Vrati se na sadržaj

RUSIJA

Zatvoreni zbog svojih verovanja – Rusija

Zatvoreni zbog svojih verovanja – Rusija

Ruske vlasti i dalje progone i zastrašuju Jehovine svedoke, što podseća na situaciju tokom sovjetskog režima. Zaključno sa 18. novembrom 2021, u pritvoru ili zatvoru je 71 Svedok, a u kućnom pritvoru se nalazi još njih 27. Pored toga, 240 Svedoka ima zabranu napuštanja kraja u kom živi. Svi su optuženi za učestvovanje u aktivnostima ekstremističke organizacije, njihovo organizovanje ili njihovo finansiranje. Pod istragom se trenutno nalazi najmanje 439 Jehovinih svedoka. Najmlađi ima 20 godina, a najstariji 91.

Vlasti opravdavaju svoje postupke tako što se pozivaju na zabranu pravnih tela Svedoka koja je stupila na snagu u aprilu 2017. i pogrešno primenjuju član 282. Krivičnog zakonika Ruske Federacije (KZRF) u vezi sa ekstremističkim aktivnostima. Međutim, oni progone Jehovine svedoke zbog njihove vere koju ispovedaju ne remeteći javni red i mir. Ukoliko budu proglašeni krivima, neke od njih čekaju zatvorske kazne do deset godina.

Ruske vlasti i dalje hapse i zatvaraju Jehovine svedoke

Od februara 2018, pripadnici kriminalističke službe slede isti obrazac kada hapse i pritvaraju Jehovine svedoke. Naoružani policajci nasilno upadaju u domove Svedoka, često stanare drže na nišanu, među kojima ima i dece i starih, i prisiljavaju ih da legnu na pod. Zatim policija pretresa dom i oduzima lične stvari, a neke Svedoke odvodi u pritvor na daljnje ispitivanje. Inspektori pokreću krivični postupak protiv nekih Svedoka optužujući ih za ekstremističke aktivnosti i traže od sudova da im odrede pritvor. Kada strpaju Svedoke u zatvor, tužioci traže od sudova da im produže pritvor i sudovi to uglavnom odobre. U nastavku sledi pregled događaja u slučaju 21 Svedoka koji su optuženi za ekstremizam, krivično gonjeni i osuđeni na kaznu zatvora. *

Više od 100 policajaca je 9. jula 2020. izvršilo pretres kuća 27 porodica Jehovinih svedoka u Astrahanu. Pretres je izvršen nakon što je protiv u Rustama Dijarova, Sergeja Klikunova, Jevgenija Ivanova i njegove supruge Olge pokrenut krivični postupak. Sva trojica braće optužena su za organizovanje i finansiranje ekstremističkih aktivnosti. Olga je optužena za učestvovanje u ekstremističkim aktivnostima. U iznajmljenom stanu u kom je živela porodica Ivanov, postavljeni su uređaji za prisluškivanje na skrivenim mestima. Pomoću tih uređaja snimani su verski sastanci koji su se održavali u njihovom domu. Ti snimci su kasnije iskorišćeni za podizanje optužnice. Nakon pretresa, Rustam, Jevgenij i Sergej su poslati u istražni zatvor, a Olgi je određen kućni pritvor. U ponedeljak, 25. oktobra 2021, Trusovski okružni sud u Astrahanu osudio je brata Dijarova, Ivanova i Klikunova na osam godina zatvora. Supruga brata Ivanova, Olga, osuđena je na tri i po godine zatvora. Ovo su najduže i najstrože zatvorske kazne izrečene nekom Jehovinom svedoku otkako je 2017. Vrhovni sud zabranio naše aktivnosti.

Policajci i pripadnici Federalne službe bezbednosti 16. maja 2019. izvršili su pretres sedam kuća u Volgogradskoj oblasti u Rusiji. Dva dana kasnije, sudija Centralnog okružnog suda naložio je da Sergej Melnik, Valerij Rogozin i Igor Jegozarjan budu zadržani u pritvoru. Tamo su proveli sedam meseci. Nakon 55 saslušanja, 23. septembra 2021, Traktorozavodski okružni sud u Volgogradu svu trojicu proglasio je krivima. Braća Melnik i Jegozarjan su osuđena na šest godina zatvora. Brat Rogozin je osuđen na šest godina i pet meseci zatvorske kazne.

