Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

27. JUL 2015.
RUSIJA

Rusija zabranila zvanični veb-sajt Jehovinih svedoka

Rusija zabranila zvanični veb-sajt Jehovinih svedoka

Ruske vlasti su zabranile zvanični veb-sajt Jehovinih svedoka, www.jw.org, sedam meseci nakon što ga je Vrhovni sud Ruske Federacije proglasio ekstremističkim. Zabrana je stupila na snagu 21. jula 2015, kada je ruski ministar pravde dodao sajt jw.org na Federalni spisak ekstremističkog materijala. Internet provajderi širom Rusije blokirali su pristup ovom sajtu, tako da se sada njegovo promovisanje u ovoj zemlji smatra krivičnim delom. Rusija je jedina zemlja u svetu koja je zabranila ovaj sajt.

Događaji koji su doveli do zabrane sajta

Jehovini svedoci u Rusiji nisu znali da su gradske vlasti u Tveru 2013. godine započeli tajni sudski postupak s ciljem da se zabrani njihov sajt. Javni tužilac u ovom gradu je podneo tužbu Okružnom sudu zahtevajući da se sajt zabrani, jer sadrži neke publikacije Jehovinih svedoka koje je ranije jedan ruski sud proglasio ekstremističkim. * Okružni sud je 7. avgusta 2013. odobrio tužiočev zahtev i doneo presudu da je jw.org ekstremistički sajt, a da pri tom Jehovine svedoke nije obavestio o tome.

Kada su mesec dana kasnije Jehovini svedoci saznali za tu presudu putem medija, uložili su žalbu i uklonili sa sajta publikacije koje su vlastima bile sporne. Zatim je 22. januara 2014. Regionalni sud u Tveru poništio odluku nižeg suda, presudivši da prethodni sud nije imao zakonsku osnovu da zabrani sajt jw.org i da je trebalo da Jehovini svedoci budu pozvani na to suđenje.

Nezadovoljan presudom Regionalnog suda, zamenik državnog tužioca, gospodin Kehlerov, podneo je žalbu Vrhovnom sudu Ruske Federacije. Svedoci nisu bili obavešteni o tačnom datumu saslušanja. Pa ipak, 2. decembra 2014, Vrhovni sud je saslušao žalbu državnog tužioca iako odbrana nije bila prisutna.

Vrhovni sud je potvrdio da su Svedoci sklonili sa svog sajta sporne publikacije nedugo nakon što je doneta presuda u avgustu 2013, ali je bez ikakvog osnova zaključio da bi se te publikacije mogle ponovo pojaviti na sajtu. Poništio je odluku Regionalnog suda i veb-sajt jw.org ponovo proglasio ekstremističkim. * Jehovini svedoci su uložili žalbu na tu presudu, ali je ona odbijena. Takođe su podneli žalbu predsedniku Vrhovnog suda i ona je odbijena 8. jula 2015.

Odluka koja ugrožava versku slobodu

Jehovini svedoci su osporili odluku Vrhovnog suda, tvrdeći da nije u skladu sa zakonom i da nema osnova, jer još od jeseni 2013. na sajtu jw.org nije dostupna nijedna publikacija koja je proglašena ekstremističkom. Nakon što je ova odluka doneta, ruske vlasti su naložile internet provajderima da širom Rusije blokiraju taj sajt. Tako je korisnicima ovog sajta onemogućen pristup Bibliji na preko 130 jezika i biblijskim publikacijama na preko 700 jezika, među kojima su i ruski i ruski znakovni jezik. Svako ko bi u Rusiji promovisao ovaj sajt ili pokušao da mu pristupi mogao bi biti krivično gonjen i optužen za takozvane ekstremističke aktivnosti. Zbog ove zabrane, preko 170 000 Jehovinih svedoka više nema pristup materijalu koji smatraju važnim za njihovu duhovnost i veru.

Odluka Vrhovnog suda omogućila je nekim predstavnicima ruske vlasti da ometaju verske aktivnosti Jehovinih svedoka. Dok god neki ljudi na vlasti budu pogrešno tumačili ruski zakon o sprečavanju ekstremističkih aktivnosti, u Rusiji će verska sloboda biti ograničena i ugrožena. Jehovini svedoci se iskreno nadaju da će nepristrani predstavnici ruske vlasti braniti osnovna ljudska prava na slobodu veroispovesti i pravo na pravično suđenje, kao što je to zagarantovano ruskim Ustavom i međunarodnim sporazumima.

^ odl. 4 Ruski sudovi su 1. juna 2015. doneli presudu da je 78 publikacija Jehovinih svedoka ekstremističko. Jehovini svedoci ulažu žalbe na ove presude, kako ruskim sudovima tako i Evropskom sudu za ljudska prava.

^ odl. 7 Zamenik državnog tužioca je uložio žalbu, a presudu je donelo Sudsko veće Vrhovnog suda koje rešava slučajeve u vezi s građanskim pravima.