Vrati se na sadržaj

7. MAJ 2018.
RUSIJA

Gradski sud u Sankt Peterburgu presudio protiv Jehovinih svedoka

Gradski sud u Sankt Peterburgu presudio protiv Jehovinih svedoka

Gradski sud u Sankt Peterburgu je 3. maja 2018. odbacio žalbu Jehovinih svedoka koju su uložili kako bi sprečili oduzimanje nekadašnje podružnice u Solnečnoju. Presuda je sada pravosnažna i država u svakom trenutku može oduzeti imovinu Svedocima.

Ovom odlukom je podržana prethodna presuda Okružnog suda u Sestroretsku, kojom je poništen ugovor kojim je pre 17 godina vlasništvo nad imovinom u Solnečnoju preneto na Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Nakon toga sud može da tvrdi da je Administrativni centar Jehovinih svedoka u Rusiji oduvek vlasnik te imovine. S obzirom na to da je Vrhovni sud ukinuo Administrativni centar u aprilu 2017, država mu može oduzeti imovinu. Ovakva iskrivljena logika obezbedila je vlastima privid legalnosti i tako im omogućila da samovoljno oduzmu imovinu.

Filip Bramli, advokat Jehovinih svedoka, izjavio je: „Ovakva odluka predstavlja nezapamćeno izvrtanje pravde. Ovi objekti su bili posvećeni Bogu i odatle su organizovane mirne verske aktivnosti Jehovinih svedoka u Rusiji. Država praktično krade tu imovinu i mi ćemo tu nepravdu izneti pred Evropski sud za ljudska prava.“