Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Ruska policija upada u dvorište Dvorane Kraljevstva u Njezlobnaji

12. JANUAR 2017.
RUSIJA

Sve ozbiljnije ugrožavanje verske slobode u Rusiji

Sve ozbiljnije ugrožavanje verske slobode u Rusiji

Jehovini svedoci u Rusiji pokušaće 16. januara 2017. da se ponovo suprotstave decenijskom ugrožavanju verske slobode. Zatražiće od Gradskog suda u Moskvi da odbaci kao nezakonito i neosnovano upozorenje upućeno njihovom predstavništvu. Upozorenje je 2. marta 2016. izdao zamenik državnog tužioca V. J. Grin i zapretio da će predstavništvo Jehovinih svedoka u Rusiji biti zatvoreno ukoliko se u narednih godinu dana pojave dokazi o novim „ekstremističkim aktivnostima“.

Optužbe za ekstremizam

Ruski tužioci koriste Zakon o suzbijanju ekstremističkih aktivnosti kao osnov po kom Jehovine svedoke optužuju za ekstremizam. Od kada je zakon izmenjen 2006, definicija ekstremizma više ne uključuje nasilje, već samo „podsticanje na [...] versku netrpeljivost“. Ovakva neprecizna definicija omogućava vlastima da sve što je u suprotnosti sa učenjima tradicionalnih religija ili što unapređuje neka druga verovanja okarakterišu kao podsticanje na versku netrpeljivost. Gregori Alen, advokat koji pomaže Jehovinim svedocima u odbrani njihovog prava na versku slobodu u Rusiji, izjavio je: „Ruske vlasti koriste ovu fleksibilnu definiciju da bi svako verovanje koje po njima nije pravoslavno označili kao ’ekstremističko‘.“

Manjinske verske zajednice našle su se na meti optužbi za „ekstremizam“ nakon što je zamenik državnog tužioca u Rusiji V. J. Grin u januaru 2007. uputio pismo svim tužiocima u državi. U pismu je naložio da se sprovedu istrage verskih zajednica, što je dovelo do toga da je do kraja te godine sprovedeno preko 100 istraga verskih zajednica Jehovinih svedoka.

Sakupljanje prve grupe „dokaza“

Jedna od tih istraga sprovedena je u Taganrogu, gradu na obali Crnog mora. Ona je poslužila kao osnov za skoro sve druge slučajeve u kojima su Jehovini svedoci u Rusiji optuženi za ekstremizam. Do oktobra 2007, kancelarija okružnog tužioca u Rostovu okončala je istragu i izdala upozorenje verskoj zajednici Jehovinih svedoka u Taganrogu, a sledeće godine je zatražila ukidanje te verske zajednice. Međutim, u nedostatku inkriminišućih dokaza tužilac je zatražio od Okružnog suda u Rostovu da naloži sprovođenje „ekspertske studije“ kako bi se verska literatura Jehovinih svedoka stavila pod lupu.

Sud ne samo što je naložio sprovođenje „ekspertske studije“ uprkos prigovoru koji su uložili Svedoci već je i odbio njihove zahteve da se sprovede nezavisna istraga. Anonimni sudski veštaci su u svom izveštaju naveli da verska literatura Jehovinih svedoka ne podstiče na netrpeljivost. Uprkos tome, sud se usredsredio na mišljenje veštaka u kom se kaže da teološke rasprave u literaturi Jehovinih svedoka „mogu potkopati poštovanje“ drugih religija. *

Svojevoljnom primenom definicije „ekstremizma“, Okružni sud u Rostovu je 11. septembra 2009. proglasio 34 publikacije Jehovinih svedoka „ekstremističkim“ i one su na kraju dodate na Federalni spisak ekstremističkog materijala. Sud je „ekstremističkom“ proglasio i versku zajednicu u Taganrogu i naredio federalnim vlastima da je zatvore, zabrane njene aktivnosti, dodaju je na spisak ekstremističkih organizacija, zaplene njenu literaturu i oduzmu joj imovinu. Vrhovni sud Ruske Federacije potvrdio je ovu presudu 8. decembra 2009, čime je ona postala konačna.

Do početka 2016, u sličnim sudskim postupcima još 88 verskih publikacija proglašeno je „ekstremističkim“ i ukinuta su još tri pravna tela Jehovinih svedoka. Još 18 pravnih tela bilo je pod istragom. Osim toga, federalne vlasti su zabranile i blokirale zvanični sajt Jehovinih svedoka jw.org, zabranile uvoz verske literature i naložile analizu Biblije pod optužbom da i ona predstavlja „ekstremističku“ literaturu.

