Vrati se na sadržaj

31. MAJ 2018.
RUSIJA

Još jedan Jehovin svedok na suđenju u Rusiji zbog optužbe za ekstremizam

Još jedan Jehovin svedok na suđenju u Rusiji zbog optužbe za ekstremizam

Arkadja Akopjan, 70-godišnji krojač u penziji, koji je Jehovin svedok, optužen je za učestvovanje u ekstremističkim aktivnostima, a suđenje u tom slučaju traje godinu dana. Ako bude proglašen krivim, preti mu visoka novčana kazna ili kazna zatvora do četiri godine.

Javni tužilac navodi da je gospodin Akopjan kriv za „širenje verske mržnje i netrpeljivosti“ na osnovu njegove verske propovedi koju je održao u lokalnoj Dvorani Kraljevstva koju posećuje godinama. Tužilac se tokom suđenja oslanjao na lažna svedočenja šestoro svedoka koji nisu Jehovini svedoci. Ti svedoci tvrde da je gospodin Akopjan tokom propovedi iznosio klevete i da im je dao „ekstremističku“ literaturu kako bi je delili drugim ljudima.

Gospodin Akopjan i oni koji ga poznaju odbacuju obe tvrdnje. Njegov advokat je tokom suđenja izneo dokaze da tih šestoro svedoka nisu bili ni blizu zgrade u kojoj je navodno gospodin Akopjan iznosio klevete. Dodao je i da Jehovini svedoci ne daju odreda religijsku literaturu onima koji nisu Svedoci kako bi je delili drugim ljudima. Sonja, supruga gospodina Akopjana, koja nije Jehovin svedok, tokom ispitivanja na sudu izjavila je da je u srećnom braku već 40 godina i da njen suprug nikada nije primoravao njihove rođake da postanu Svedoci.

Sudija Oleg Golovaško naložio je da se uradi stručna analiza propovedi gospodina Akopjana kako bi se utvrdilo da li je zaista širio versku mržnju i netrpeljivost. Na poslednjem ročištu, 15. maja 2018, sudija je nagovestio da bi ta analiza trebalo da se završi tokom septembra 2018, ali da će se suđenje u međuvremenu nastaviti. Sledeće ročište, tokom kojeg će gospodin Akopjan biti ispitivan, zakazano je za 5. jun. Iako nije u pritvoru, gospodin Akopjan ne sme da napušta svoje mesto od kako je suđenje počelo na Okružnom sudu u Prohladniju u maju 2017.

Gregori Alen, pomoćnik pravnog zastupnika Jehovinih svedoka, izjavio je: „Gospodin Akopjan je još jedna žrtva grube zloupotrebe zakona o ekstremizmu usmerenog protiv Jehovinih svedoka u Rusiji. On je nedužan, primeran građanin, koji samo želi da obožava Boga u miru. Vlasti svojim pogrešno usmerenim napadima na Jehovine svedoke stavljaju svakog od njih pod prinudu i uništavaju društvenu raznolikost u zemlji.“

Gospodin Akopjan je drugi Jehovin svedok u Rusiji koji je neosnovano optužen za učestvovanje u „ekstremističkim aktivnostima“. Suđenje Denisu Kristensenu, Jehovinom svedoku iz Orela, počelo je u februaru 2018. U pritvoru je godinu dana, a ako bude osuđen preti mu kazna zatvora do deset godina. * U raznim delovima Rusije pritvoreno je još sedmoro Svedoka protiv kojih nije podignuta optužnica.

^ odl. 7 Obojica su optužena za kršenje Krivičnog zakonika, ali raličitih članova. Gospodin Akopjan je optužen za kršenje člana 282(1) za navodno raspirivanje verske mržnje i netrpeljivosti. Denis Kristensen je optužen za kršenje člana 282.2(1) istog zakona za navodno organizovanje aktivnost verske zajednice koja je proglašena ekstremističkom. Za ovo krivično delo predviđena je veća kazna.