Ujutru 7. aprila 2021, trojica naoružanih policajaca, četiri istražitelja i dva agenta, upali su u kuću 60-godišnjeg Vasilija Meleška. Kasnije je optužen za „iznošenje i slušanje propovedi koje se temelje na verskoj literaturi“ i za „razgovore u okviru grupe koji su se vodili na temelju verskih knjiga“. Dana 11. avgusta 2021, nakon dva dana saslušanja pred sudom, Abinski okružni sud u Krasnodarskoj oblasti osudio je Vasilija Meleška na tri godine zatvora.

Tokom leta 2018, Federalna služba bezbednosti je pokrenula krivični postupak protiv Alekseja Berčuka i Dmitrija Golika. Nakon 51. saslušanja, Aleksej je 30. juna 2021. osuđen na osam godina zatvora. Dmitrij je osuđen na sedam godina zatvora. Amurski regionalni sud je 2. septembra 2021. odbacio njihove žalbe. Aleksejeva kazna je ostala ista, a Dmitriju je sud kaznu smanjio za deset meseci.

Valentina Baranovskaja je uhapšena 10. aprila 2019, nakon što su naoružani policajci u Abakanu izvršili pretres njene kuće, kao i kuća drugih Jehovinih svedoka. Njen sin, Roman Baranovski, takođe je bio uhapšen. Policajci su im oduzeli Biblije, elektronske uređaje i lične beleške. Nakon toga je protiv njih pokrenut krivični postupak. Dana 24. februara 2021, gradski sud u Abakanu, prestonici Republike Hakasije, osudio je Valentinu Baranovskaju na dve godine zatvora. To je prvi put da je neka žena koja je Jehovin svedok osuđena na kaznu zatvora zbog ispovedanja svoje vere. Valentina ima 70 godina i imala je moždani udar u julu 2020. Roman Baranovski je osuđen na šest godina zatvora.

Protiv Aleksandra Ivšina (64) pokrenut je krivični postupak 23. aprila 2020. Između ostalog, optužen je za organizovanje verske službe putem video-poziva i pevanje verskih pesama. Prilikom pretresa njegove kuće, doživeo je ogroman stres i zbog visokog krvnog pritiska zdravlje mu je bilo ozbiljno ugroženo. Nekoliko meseci nakon pretresa, oduzet mu je automobil. Dana 10. februara 2021, Okružni sud u Abinsku u Krasnodarskoj oblasti osudio je Aleksandra Ivšina na sedam i po godina zatvora.

Denisu Kristensenu je bilo odobreno ranije puštanje na slobodu nakon što je odslužio više od polovine svoje šestogodišnje zatvorske kazne. Dana 23. juna 2020. Okružni sud u Ljgovu u Kurskoj oblasti poništio je zatvorsku kaznu i umesto nje mu odredio novčanu kaznu u iznosu od 400 000 rubalja (5 759 američkih dolara). Međutim, gospodin Aleksej Šatunov, tužilac iz Kancelarije okružnog tužilaštva u Kurskoj oblasti, uložio je žalbu na odluku suda i tražio da se ona poništi. Žalba je zasnovana na lažnim izveštajima o neprimerenom vladanju Denisa Kristensena u zatvoru. On će ostati u zatvoru do novog saslušanja koje još nije zakazano. U međuvremenu je zbog navodnog kršenja nekih manjih zatvorskih pravila poslat u ćeliju u kažnjeničkom bloku na deset dana uprkos lošem zdravlju.

Denis Kristensen je 48-godišnji državljanin Danske, koji je uhapšen u Orelu 25. maja 2017, kada su naoružani policajci i agenti Federalne službe bezbednosti prekinuli miran nedeljni sastanak Jehovinih svedoka koji je on vodio. Nakon skoro godinu dana suđenja i više od 50 ročišta na kojima se pojavio, Denis Kristensen je osuđen na šest godina zatvora samo zato što je kao Jehovin svedok ispovedao svoju veru. Dana 6. februara 2019, sudija Železnodorožnijskog okružnog suda u Orelu, Aleksej Rudnev, pročitao je presudu gospodinu Kristensenu, kojom je na osnovu člana 282.2(1) Krivičnog zakona Ruske Federacije osuđen za „organizovanje aktivnosti ekstremističke organizacije“. Tročlano sudsko veće Okružnog suda u Orelu, 23. maja 2019. odbacilo je žalbu Denisa Kristensena i potvrdilo presudu, kojom je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina.

