Vrati se na sadržaj

Denis Kristensen na suđenju 2017.

10. MAJ 2018.
RUSIJA

Održano prvo saslušanje na suđenju Denisu Kristensenu

Održano prvo saslušanje na suđenju Denisu Kristensenu

Na Železnodorožnijskom okružnom sudu u Orelu 23. aprila 2018. nastavljeno je suđenje gospodinu Kristensenu, danskom državljaninu i Jehovinom svedoku. On je uhapšen na verskom sastanku u maju 2017. i od tada se nalazi u pritvoru.

Gospodin Fomin, javni tužilac, podigao je optužnicu protiv gospodina Kristensena zbog organizovanja aktivnosti ekstremističke organizacije, to jest Lokalne verske zajednice Jehovinih svedoka u Orelu, koja je ukinuta u junu 2016. na osnovu neosnovane optužbe za ekstremizam. Advokati gospodina Kristensena osporili su optužnicu zato što skupština Jehovinih svedoka u Orelu nije pravno telo, već grupa miroljubivih vernika koji se okupljaju da bi zajedno proučavali Bibliju. Njegovi advokati su istakli da ruske vlasti nisu zabranile veru Jehovinih svedoka i da ruski ustav garantuje pravo na ispovedanje vere. * Prema tome, učestvovanjem na verskom sastanku, gospodin Kristensen je jednostavno ispovedao svoju veru.

Prvi svedoci su pozvani 24. aprila 2018. Tužilac je prvo pozvao jednog agenta Federalne službe bezbednosti. On je svedočio da je Dvorana Kraljevstva u Orelu bila pod video-nadzorom od 2017. Međutim, on nije mogao da kaže šta se dešavalo unutra, s obzirom na to da se na snimcima vidi samo kako gospodin Kristensen srdačno dočekuje posetioce. Tužilac je zatim pozvao jednu ženu koja je posećivala sastanke Jehovinih svedoka u Orelu. Međutim, ona nije mogla da govori o aktivnostima gospodina Kristensena jer je sastanke posećivala pre nego što je verska zajednica u Orelu bila ukinuta.

Irina Kristensen

Narednog dana, tužilac je pozvao 78-godišnju ženu koja je Jehovin svedok. Ispitivao ju je dva i po sata kako bi pronašao inkriminišuće „dokaze“, ali sve što je ona rekla bilo je da Svedoci nemaju direktore ili vođe i da se tokom njihovih sastanaka nikada ne koriste publikacije koje su zabranjene u Rusiji.

Saslušanje će se nastaviti 14. maja 2018, i trebalo bi da traje nekoliko dana. Ukoliko bude proglašen krivim, gospodinu Kristensenu preti zatvorska kazna od šest do deset godina. Jehovini svedoci širom sveta zabrinuti su za dobrobit gospodina Kristensena i njegove supruge Irine.

Kada je podržao presudu o ukidanju Lokalne verske zajednice Jehovinih svedoka u Orelu, Vrhovni sud je izjavio: „Pravo pojedinaca da ispovedaju svoju veru neće biti ugroženo, jer njima nije oduzeta mogućnost da samostalno vrše versku službu koja nije povezana sa distribuisanjem ekstremističke verske literature.“

^ odl. 3 Kada je podržao presudu o ukidanju Lokalne verske zajednice Jehovinih svedoka u Orelu, Vrhovni sud je izjavio: „Pravo pojedinaca da ispovedaju svoju veru neće biti ugroženo, jer njima nije oduzeta mogućnost da samostalno vrše versku službu koja nije povezana sa distribuisanjem ekstremističke verske literature.“