Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

RUANDA

Kratak pregled: Ruanda

Kratak pregled: Ruanda

Jehovini svedoci u Ruandi postoje od 1970. Zakonski su registrovani 1992, što je vlada potvrdila 2002. Svedoci su poznati po svom neutralnom stavu u političkim pitanjima i uopšteno govoreći mogu slobodno da ispovedaju svoju veru. Nisu učestvovali u strahotama tokom genocida 1994. Naprotiv, čak su rizikovali svoj život da bi spasli druge. Međitim, Svedoci su i dalje žrtve diskriminacije zato što su i dalje politički neutralni.

Neke škole su izbacile učenike koji su Svedoci jer su odbili da učestvuju u patriotskim i verskim ceremonijama. * Osim toga, vlada zahteva od nastavnika da pohađaju seminare koji uključuju vojnu vežbu i pevanje državne himne. Zbog toga su stotine prosvetnih radnika koji su Svedoci ostale bez posla. Ruandska vlada je 2010. tražila da svi radnici u javnim službama polože zakletvu uz pozdravljanje državne zastave. Zato su mnogi Jehovini svedoci zaposleni u javnim službama izgubili posao.

Uprkos ovim teškoćama, Jehovini svedoci u Ruandi su zahvalni što donekle imaju versku slobodu. Nadaju se da će ruandske vlasti uvideti da njihov neutralan stav ne predstavalja pretnju po državu.

^ odl. 3 Jehovini svedoci smatraju da je učešće u patriotskim ceremonijama religiozni čin i da time krše biblijsku zapovest da obožavamo samo Boga. Premda ne učestvuju u takvim ceremonijama, oni poštuju pravo drugih da to čine.