Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

SJEDINJENE DRŽAVE

Kratak pregled: Sjedinjene Države

Kratak pregled: Sjedinjene Države

Istorija Jehovinih svedoka u Sjedinjenim Državama počela je 1870-ih, kada su Čarls Tejz Rasel i njegovi saradnici osnovali grupu za istraživanje Biblije. Tokom narednih nekoliko godina, počeli su da izdaju literaturu, osnovali su korporaciju kasnije poznatu kao Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania i prvo glavno sedište u Alegeniju, u Pensilvaniji.

Jehovini svedoci u Sjedinjenim Državama mogu slobodno da ispovedaju svoju veru. Međutim, početkom 20. veka, pogrešno informisani vladini službenici i uticajni članovi sveštenstva počeli su žestoko da ih progone. Posebno tokom 1930-ih i 1940-ih, Svedoci su bili uključeni u brojne pravne bitke. Policija je hapsila Svedoke zbog učestvovanja u propovedanju, škole su izbacivale decu Svedoka zato što nisu pozdravljala zastavu, a savezni sudovi su izricali zatvorske kazne hiljadama mladih Svedoka zato što su odbili da služe vojsku. Na kraju je Vrhovni sud Sjedinjenih Država rešio ta pitanja u korist Jehovinih svedoka.

Do dan-danas, Svedoci su dobili 50 slučajeva na Vrhovnom sudu. Takođe su pobedili u mnogim slučajevima na državnim i saveznim sudovima širom zemlje u vezi s pravima pacijenata, starateljstvom nad decom, urbanističkim dozvolama, diskriminacijom na radnom mestu i imigracijom. Ove pobede nisu samo oblikovale ustavni zakon i pružile slobodu govora, štampe, okupljanja i veroispovesti u Sjedinjenim Državama već su i pozitivno uticale na više sudove širom sveta.