Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

NAGORNO-KARABAH

Zatvoreni zbog svojih verovanja

Zatvoreni zbog svojih verovanja

Jehovini svedoci u Nagorno-Karabahu koji zbog prigovora savesti ne žele da služe vojsku dobijaju zatvorske kazne. Vlada Nagorno-Karabaha ne priznaje pravo na prigovor savesti i ne omogućava civilnu službu. Mladi Svedoci odlaze u zatvor jer žive u skladu sa svojim verovanjem da ne treba uzimati oružje i boriti se protiv drugog čoveka.

Neuspeo pokušaj civilnog služenja

Artur Avanesjan, koji je Jehovin svedok, dobio je 29. januara 2014. poziv za regrutaciju od Vojnog komesarijata u Askeranu. Gospodin Avanesjan je narednog dana uložio žalbu Vojnom komesarijatu Nagorno-Karabaha i zatražio da obavlja civilnu službu umesto vojne. Njegov advokat se odmah sastao sa zvaničnicima iz Nagorno-Karabaha i Jermenije i postigao izvestan uspeh u zalaganju da gospodinu Avanesjanu bude odobrena civilna služba u Jermeniji.

Očekujući pozitivan odgovor, gospodin Avanesjan se preselio u Jermeniju i 13. februara 2014. predao zahtev za civilnu službu Vojnom komesarijatu Republike Jermenije u Masisu. On je očekivao da će izaći pred jermenski odbor za civilno služenje, ali je umesto toga 14. jula 2014. dobio poziv da se javi u glavnu policijsku stanicu u Jerevanu. U stanici su ga čekali policajci iz Nagorno-Karabaha. Uhapsili su ga i odveli u Nagorno-Karabah. Sledećeg dana je poslat u pritvor i izveden pred prvostepeni sud.

Tada je saznao da je četiri meseca ranije ovaj sud izdao nalog za njegovo hapšenje i naložio da bude u zatvoru dok ne počne suđenje. Sud je potvrdio svoju prethodnu presudu i gospodin Avanesjan je odmah zatvoren. Sud je odbio sve žalbe na ovu presudu.

Ovaj sud je 30. septembra 2014. gospodina Avanesjana proglasio krivim i osudio ga na 30 meseci zatvora. Tu presudu je potvrdio i Apelacioni sud. Nakon toga je gospodin Avanesjan uložio žalbu Vrhovnom sudu Nagorno-Karabaha, ali je 25. decembra 2014. ovaj sud potvrdio odluku prethodnog suda.

Nagorno-Karabah i dalje zatvara mladiće koji postupaju u skladu sa svojom savešću oblikovanoj po biblijskim načelima. Na taj način ova država ne poštuje međunarodne standarde koji omogućavaju obavljanje civilne službe zbog uloženog prigovora savesti.

Pregled događaja

 1. 25. decembar 2014.

  Vrhovni sud Nagorno-Karabaha potvrdio presudu izrečenu Arturu Avanesjanu.

 2. 30. septembar 2014.

  Prvostepeni sud Nagorno-Karabaha u oblasti Martakert osudio Artura Avanesjana na 30 meseci zatvora.

 3. 14. jul 2014.

  Artur Avanesjan uhapšen u Jermeniji i poslat u pritvor u Nagorno-Karabahu.

 4. 30. decembar 2011.

  Karen Harutjunjan, 18-godišnji Jehovin svedok, osuđen na 30 meseci zatvora jer je uložio prigovor savesti na služenje vojske.

 5. 16. februar 2005.

  Areg Avanesjan, koji je Jehovin svedok, zatvoren zbog uloženog prigovora savesti na služenje vojske i osuđen na zatvorsku kaznu od 48 meseci.

 6. 12-13. jun 2001.

  Trojica Svedoka koji su uložili prigovor savesti osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od šest meseci do godinu dana jer su odbili da učestvuju u vojnim vežbama.