Vrati se na sadržaj

2. JUL 2015.
RUANDA

Sud u Ruandi doneo povoljnu presudu u slučaju verske diskriminacije

Sud u Ruandi doneo povoljnu presudu u slučaju verske diskriminacije

Sud u provinciji Karongi u Ruandi podržao je pravo na slobodu veroispovesti u slučaju osmoro učenika koji su Jehovini svedoci. Oni su dospeli na sud jer su zbog svoje savesti odbili da prisustvuju verskoj službi u školi.

Većina škola u Ruandi tesno sarađuje s verskim organizacijama. U nekim školama se od učenika očekuje da prisustvuju verskoj službi i plaćaju crkveni porez. Pošto deca koja su Jehovini svedoci to odbijaju, školske vlasti su od 2008. do 2014. izbacile 160 učenika iz škola. Iako ovaj problem i dalje postoji širom ove zemlje, slučaj u provinciji Karongi pokazuje da vlasti u Ruandi mogu uspešno rešiti probleme verske diskriminacije.

Izbačeni iz škole zbog verske diskriminacije

Dana 12. maja 2014, iz jedne škole u Musangu, u provinciji Karongi, izbačeno je osmoro učenika, uzrasta od 13 do 20 godina, * jer nisu želeli da učestvuju u verskoj službi. Njihovi roditelji su to prijavili izvršnom sekretaru Ruankube, koji je naložio da se učenici vrate u školu. Uprava škole nije bila zadovoljna tom odlukom, pa su pribegli drugačijoj taktici. Optužili su učenike da su pokazali nepoštovanje time što nisu pevali državnu himnu. Samo dva dana nakon što su učenici vraćeni u školu, 4. juna 2014, policija je došla u školu i uhapsila ih.

Zadržali su ih u zatvoru šest dana. Policajci su im pretili i verbalno ih zlostavljali, a dvoje najstarijih među njima tukli zbog njihovog navodnog uticaja na mlađe učenike. Uprkos svemu što su doživeli, nijedan od ovih učenika nije pogazio svoja verovanja.

Sud oslobađa učenike optužbi

Policija je 9. juna 2014. oslobodila sedmoro učenika, a tužilac je povukao optužbe protiv najmlađeg. Međutim, najstariji učenik je zadržan u policiji još devet dana. Sudija je odredio da se i on oslobodi i bude pod sudskim nadzorom do saslušanja, koje je bilo odloženo za 14. oktobar 2014.

Na saslušanju je sudija ispitao svakog učenika. Jedan od njih je u ime svih objasnio sudiji da pravi razlog njihovog izbacivanja iz škole nije to što su odbili da pevaju državnu himnu, već to što nisu želeli da plate crkveni porez i prisustvuju verskoj službi u školi.

Sudija je zatim tražio od tužioca da pruži dodatne dokaze u prilog „nepoštovanju državne himne“. Kada je tužilac tražio od učenika da iznesu još neke detalje, učenici su posvedočili da nisu pokazali nepoštovanje dok su drugi pevali himnu.

U pisanoj odluci pročitanoj 28. novembra 2014, ovaj drugostepeni sud u provinciji Karongi zaključio je da nečija odluka da ne peva državnu himnu „nije čin skrnavljenja i nepoštovanja“. Ova presuda, doneta u skladu sa zakonom, oslobodila je učenike optužbi i možda će doprineti okončanju verske diskriminacije u školama u Ruandi.

Apel da se poštuju ljudska prava

Jehovini svedoci u Ruandi raduju se povoljnom ishodu u slučaju učenika iz škole u Musangu. Međutim, u drugim slučajevima, deca koja su Jehovini svedoci i koja su zbog svojih verovanja izbačena iz škole nemaju drugi izbor osim da promene školu. Neka ne mogu da nastave školovanje, jer im jedino preostaje da pohađaju privatne škole, što im roditelji ne mogu priuštiti.

Roditelji koji su Jehovini svedoci žele da svojoj deci pruže isto što i drugi roditelji. Oni žele da njihova deca steknu određene veštine i postanu korisni članovi društva. Jehovini svedoci se nadaju da će ova povoljna presuda uticati na to da se u školama u Ruandi poštuju prava učenika na slobodu savesti i veroispovesti.

^ odl. 5 U Ruandi je osoba punoletna kad napuni 21 godinu (član 360 Građanskog zakonika).