Vrati se na sadržaj

15. SEPTEMBAR 2015.
RUSIJA

Odložena presuda za 16 Jehovinih svedoka iz Taganroga

Odložena presuda za 16 Jehovinih svedoka iz Taganroga

Ponovno suđenje grupi od 16 Jehovinih svedoka traje već devet meseci. Tokom leta održano je više od 20 ročišta i planirano je da se održi još tokom oktobra. Ukoliko budu osuđeni, Svedoci će se suočiti sa zatvorskim i novčanim kaznama samo zato što su prisustvovali verskoj službi, čitali Bibliju i družili se sa svojim suvernicima.

Predugo suđenje utiče na optužene

Otkad je otpočelo ponovno suđenje početkom godine, optuženi su proveli skoro 50 dana na sudu. Ceo proces, uključujući i prvobitno suđenje, traje više od dve godine i to je trenutno najduže suđenje Jehovinim svedocima u Rusiji.

Vreme koje su optuženi proveli na suđenju uzima svoj danak. Jedan od optuženih, Kiril Kravčenko, objašnjava: „Ne možemo da radimo, ne možemo da provodimo dovoljno vremena sa svojom porodicom niti da se dovoljno odmorimo.“ Nekoliko njih je dobilo otkaz ili su bili primorani da ga daju jer im suđenje oduzima previše vremena ili zato što su u javnosti prikazani u lošem svetlu jer su Jehovini svedoci. U protekle dve godine sud im je zabranio da napuste Taganrog bez prethodno dobijene dozvole.

Osim toga, zbog suđenja optuženi su pod izuzetnim stresom. „Suđenje utiče na moje zdravlje“, kaže Tatjana Kravčenko. „Ne mogu da zaspim, budim se noću. Stalno razmišljam o suđenju, sve prebiram u glavi, zabrinuta sam.“ Nikolaj Trocjuk, koji je takođe među optuženima, nekoliko puta je završio u bolnici zbog stresa povezanog sa suđenjem.

Događaji koji su prethodili ponovnom suđenju

Godine 2011, policija je sprovela tajnu istragu protiv Jehovinih svedoka u Taganrogu. Protiv 16 Svedoka optužnica je podignuta 2012, a prvo suđenje je počelo u maju 2013. Nakon postupka koji je trajao 15 meseci, Gradski sud u Taganrogu osudio je sedmoro Svedoka za navodne ekstremističke aktivnosti. Sudija je svih sedmoro osudio na visoke novčane kazne, a četvoricu od njih i na duge zatvorske kazne, ali je ubrzo poništio sve kazne. Sudija je zbog tehničkih propusta oslobodio optužbi ostalih devetoro Svedoka, ali je uprkos tome naveo da su učestvovali u ekstremističkim aktivnostima.

Šesnaestoro Svedoka je podnelo žalbu Okružnom sudu u Rostovu, tražeći da budu oslobođeni svih krivičnih optužbi. Tužilac je takođe podneo žalbu istom sudu, navodeći da su poništene kazne bile isuviše blage.

Okružni sud u Rostovu je 12. decembra 2014. razmotrio žalbe i ukinuo presudu Gradskog suda u Taganrogu. Međutim, sud nije Svedoke oslobodio optužbe, već je uvažio zahtev tužioca i slučaj vratio Gradskom sudu u Taganrogu na ponovno suđenje s drugim sudijom. Taj proces je počeo 22. januara 2015. i Svedoci su očekivali da će presuda biti donesena do juna 2015. S obzirom da je sudija zakazao nova ročišta za oktobar, izgleda da će presudu doneti krajem 2015.

Da li zakon o ekstremizmu sme da ugrožava ispovedanje vere?

