Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

27. FEBRUAR 2017.
RUSIJA

Opsežna istraga Administrativnog centra Jehovinih svedoka u Rusiji

Opsežna istraga Administrativnog centra Jehovinih svedoka u Rusiji

Rusko ministarstvo pravde sprovodi opsežnu istragu Administrativnog centra Jehovinih svedoka u Rusiji. Po nalogu državnog tužioca, Ministarstvo pravde je 1. februara 2017. obavestilo Svedoke da će sprovesti istragu. Ministarstvo je u okviru istrage koja je bila zakazana za period od 8. do 27. februara zatražilo od Administrativnog centra da stavi na uvid svu dokumentaciju vezanu za vlasništvo nad objektima, bankarske izveštaje, organizacionu strukturu, obrazovne aktivnosti i versku službu. Administrativni centar je 15. februara 2017. vlastima predao dokumentaciju na preko 73 000 strana.

Ova opsežna istraga usledila je nakon nedavne presude Gradskog suda u Moskvi koji je podržao upozorenje koje je državni tužilac uputio Administrativnom centru u martu 2016. Tom prilikom je državni tužilac zapretio zatvaranjem Administrativnog centra pod optužbama za ekstremizam. Od tada, sudovi u drugim delovima Rusije ukinuli su nekoliko pravnih tela koja su koristili Svedoci, a sve pod optužbama za „ekstremističke aktivnosti“, uprkos jasnim ukazivanjima da se takve optužbe temelje na podmetnutim dokazima.

Jehovini svedoci u Rusiji su zabrinuti da bi ova istraga mogla da znači da je zatvaranje njihovog predstavništva neminovno. Ruske vlasti su do sada pokazale da su spremne da ignorišu međunarodne propise o ljudskim pravima time što napadaju i ograničavaju mirnu versku službu Jehovinih svedoka.