„Dokazi“ protiv Administrativnog centra u Rusiji

U martu 2016, državni tužilac je iskoristio sakupljene „dokaze“ kao temelj za izdavanje upozorenje predstavništvu Svedoka, koje je u Rusiji poznato kao Administrativni centar Jehovinih svedoka i koje se nalazi u blizini Sankt Peterburga. Tužilac je Administrativni centar povezao sa zabranjenom literaturom i pravnim telima koja su pod istragom ili su zabranjena, tvrdeći: „I dalje pronalazimo znake ekstremizma u aktivnostima lokalnih zajednica koje su u nadležnosti Administrativnog centra.“

Ubrzo nakon što su primili upozorenje, Jehovini svedoci su zatražili od državnog tužioca Jurija Jakovljeviča Čajke da povuče upozorenje. Međutim, on je potvrdio upozorenje uz obrazloženje da „argumenti koji se tiču podmetnutih dokaza i drugih nepravilnosti tokom pretresa koje je sprovela policija ne predstavljaju osnov za odbacivanje upozorenja, jer se ono temelji na sudskim odlukama.“ Gospodin Alen je primetio: „Po svemu sudeći državni tužilac smatra da ruski sudovi mogu da proglase validnim bilo kakav lažan dokaz koji prezentuju beskrupulozni predstavnici zakona. Sećam se da je jednu odluku moskovskog suda koja je dovela do nezakonite zabrane Jehovinih svedoka u tom gradu kasnije poništio Evropski sud za ljudska prava.“ *

Nakon odluke državnog tužioca, Jehovini svedoci su uložili žalbu Okružnom sudu u Tveru. Na saslušanju održanom 12. oktobra 2016, sudija M. S. Moskalenko nije dozvolila nijednom svedoku niti stručnjaku da svedoči i odbacila je žalbu.

Zbog svega toga, upozorenje ostaje na snazi. Administrativni centar bi mogao biti zatvoren ukoliko tužilac ubedi sud 1) da lokalne verske zajednice Svedoka i dalje krše zakon o ekstremizmu, ili 2) da su vlasti pronašle „nove dokaze koji potvrđuju prisustvo ekstremizma“ u aktivnostima Svedoka tokom godinu dana od kad je izdato upozorenje.

Sve češće fabrikovanje „novih dokaza“

Od kada je 2. marta 2016. izdato upozorenje, ruske vlasti ulažu dodatne napore da izmisle „nove dokaze“. Dokumentovano je 35 slučajeva (od ukupno 60 od 2012. godine) kada su vlasti izmislile „zločin“ tako što su podmetnule versku literaturu koju su Jehovini svedoci prestali da koriste. Pretresi tokom kojih se otkrivaju „dokazi“ često su propraćeni agresivnom akcijom policije i specijalnih jedinica.

 • 28. jula 2016. izvršena su dva pretresa čija su meta bili Jehovini svedoci u Republici Kareliji. U Petrozavodsku naoružani i maskirani pripadnici specijalnih policijskih jedinica upali su u Dvoranu Kraljevstva i prekinuli verski sastanak. Policija je podmetnula pet knjiga Šta Biblija zaista naučava?, i kasnije ih „pronašla“ tokom pretresa. Svedoci nikada nisu dobili na uvid sudski nalog za pretres. U Kostomukši, pripadnici specijalnih jedinica i Centra za suzbijanje ekstremističkih aktivnosti prekinuli su verski sastanak. Tokom pretresa Dvorane Kraljevstva, „pronašli“ su tri publikacije koje se nalaze na federalnom spisku ekstremističkog materijala.

 • 20. avgusta 2016, policija je prekinula sastanak Jehovinih svedoka u Majskom u Republici Kabardino-Balkariji. Nakon što je iz Dvorane Kraljevstva isterala sve prisutne, „pronašla“ je podmetnutu literaturu koja je na federalnom spisku ekstremističkog materijala. Tokom pretresa, policija nije pokazala nikakav zvanični dokument niti nalog za pretres.

 • 20. septembra 2016, naoružani i maskirani pripadnici specijalnih jedinica došli su rano ujutru u Dvoranu Kraljevstva u Njezlobnaji, u Stavropoljskoj oblasti. Da bi ušli u zgradu isekli su vrata, a zatim su podmetnuli nekoliko publikacija sa spiska ekstremističkog materijala. Policija je tokom pretresa koji je usledio „pronašla“ te publikacije.

Policija uhvaćena kako u prazan ormarić podmeće literaturu koju je kasnije jedan inspektor „pronašao“ kao „dokaz“

Proces inkriminacije

Postupak koji vodi do optužbi za ekstremizam uvek se odvija po istom obrascu, kao što se vidi na primeru verske zajednice u Birobidžanu:

 1. 1. korak: Policija odlazi na mesto gde Jehovini svedoci održavaju versku službu i podmeće versku literaturu s federalnog spiska ekstremističkog materijala.

  Policija i pripadnici specijalnih jedinica upali su na verski sastanak Jehovinih svedoka, tvrdili da je sastajanje protivzakonito i onda obavestili prisutne da će izvršiti pretres da bi pronašli „ekstremistički materijal“.

 2. 2. korak: Policija pretražuje zgradu i „otkriva“ zabranjenu literaturu.

  Policija je pronašla 12 publikacija sa spiska ekstremističkog materijala. Svedoci su kasnije otkrili da je nepoznata osoba došla u zgradu pre sastanka i sakrila „dokaze“.

