Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

8. MART 2017.
RUSIJA

Zabrana Jehovinih svedoka u Rusiji neminovna?

Zabrana Jehovinih svedoka u Rusiji neminovna?

Rusko ministarstvo pravde je 21. februara 2017. uputilo još jedan zahtev Administrativnom centru Jehovinih svedoka. Ministarstvo sada zahteva od Administrativnog centra da pruži informacije o svih 2 277 skupština Jehovinih svedoka širom Rusije.

Ministarstvo pravde je uputilo ovaj zahtev dok je po nalogu državnog tužioca sprovođena istraga Administrativnog centra. Glavni predmet istrage bila su pravna tela koja Svedoci koriste. Tu spadaju i Administrativni centar i lokalna pravna tela, koja skupštine koriste da bi ostvarile pravo da poseduju objekte u kojima održavaju versku službu. Ministarstvo pravde je svoju istragu zaključilo 27. februara 2017. nakon čega je saopštilo da je Administrativni centar prekršio zakon i da postoje dokazi o njegovoj umešanosti u „ekstremističke aktivnosti“.

Jehovini svedoci širom sveta veoma su zabrinuti za svoje suvernike u Rusiji. Ovim poslednjim postupkom, Ministarstvo pravde usmerilo je svoju pažnju na skupštine Jehovinih svedoka. Na osnovu nedavnih poteza vlasti, Svedoci veruju da državni tužilac ne samo da želi da ukine sva pravna tela koja Jehovini svedoci koriste u Rusiji već želi da zabrani Jehovine svedoke u celoj Ruskoj Federaciji.