Sergej Klimov je uhapšen 3. juna 2018. nakon što su pripadnici policije i specijalnih jedinica izvršili pretres dve kuće Jehovinih svedoka. Tom prilikom je na saslušanje odvedeno oko 30 Svedoka, među kojima i jedna 83-godišnja žena. Svi su pušteni kući, osim gospodina Klimova. Protiv njega je pokrenut krivični postupak i sud mu je odredio pritvor od dva meseca. Pritvor mu je produžavan sedam puta. Godinu i pet meseci bio je odvojen od svoje porodice. Nakon tog vremena održano je suđenje. Dana 5. novembra 2019. Oktjabrski okružni sud u Tomsku osudio ga je na šest godina zatvora zato što je navodno „organizovao ekstremističke aktivnosti“. Sergej Klimov biće pušten iz zatvora u julu 2023.

Konstantin Baženov, Aleksej Budenčuk, Feliks Mahamadijev, Roman Gridasov, Genadij German i Aleksej Miretskij krivično su gonjeni nakon što su ruske vlasti 12. juna 2018. izvršile pretres u sedam kuća Jehovinih svedoka u Saratovu. Tog dana, policija je na silu ušla u domove Svedoka i zaplenila njihove stvari, a u nekim slučajevima je podmetnula zabranjenu versku literaturu Jehovinih svedoka. Više od deset Svedoka je odvedeno na informativni razgovor i zadržano skoro do ponoći. Tri muškarca su odvedena u pritvor i u istražnom zatvoru su proveli skoro godinu dana.

Dana 19. septembra 2019. Dmitrij Larin, sudija Lenjinskog okružnog suda u Saratovu, osudio je šestoricu naše braće na duge zatvorske kazne zbog navodnog „organizovanja ekstremističkih aktivnosti“. Dvojica su dobila kaznu zatvora u trajanju od tri i po godine, jedan je dobio trogodišnju kaznu, a ostala trojica su osuđena na po dve godine zatvora. Osim toga, u presudi je stajalo da niko od njih nakon odslužene kazne zatvora u narednih pet godina neće moći da radi na nekoj rukovodećoj poziciji u javnim preduzećima. Ova naša braća su u zatvoru trpela maltretiranje. Dana 6. februara 2020. čuvari u zatvorskoj koloniji br. 1 palicama su pretukli Alekseja Budenčuka, Genadija Germana, Romana Gridasova, Feliksa Mahamadijeva i Alekseja Miretskog. Brat Mahamadijev je prebačen u bolnicu jer su mu slomili rebro, probili plućno krilo i povredili bubreg. Sva šestorica su puštena iz zatvora, ali će dugo biti pod nadzorom uz značajno ograničenje slobode kretanja.

Masovni pretresi i fizički napadi

Dana 4. oktobra 2021, naoružani pripadnici specijalne jedinice policije OMON * brutalno su pretukli dva bračna para: Anatolija i Gretu Razdobarov i Nikolaja i Lilju Merinov. Ovi napadi su se dogodili prilikom pretresa 12 kuća Jehovinih svedoka u Irkutsku. Policija je tom prilikom uhapsila još nekoliko Svedoka.

U šest sati ujutru, naoružani policajci su nasilno upali u Anatolijev i Gretin dom. Gretu su ščepali za kosu i odvukli u drugu sobu, lisicama joj vezali ruke iza leđa i više puta je udarili. Anatolija su bacili na pod, lisicama mu vezali ruke iza leđa i šutirali ga u glavu i stomak. Policajci su ga zgrabili za ruke koje su mu već bile vezane lisicama i odigli ga od poda. Anatolij se previjao od bolova jer su mu se pod težinom tela ramena iščašila. Policajci su ga udarali po rukama tražeći da prizna krivicu i da otkrije informacije o drugim Svedocima. Mučenje su nastavili tako što su pokušali da mu staklenu bocu gurnu u anus. Pretres njihove kuće je trajao više od osam sati.

Kada je policija upala u kuću Nikolaja i Lilje Merinov, najpre su Nikolaja udarili po glavi teškim, tupim predmetom. On je pao na pod i onesvestio se. Kad je došao svesti, jedan policajac je sedeo na njemu i tukao ga. Polomili su mu prednje zube. Lilju su izvukli iz kreveta zgrabivši je za kosu i stavili joj lisice na ruke. Policajci su je tukli pre nego što su joj dozvolili da se obuče.