Ruski Zakon o suzbijanju ekstremističkih aktivnosti donet je u cilju sprečavanja terorizma, ali ga neki zloupotrebljavaju kako bi ograničili ispovedanje vere koje nije protivzakonito. Pozivajući se na ovaj zakon, vlasti širom zemlje prekidaju sastanke Svedoka, pretresaju njihove domove, zabranjuju i oduzimaju njihovu literaturu. Vlasti u Taganrogu su iskoristile ovaj zakon da bi ukinule pravno telo Jehovinih svedoka i da bi im oduzeli Dvoranu Kraljevstva. Nedavno su vlasti u Samari i Abinsku po istom obrascu tamošnjim Svedocima ukinuli pravna tela i oduzeli imovinu.

Zbog oštrih mera koje su preduzele ruske vlasti, Jehovini svedoci su podneli 28 tužbi Evropskom sudu za ljudska prava. Pošto se 22 tužbe odnose na slična kršenja ljudskih prava, sud ih trenutno sve zajedno razmatra. Prema mišljenju pravnog zastupnika Svedoka, sud bi mogao da donese presudu u ovim slučajevima do kraja 2015.

Rizik od sve veće verske netrpeljivosti

Rusija se nalazi na prekretnici kada je u pitanju verska sloboda. Ukoliko optuženi u Taganrogu budu osuđeni, Jehovini svedoci u Rusiji očekuju da će se njihovi suvernici suočiti s progonstvom u Samari, Abinsku, kao i na drugim mestima. Nadaju se da će ruska vlada zaustaviti ovo progonstvo i zaštititi pravo na slobodu veroispovesti svih svojih građana.

Pregled događaja

 1. 9. jun 2008.

  Okružni sud u Rostovu podiže optužnicu za ekstremizam protiv Jehovinih svedoka u Taganrogu.

 2. 11. septembar 2009.

  Okružni sud u Rostovu proglašava ekstremističkim 34 publikacije Jehovinih svedoka i zabranjuje njihovu versku zajednicu u Taganrogu.

 3. 8. decembar 2009.

  Vrhovni sud Rusije podržava odluku Okružnog suda u Rostovu donetu u septembru 2009.

 4. 1. mart 2010.

  Ministarstvo pravde stavlja na spisak ekstremističke literature 34 publikacije koje je sud u Rostovu proglasio ekstremističkim. Vlasti u Taganrogu oduzimaju Svedocima Dvoranu Kraljevstva.

 5. 1. jun 2010.

  Jehovini svedoci u Taganrogu podnose žalbu Evropskom sudu za ljudska prava, Jehovini svedoci iz Taganroga i drugi protiv Rusije.

 6. 30. april 2011.

  Obaveštajne službe počinju tajno da snimaju verske sastanke Svedoka u Taganrogu.

 7. 6. jul 2011.

  Vlasti dodale versku zajednicu iz Taganroga na državni spisak ekstremističkih organizacija.

 8. Avgust 2011.

  Lokalne vlasti pokreću krivični postupak protiv Svedoka iz Taganroga i pretresaju 19 domova.

 9. 31. maj 2012.

  Inspektori podižu prve optužnice protiv Svedoka iz Taganroga zbog verskih aktivnosti.

 10. Maj 2013.

  Počinje suđenje grupi od 16 Svedoka u Gradskom sudu u Taganrogu.

 11. 29-30. jul 2014.

  Gradski sud u Taganrogu osudio sedmoro Svedoka za ekstremističke aktivnosti. Kasnije, svih 16 optuženih, kao i tužilac, podnose žalbe.

 12. 12. decembar 2014.

  Okružni sud u Rostovu vraća slučaj na ponovno suđenje s drugim sudijom.

 13. 22. januar 2015.

  Počinje ponovno suđenje grupi od 16 Svedoka u Gradskom sudu u Taganrogu.

^ odl. 44 „Obaveze i odgovornosti Ruske Federacije“, Rezolucija 1896 (2012) Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (odl. 25.31).

^ odl. 45 „Završne primedbe sedmog periodičnog izveštaja o Ruskoj Federaciji“, Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, odlomak 20.