016. Savet UN za ljudska prava uvažio je deset žalbi Jehovinih svedoka koji su bili zatvoreni u veoma lošim uslovima nakon što su uložili prigovor savesti na služenje vojnog roka. Vlasti u Turkmenistanu trenutno ne zatvaraju one koji ulože prigovor savesti.

Međutim, dvojica Jehovinih svedoka zatvorena su zbog lažnih optužbi kojima očigledno želi da se ograniči njihova aktivnost. I oni su uložili žalbe Savetu UN za ljudska prava. Ovaj Savet je u aprilu 2012, u svojoj proceni poštovanja ljudskih prava u Turkmenistanu podstakao vladu da se „pobrine da zakoni i praksa u vezi s registracijom verskih organizacija poštuju pravo pojedinca na slobodno ispovedanje verskih uverenja kao što je to predviđeno [Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima]“. Svedoci u Turkmenistanu podneli su molbu za registraciju 2008, ali vlasti nisu uvažile njihov zahtev.

Poboljšanja na vidiku

Jehovini svedoci su zahvalni turkmenistanskim vlastima što su oslobodile njihove suvernike i time ispravile nepravdu. * Nadaju se da će vlasti u Turkmenistanu pozitivno reagovati na odluke Saveta UN za ljudska prava i da će to voditi do toga da se ljudska prava još više poštuju, a posebno pravo na slobodu savesti, veroispovesti i uverenja. Pravni zastupnik Jehovinih svedoka je izjavio: „Jehovini svedoci veruju da se konstruktivnim razgovorom mogu rešiti sva sporna pitanja na način koji će omogućiti Svedocima da sačuvaju dobru savest dok vode miran život u odanosti Bogu.“

Pregled događaja

 1. 12. maj 2017.

  Turkmenistanske vlasti oslobodile Mansura Mašaripova koji je bio u zatvoru od 30. juna 2016.

 2. 18. avgust 2016.

  Mansur Mašaripov je na osnovu lažnih optužbi osuđen na godinu dana zatvora.

 3. Jul 2016.

  Savet UN za ljudska prava doneo je šest odluka u korist Jehovinih svedoka koji su bili osuđeni jer su uložili prigovor savesti na služenje vojnog roka.

 4. 14. decembar 2015.

  Savet UN za ljudska prava doneo je tri odluke u korist Jehovinih svedoka koji su bili osuđeni jer su uložili prigovor savesti na služenje vojnog roka. Još jedna odluka u korist Svedoka doneta je nešto ranije te godine, 19. maja 2015.

 5. 19. maj 2015.

  Bahram Hemdemov optužen za učestvovanje u verskim aktivnostima i osuđen na četiri godine zatvora. Dva meseca ranije je uhapšen i zadržan u pritvoru.

 6. Februar/mart 2015.

  Oslobođena dvojica Svedoka koja su bila u zatvoru zbog prigovora savesti na služenje vojske. Savet UN za ljudska prava doneo je odluku u korist Jehovinog svedoka koji je bio osuđen jer je uložio prigovor savesti na služenje vojnog roka.

 7. 18. novembar 2014.

  Dvojica Svedoka nalaze se u zatvoru zbog prigovora savesti na služenje vojske.

 8. 22. oktobar 2014.

  Predsednik Turkmenistana pomilovao osmoro Jehovinih svedoka koji su zatim pušteni iz zatvora.

 9. 30. septembar 2014.

  Devetoro Svedoka nalazi se u zatvoru — sedmoro zbog prigovora savesti na služenje vojske i dvoje na osnovu lažnih optužbi za verske aktivnosti.

 10. 2. septembar 2014.

  Turkmenistanske vlasti oslobodile Bibi Rahmanovu i preinačile njenu četvorogodišnju zatvorsku kaznu u uslovnu.

 11. 18. avgust 2014.

  Bibi Rahmanova na osnovu lažnih optužbi osuđena na četiri godine zatvora.

 12. 25. jul 2014.

  Sedmoro Svedoka nalazi se u zatvoru — petoro zbog prigovora savesti na služenje vojske i dvoje na osnovu lažnih optužbi za verske aktivnosti.

 13. 6. april 2014.

  Uhapšeno je 26 Svedoka, od kojih 13 bez dokaza da su počinili krivično delo. Njih 13 su dobili novčane kazne.

 14. Novembar 2013.

  Devetoro Jehovinih svedoka zadržano u zatvoru — osmoro zbog prigovora savesti na služenje vojske i jedan na osnovu lažnih optužbi za verske aktivnosti.

 15. 29. avgust 2013.

  Troje Svedoka uložilo žalbe Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava protiv Turkmenistana zbog nepriznavanja prava na prigovor savesti na služenje vojske.

 16. 1. maj 2013.

  Dvoje Svedoka uložilo žalbe Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava protiv Turkmenistana zbog nepriznavanja prava na prigovor savesti na služenje vojske.

 17. 24. januar 2013.

  Nekoliko sedmica nakon što su turkmenistanske vlasti saznale za žalbe podnete Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava, 30 policajaca upalo u kuću Navruza Nasirlajeva i pretuklo njegovu porodicu i goste.

 18. 7. septembar 2012.

  Desetoro Svedoka podnelo žalbe Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava protiv Turkmenistana zbog nepriznavanja prava na prigovor savesti na služenje vojske. Navruz Nasirlajev je glavni podnosilac žalbe.

 19. 21. avgust 2008.

  Jehovini svedoci u Turkmenistanu podneli zahtev za registraciju.