Vrati se na sadržaj

1. MART 2016.
KIRGIZIJA

Ima li pravde za žrtve policijske brutalnosti u Ošu?

Ima li pravde za žrtve policijske brutalnosti u Ošu?

Državni tužilac u Kirgiziji je već treći put naložio tužiocu Gradskog suda u Ošu da razmotri pokretanje krivičnog postupka protiv desetorice policajaca koji su u avgustu 2015. godine nezakonito upali na verski sastanak Jehovinih svedoka i pretukli nekoliko prisutnih. Iako dokazi nedvosmisleno potvrđuju da je policija brutalno postupila, tužilac Gradskog suda u Ošu nije želeo da pokrene istragu.

Nezakonit upad i policijsko nasilje

U subotu ujutru, 9. avgusta 2015, desetorica policajaca iz 10. policijskog odseka * grada Oša upala su na verski sastanak koji se održavao u iznajmljenom kafeu u kome se u miru okupilo više od 40 ljudi. Jedan policajac je grubo rekao Nurlanu Usupbajevu da odmah prekine sastanak koji je vodio, jer nije u skladu sa zakonom. Policija je više puta pretila prisutnima da će ih pobiti. Kada je Tinčik Olžobajev pokušao da snimi šta se dešava, policajci su ga odveli u susednu prostoriju i brutalno pretukli.

Policajci su odveli u stanicu desetoricu Jehovinih svedoka. Šestoricu su brutalno pretukli, a trojicu, među kojima je bio i gospodin Usupbajev, čak su i davili. Pustili su ih iz pritvora istog dana, a oni koji su zadobili teške fizičke povrede otišli su u bolnicu na pregled.

Dva dana kasnije, 11. avgusta, policajci Kožobek Kozubajev i Nurbek Šerikbajev, koji su prethodno predvodili upad i nasilje nad Jehovinim svedocima, uhapsili su gospodina Usupbajeva pod optužbom da je učestvovao u nezakonitim verskim aktivnostima. Saslušanje je zakazano za 20. i 21. avgust u Gradskom sudu u Ošu.

Sudovi podržavaju pravo Jehovinih svedoka na slobodu veroispovesti

Predstavnik 10. policijskog odseka je tokom saslušanja tvrdio da su Jehovini svedoci nezakonito održali sastanak 9. avgusta budući da nisu zakonski registrovani u Ošu. Tužilac je naveo da roditelji koji vode svoju decu na sastanke Jehovinih svedoka krše zakon o verskim zajednicama u Kirgiziji jer je prema tom zakonu zabranjeno uključivanje dece u verske organizacije.

Dana 21. avgusta sudija Gradskog suda u Ošu koji je predsedavao u ovom sporu zaključio je da gospodin Usupbajev nije kriv za učestvovanje u nezakonitim verskim aktivnostima. Sud je zaključio da postupak protiv njega treba da bude obustavljen zato što nema dokaza da je bio uključen u nezakonite verske aktivnosti niti da je vrbovao decu.

Tužilac Gradskog suda u Ošu uložio je žalbu Regionalnom sudu u Ošu na presudu po kojoj je gospodin Usupbajev oslobođen svih optužbi. Regionalni sud je odbacio žalbu tužioca i podržao odluku o oslobađanju optužbi u slučaju gospodina Usupbajeva. Regionalni sud je ponovio da su Jehovini svedoci zakonski registrovana verska organizacija u Kirgiziji. Taj sud je još napomenuo da je Ustavno veće Vrhovnog suda već proglasilo neustavnim deo zakona Kirgizije kojim se zahteva registracija verskih zajednica na lokalnom nivou. * Međutim, tužilac je podneo žalbu Vrhovnom sudu, a saslušanje je zakazano za 2. mart 2016.

Gradskom tužiocu naloženo da sprovede istragu

Dok je slučaj gospodina Usupbajeva bio na sudu, on i ostali koji su bili pretučeni 9. avgusta podneli su žalbu Gradskom sudu u Ošu. Tražili su da se podnese krivična prijava protiv desetorice policajaca koji su ih tukli. Usledio je niz podnesaka i žalbi. Tužilac Gradskog suda u Ošu tri puta je odbio da pokrene slučaj, a žrtve su se svaki put ponovo žalile državnom tužiocu. On je dva puta poništio odluku tužioca iz Oša i naložio da se slučaj ponovo razmotri. Međutim, nakon što su pretučeni Jehovini svedoci treći put podneli žalbu državnom tužiocu, državni tužilac je nije razmotrio već ju je 21. januara 2016. prosledio gradskom tužiocu. Zbog te odluke državnog tužioca pitanje je da li će za žrtve nasilja ikada biti pravde.

Jehovini svedoci u Kirgiziji zahvalni su što ih je država registrovala i što je Regionalni sud u Ošu doneo presude u njihovu korist. Oni cene to što nepristrane sudije hrabro utiru put slobodi veroispovesti tako što zakon primenjuju u praksi i podržavaju vlast koja se obavezala da će poštovati tu slobodu. Ali veoma su zabrinuti zbog toga što predstavnici vlasti nisu odlučno reagovali niti izveli pred lice pravde policajce koji su brutalno napali Jehovine svedoke. Svedoci su uložili prigovor kancelariji državnog tužioca u nadi da će biti preduzete konkretne mere i da će nasilnici odgovarati pred zakonom.

^ odl. 4 Deseti policijski odsek je ogranak Ministarstva unutrašnjih poslova Kirgizije.

^ odl. 10 Ta odluka je doneta 4. septembra 2014. Videti članak „Vrhovni sud Kirgizije podržava versku slobodu Jehovinih svedoka“.