Vrati se na sadržaj

SVET

Zatvoreni zbog svojih verovanja – Krim

Zatvoreni zbog svojih verovanja – Krim

Neprijateljstvo ruskih vlasti prema Jehovinim svedocima prelilo se i na Krim. Vlasti u Rusiji ne samo što su zabranile pravna tela Jehovinih svedoka već su jasno stavile do znanja da žele da ih iskorene kao versku zajednicu. Od aprila 2017, otkad je na snazi zabrana, ruske vlasti su prekinule brojna okupljanja Jehovinih svedoka širom Rusije, a mnoge od njih su uhapsili i zadržali u zatvoru. Sada se isto dešava i Jehovinim svedocima na Krimu.

Pretresi u Džankoju u novembru 2018.

Petnaestog novembra 2018, u gradu Džankoju na Krimu, oko 200 policajaca i pripadnika specijalnih snaga upali su u osam kuća Jehovinih svedoka u kojima su se u malim grupama sastali da bi čitali Bibliju i razgovarali o tome. Najmanje 35 naoružanih i maskiranih policajaca nasilno je upalo u kuću Sergeja Filatova, gde se okupilo šestoro Svedoka. Svi su oni zbog toga pretrpeli veliki šok. Policajci su jednog 78-godišnjeg čoveka gurnuli uza zid, oborili na zemlju i stavili mu lisice, a zatim su ga toliko pretukli da je hitno odveden u bolnicu. Još dvoje starijih ljudi pretrpelo je takav šok da su zbog izuzetno visokog krvnog pritiska bili hitno prebačeni u bolnicu. Nažalost, jedna mlada žena u čiju je kuću policija takođe upala imala je spontani pobačaj.

Sergej Filatov

Nakon tog upada, protiv Sergeja Filatova podignuta je optužnica na osnovu člana 282.2(1) Krivičnog zakona Ruske Federacije zbog organizovanja aktivnosti „ekstremističke organizacije“. Petog marta 2020. sudija Okružnog suda u Džankoju Marija Jermakova osudila je Sergeja Filatova na šest godina zatvora. Nakon izricanja kazne odmah je odveden u zatvor. Ovako oštra kazna nije u srazmeri sa „zločinom“ koji je počinio time što se u svom domu sastao sa suvernicima. Sergej Filatov je oženjen i ima četvoro dece, od kojih je dvoje maloletno.

Dana 26. maja 2020, Vrhovni sud Krima odbacio je žalbu Sergeja Filatova i potvrdio odluku nižeg suda koja je doneta 5. marta. Kazna od šest godina zatvora je odmah stupila na snagu. Kada se uzme u obzir vreme koje je već proveo u pritvoru, njegova kazna ističe 23. januara 2026. Njegovi advokati će njegov slučaj predočiti raznim međunarodnim organizacijama i tako skrenuti pažnju na nepravdu koja mu je učinjena.

Pretresi u Jalti u martu 2019.

Artem Gerasimov

Artem Gerasimov je priveden na saslušanje i zadržan u pritvoru 20. marta 2019, nakon što su specijalne snage policije upale u osam domova Jehovinih svedoka u Alupki i Jalti na Krimu. Tokom pretresa, policija je konfiskovala Biblije, kompjutere i elektronske uređaje. Artem Gerasimov je optužen za organizovanje ekstremističkih aktivnosti samo zato što se sastao sa drugima da bi razgovarali o Bibliji.

Dana 3. marta 2020, Gradski sud Jalte izrekao mu je novčanu kaznu od 400 000 rubalja (oko 6 000 američkih dolara). Artem Gerasimov je uložio žalbu. Dana 4. juna 2020. Vrhovni sud Krima odbacio je njegovu žalbu i osudio ga na šest godina zatvora. Presuda je odmah stupila na snagu i Artem Gerasimov je odveden u zatvor. On će uložiti žalbu na ovu presudu.

Pretresi u Sevastopolju u junu 2019.