Dana 13. jula 2020, izvršen je pretres u više od 100 kuća Svedoka u nekoliko mesta u Voronješkoj oblasti i u Starom Oskolu u Belgorodskoj oblasti. Pokrenuti su krivični postupci i desetorici Svedoka je određen pritvor do 3. septembra. Pripadnici specijalnih jedinica nasilno su ušli u kuću Aleksandra Bokova i surovo pretukli najmanje dvojicu naše braće. Brata bokova su udarali u stomak i glavu, a zatim ga prisilili da čuči tokom ispitivanja. Dmitrija Katirova su srušili na pod, udarali i šutirali dok se previjao od bolova.

Napori da se okonča nepravedno zatvaranje

Advokati ovih Svedoka koji su u zatvoru do sada nisu imali uspeha u pokušajima da ih oslobode, ali su uputili žalbe Savetu UN za ljudska prava i Radnoj grupi UN za proizvoljno pritvaranje. Podneli su i 57 molbi Evropskom sudu za ljudska prava. Njihovi napori da se ovo nepravedno zatvaranje okonča do sada nisu urodili plodom.

Neki međunarodni sudovi otvoreno su osudili Rusiju zato što tako postupa sa Jehovinim svedocima. Na primer, u odluci usvojenoj 26. aprila 2019, Radna grupa UN za proizvoljno pritvaranje optužila je Rusiju za sistematski progon Jehovinih svedoka, ukazujući pritom na slučaj gospodina Dmitrija Mihajlova iz ruskog grada Šuje. U zaključku je navedeno da je njegovo hapšenje i pritvaranje čin verske diskriminacije i da je on „samo jedan od sve većeg broja Jehovinih svedoka u Rusiji koji su uhapšeni, zatvoreni i krivično gonjeni zbog toga što ispovedaju svoju veru“.

Dana 12. marta 2020. stalno veće OEBS-a izdalo je zajedničko saopštenje u kome je osudilo ponašanje ruskih vlasti prema Jehovinim svedocima: „Evropska unija je i dalje veoma zabrinuta zbog toga što se Jehovini svedoci u Rusiji suočavaju sa sistemskim progonstvom [...] Veoma smo zabrinuti zbog nedavnih izveštaja koji govore o tome da su zatvorski čuvari i policajci mučili i na druge načine maltretirali nekoliko Jehovinih svedoka u pritvoru.“ Na kraju saopštenja je pisalo: „Mučenje predstavlja kršenje međunarodnih zakona o ljudskim pravima, a naročito Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, Evropske konvencije o ljudskim pravima i Konvencije Ujedinjenih nacija protiv mučenja i drugih okrutnih, nehumanih i ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja. Ruska Federacija je potpisnica svih tih dokumenata.“

Pregled događaja

 1. 18. novembar 2021.

  Ukupno 71 Svedok je u zatvoru.

 2. 25. oktobar 2021.

  Trusovski okružni sud u Astrahanu osudio je Rustama Dijarova, Jevgenija Ivanova i Sergeja Klikunova na osam godina zatvora. Olga Ivanova osuđena je na tri i po godine zatvora.

 3. 27. septembar 2021.

  Gradski sud u Sankt Peterburgu odbacio je žalbu na odluku od 31. marta 2021, kojom je aplikacija JW Library proglašena ekstremističkom, a njeno korišćenje zabranjeno na teritoriji Rusije i Krima. Ovim je prvobitna presuda odmah stupila na snagu.

 4. 23. septembar 2021.

  Traktorozavodski okružni sud u Volgogradu osudio je Sergeja Melnika i Igora Jegozarjana na šest godina zatvora. Valerij Rogozin je osućen na šest godina i pet meseci zatvorske kazne.

 5. 11. avgust 2021.

  Nakon dva dana saslušanja pred sudom, Abinski okružni sud u Krasnodarskoj oblasti osudio je Vasilija Meleška na tri godine zatvora.

 6. 30. jun 2021.

  Blagovješčenski gradski sud u Amurskoj oblasti osudio je Alekseja Berčuka i Dmitrija Golika na osam odnosno sedam godina zatvora.

 7. 24. februar 2021.

  Gradski sud u Abakanu, prestonici Republike Hakasije, osudio je Valentinu Baranovskaju na dve godine zatvora, a njenog sina, Romana Baranovskog, na šest godina zatvora.

 8. 10. februar 2021.

  Okružni sud u Abinsku u Krasnodarskoj oblasti osudio je Aleksandra Ivšina na sedam i po godina zatvora.

 9. 2. septembar 2020.

