Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

18. JUL 2017.
RUSIJA

Vrhovni sud Rusije potvrdio raniju presudu protiv Jehovinih svedoka

Vrhovni sud Rusije potvrdio raniju presudu protiv Jehovinih svedoka

Vrhovni sud Rusije je 17. jula 2017. potvrdio raniju presudu kojom se zabranjuju aktivnosti Jehovinih svedoka, čime se oglušio o svoje međunarodne obaveze da zaštiti slobodu veroispovesti. Ovom presudom se zabranjuju aktivnosti Jehovinih svedoka širom te zemlje.

Tročlano apelacione veće Vrhovnog suda odbacilo je žalbu koju su Svedoci uložili na presudu koju je 20. aprila doneo sudija Jurij Ivanjenko. On je presudio u korist Ministarstva pravde koje je tražilo „da se zatvore verska organizacija ’Administrativni centar Jehovinih svedoka u Rusiji‘, kao i lokalne verske zajednice koje su njegovi ogranci [i] da sva imovina te verske organizacije pripadne Ruskoj Federaciji“.

Članovi pravnog tima Administrativnog centra

Ovom presudom su ugrožene bezbednost i dobrobit preko 175 000 Jehovinih svedoka širom Rusije. Filip Bramli, pravni zastupnik Jehovinih svedoka, izjavio je: „Jehovini svedoci širom sveta duboko su zabrinuti za dobrobit svojih suvernika u Rusiji. Odluka apelacionog veća stvara pravni okvir za zlostavljanje koje Jehovini svedoci već trpe u Rusiji, kao i za njihovo krivično gonjenje i dodatno maltretiranje. Oni su postali izgnanici u svojoj sopstvenoj zemlji.“

Jehovini svedoci u Rusiji obratili su se za pravdu Evropskom sudu za ljudska prava i Savetu UN za ljudska prava. U međuvremenu, njihovi suvernici širom sveta mole se da ruske vlasti preispitaju svoju odluku i odluče da poštuju osnovna ljudska prava kao bi Svedoci mogli da nastave da vode „miran i tih život u potpunoj odanosti Bogu“, kao što stoji u 1. Timoteju 2:2.