Viktor Staševski

U noći 4. juna 2019, specijalne snage policije izvršile su pretres deset kuća Jehovinih svedoka u Sevastopolju. U jednom slučaju policajci su čak razvalili vrata i upali u stan dok vlasnik nije bio kod kuće. Pretres je potrajao do kasno u noć i policijci su zaplenili hard diskove, telefone i tablete. Viktor Staševski je uhapšen, a nešto kasnije je oslobođen uz zabranu napuštanja mesta prebivanja. Optužen je za organizovanje ekstremističkih aktivnosti.

Dana 29. marta 2021, Gagarinski okružni sud u Sevastopolju proglasio ga je krivim i osudio na šest i po godina zatvora. Viktor Staševski je odmah nakon izricanja presude odveden u pritvor, a zatim je sproveden u zatvor. On je uložio žalbu na presudu, ali Gradski sud u Sevastopolju odbacio je njegovu žalbu 10. avgusta 2021.

Hapšenja i zadržavanja u pritvoru tokom 2020.

Dana 1. oktobra 2020, u Sevastopolju na Krimu izvršen je pretres u devet kuća Jehovinih svedoka. Nakon pretresa, petoro muškaraca i jedna žena zadržani su u pritvoru. Nekoliko sati nakon toga, žena je puštena. Ovi pretresi i zadržavanje u pritvoru bili su deo dva krivična procesa koja su pokrenuta zbog kršenja člana 282.2(1) Krivičnog zakonika. Jedan slučaj se vodi protiv Aleksandra Kostenka, Vladimira Maladika, Vladimira Sakada i Evgenija Žukova. Drugi slučaj se vodi protiv Igora Šmita.

Igor Šmit

Dana 2. oktobra 2020, Lenjinski okružni sud u Sevastopolju osudio je braću Maladika, Sakada, Šmita i Žukova na dva meseca zatvora. Krivične procese pokrenuli su Federalna služba bezbednosti Republike Krima i grad Sevastopolj. Istragu vodi viši inspektor za izuzetno važne slučajeve A. Andrejev. U martu 2021, nakon što im je kazna nekoliko puta produžavana, braća Maladik, Sakad i Šmit puštena su iz pritvora i nalaze se u kućnom pritvoru. U maju 2021. Evgenije Žukov je pušten iz zatvora i određen mu je kućni pritvor. U petak, 22. oktobra 2021, Gagarinski okružni sud u Sevastopolju, na Krimu, proglasio je krivim našeg brata Igora Šmita i osudio ga na šest godina zatvora.

Pregled događaja

 1. 22. oktobar 2021.

  Igor Šmit je proglašen krivim i osuđen je na šest godina zatvora.

 2. 10. avgust 2021.

  Sevastopoljski gradski sud je odbacio žalbu Viktora Staševskog.

 3. 29. mart 2021.

  Viktor Staševski je proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora.

 4. 1. oktobar 2020.

  U Sevastopolju je izvršen pretres u devet kuća. Četiri naša brata su uhapšena i zadržana u pritvoru. Kasnije su pušteni i određen im je kućni pritvor.

 5. 4. jun 2020.

  Vrhovni sud Krima osudio Artema Gerasimova na šest godina zatvora.

 6. 26. maj 2020.

  Vrhovni sud Krima odbacio žalbu Artema Gerasimova i potvrdio presudu nižeg suda.

 7. 5. mart 2020.

  Sergej Filatov osuđen na šest godina zatvora.

 8. 3. mart 2020.

  Gradski sud Jalte Artemu Gerasimovu izrekao novčanu kaznu od 400 000 rubanja (oko 6 000 američkih dolara).

 9. 25. februar 2020.

  Pred Okružnim sudom u Džankoju podignuta optužnica protiv Sergeja Filatova.

 10. 4. jun 2019.

  Specijalne snage policije izvršile su pretres deset kuća u Sevastopolju nakon čega je Viktor Staševski optužen za organizovanje ekstremističkih aktivnosti.

 11. 20. mart 2019.

  Specijalne policijske snage upale u osam kuća u Alupki i Jalti. Artem Gerasimov saslušan i optužen za organizovanje ekstremističkih aktivnosti.

 12. 15. novembar 2018.

  Više od 200 policajaca i pripadnika specijalnih snaga u Džankoju upalo u osam kuća Jehovinih svedoka, kao i u kuću Segeja Filatova.