  Berjozovski gradski sud u Kemerovskoj oblasti osudio je Sergeja Britvina i Vadima Levčuka na četiri godine zatvora.

 10. 3. avgust 2020.

  Okružni sud u Pskovu doneo je odluku da Genadij Špakovski bude pušten iz zatvora. Sud ga i dalje smatra krivim ali mu je kaznu od šest i po godina zatvora preinačio u uslovnu kaznu koja će takođe trajati šest i po godina.

 11. 13. jul 2020.

  Masovni pretres najmanje 100 kuća Svedoka u Voronješkoj i Belgorodskoj oblasti.

 12. 9. jun 2020.

  Gradski sud u Pskovu osudio je 61-godišnjeg Genadija Špakovskog na šest i po godina zatvora.

 13. 6. februar 2020.

  Petorica od ukupno šestorice Jehovinih svedoka osuđenih 19. septembra 2019. prebačeni su u kažnjeničku koloniju br. 1 u Orenburgu. Kada su stigli u taj zatvor, čuvari su ih nemilosrdno pretukli – šutirali su ih i udarali palicama. Gospodinu Mahamadijevu je slomljeno rebro, probijeno plućno krilo i povređen bubreg.

 14. 19. septembar 2019.

  Sudija Lenjinskog okružnog suda u Saratovu Dmitrij Larin, osudio je šestoricu Svedoka na zatvorske kazne. Konstantin Baženov, Aleksej Budenčuk, Feliks Mahamadijev, Roman Gridasov, Genadij German i Aleksej Miretskij osuđeni su zbog navodnog „organizovanja ekstremističkih aktivnosti“.

 15. 23. maj 2019.

  Okružni sud u Orelu odbacio je žalbu Denisa Kristensena i potvrdio zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina.

 16. 26. april 2019.

  Radna grupa UN za proizvoljno pritvaranje zaključila je da su prekršena prava Dmitrija Mihajlova i pozvala je Rusiju da okonča progon Jehovinih svedoka.

 17. 6. februar 2019.

  Železnodorožnijski okružni sud proglasio Denisa Kristensena krivim i osudio ga na šest godina zatvora.

 18. 9. oktobar 2018.

  Policija i pripadnici specijalnih jedinica pretresli domove u Kirovu. Uhapšeno nekoliko Svedoka, među kojima je i poljski državljanin Andžej Oniščuk, i određen im je pritvor.

 19. 15. jul 2018.

  Policija pretresla nekoliko domova Svedoka u Penzi i uhapsila Vladimira Aluškina. On je zadržan u pritvoru.

 20. 4. jul 2018.

  Policija upala u nekoliko domova u Omsku. Sergej i Anastasija Poljakov su uhapšeni i zadržani u pritvoru. Gospođa Poljakov je prva Svedokinja koja je u Ruskoj Federaciji zatvorena pod optužbom za ekstremističke aktivnosti.

 21. 12. jun 2018.

  Policija upala u domove u Saratovu. Konstantin Baženov, Aleksej Budenčuk i Feliks Mahamadijev su uhapšeni i poslati u pritvor. Još trojica Svedoka – Genadij German, Roman Gridasov i Aleksej Miretskij – morali su da potpišu dokument u kom stoji da neće napuštati Saratov.

 22. 3. jun 2018.

  Policija upala u domove u Tomsku i Pskovu. Sergej Klimov je uhapšen i pritvoren.

 23. 19. februar 2018.

  Na Železnodorožnijskom okružnom sudu u Orelu počinje suđenje Denisu Kristensenu. Predsedava sudija Aleksej Rudnev.

 24. 20. jula 2017 – novembra 2018.

  Denisu Kristensenu pritvor produžen nekoliko puta. Prvi put to je učinio Sovjetski okružni sud, a zatim Železnodorožnijski okružni sud.

 25. 26. maj 2017.

  Sovjetski okružni sud u Orelu odredio Denisu Kristensenu dva meseca pritvora.

 26. 25. maj 2017.

  Policija upala na verski sastanak u Orelu i uhapsila Denisa Kristensena.

 27. 20. april 2017.

  Vrhovni sud Ruske Federacije doneo presudu o ukidanju administrativnog centra i 395 pravnih tela Jehovinih svedoka.

^ odl. 5 Više informacija o drugim Jehovinim svedocima u Rusiji koji su progonjeni zbog svoje vere možete naći na veb-sajtu jw.org.

^ odl. 18 Specijalne jedinice Nacionalne garde Rusije