 3. 3. korak: Tužilac podiže optužnicu protiv verske zajednice Jehovinih svedoka ili njenog predstavnika zbog distribuisanja ekstremističkog materijala i izriče novčanu kaznu.

  Okružni sud je presudio da je predstavnik verske zajednice prekršio zakon i kaznio ga sa 4 000 rubalja (oko 60 evra).

 4. 4. korak: Tužilac izdaje upozorenje verskoj zajednici da ne sme ponoviti prekršaj u periodu od 12 meseci.

  Tužilac je upozorio versku zajednicu da je učestvovanje u „ekstremističkim aktivnostima“ zabranjeno.

 5. 5. korak: Nakon nekog vremena, policija ponovo dolazi do mesta na kome se obavlja verska služba, ponovo podmeće zabranjene publikacije u objekat, a zatim ih tokom pretresa „pronalazi“.

  Policija je prekinula verski sastanak da bi u zgradi potražila „ekstremistički materijal“. Međutim, Svedoci su tokom provere pre sastanka pronašli podmetnutu literaturu i uklonili je, tako da je ovaj pokušaj podmetanja dokaza iz oktobra 2015. bio bezuspešan. Međutim, 21. januara 2016. policija je bila bolje pripremljena. Policija i pripadnici specijalnih jedinica ponovo su prekinuli sastanak Jehovinih svedoka i obavestili prisutne da će pretražiti Dvoranu zbog sumnje da se u njoj nalazi „ekstremistički materijal“. Jedan Jehovin svedok koji je bio na tom sastanku video je da jedan policajac drži paket s literaturom. Jedan drugi policajac je pretražio deo koji je već bio pregledan, ali ovog puta bez prisustva svedoka i „pronašao“ taj paket literature.

 6. 6. korak: Na osnovu novih dokaza o ekstremističkim aktivnostima, kancelarija tužioca ili Ministarsvo pravde podnosi zahtev sudu da se zabrani lokalna verska zajednica.

  Okružni sud je predstavnika verske zajednice proglasio krivim i kaznio ga sa 3 000 rubalja (oko 50 evra). Oblasni sud je 3. oktobra 2016. presudio da su „otkriveni novi dokazi koji svedoče o znacima ekstremizma u aktivnostima verske zajednice“ čime je versku zajednicu u Birobidžanu proglasio „ekstremističkom“, zabranio njeno delovanje i naredio da bude ukinuta.

Kao poslednji korak u postupku, Vrhovni sud Rusije potvrdio je presude nižih sudova kojim su verske zajednice Jehovinih svedoka proglašene „ekstremističkim organizacijama“. Nedavno su tako ukinuta pravna tela Jehovinih svedoka u Belgorodu, Starom Oskolu, Elisti i Orelu. Jehovini svedoci su uložili žalbu na presudu u slučaju verske zajednice u Birobidžanu i ona se trenutno nalazi na Vrhovnom sudu.

Šta sve to znači i kuda vodi?

Vasilij Kalin, portparol Administrativnog centra, priseća se vremena kada je zbog verskog progonstva u nekadašnjem Sovjetskom Savezu njegova porodica bila proterana u Sibir. On kaže: „Kad sam bio dete, vlasti su upadale u kuće Svedoka kad god su htele i tražile versku literaturu. Ali nikada se nije desilo da su podmetale publikacije i zatim ih pronalazile. Ova nova taktika ruske policije dokazuje da ne mogu da pronađu stvaran osnov da Jehovine svedoke optuže za neku protivzakonitu delatnost.“

Očekuje se da će 16. januara 2017. Gradski sud u Moskvi razmotriti žalbu Jehovinih svedoka na upozorenje državnog tužioca i da će doneti presudu. Hoće li priznati da državni tužilac nije imao osnova da Administrativni centar Jehovinih svedoka optuži za ekstremističke aktivnosti i hoće li ukinuti upozorenje? Jehovini svedoci kao i svi oni koji cene ljudska prava u Rusiji i širom sveta nadaju se da hoće.

^ odl. 8 Presuda Vrhovnog suda Rusije pokrenula je talas progonstva Svedoka. Izveštaji o 1 126 incidenata koji su se dogodili u periodu od 8. decembra 2009. do 26. aprila 2012, pokazuju da su Jehovini svedoci bili žrtve napada i maltretiranja dok su obavljali svoju versku službu, da ih je policija zadržavala u pritvoru i pretresala i da su njihovi verski objekti bili na meti vandala.

^ odl. 13 Serija krivičnih i građanskih parnica koje su za cilj imale zabranu Jehovinih svedoka u Moskvi započela je 1995, ali su te parnice više puta obustavljane zbog nedostatka dokaza. Međutim, u presudi od marta 2004, Okružni sud u Golovinsku iskoristio je nalaze „ekspertske studije“ kao osnov za zabranu verske zajednice Jehovinih svedoka u Moskvi. Evropski sud za ljudska prava je u svojoj presudi od 10. juna 2010. naveo da je Rusija Jehovinim svedocima protivzakonito ugrozila pravo na slobodu veroispovesti i slobodu okupljanja. Sud je naložio vlastima da isprave nanetu nepravdu.