Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

3. MAJ 2017.
KAZAHSTAN

Kazahstan pogazio versku slobodu i osudio Tejmura Akhmedova

Kazahstan pogazio versku slobodu i osudio Tejmura Akhmedova

Sud u Astani je 2. maja 2017. osudio Tejmura Akhmedova na pet godina zatvora samo zato što je sa drugima razgovarao o svojim verovanjima. Od kada je Kazahstan dobio nezavisnost 1991, on je prvi Jehovini svedok koji je zbog ispovedanja vere osuđen za krivično delo.

Gospodin Akhmedov je u pritvoru proveo više od tri meseca iako je međunarodna zajednica vršila pritisak da bude premešten u kućni pritvor do početka suđenja. On ima 61 godinu, oženjen je i ima tri sina, a bori se i sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Kažnjavanje zbog ispovedanja vere

Nevolje gospodina Akhmedova počele su u januaru 2017. kada ga je tajna policija Kazahstana, Komitet za nacionalnu bezbednost, uhapsila zbog navodnog kršenja člana 174(2) krivičnog zakona Kazahstana. Optužen je za „podsticanje na versku netrpeljivost“ zato što je u privatnom razgovoru iznosio svoja verovanja.

Sudija Talgat Sirlibajev je presudio da je govor gospodina Akhmedova predstavljao „podsticanje na versku mržnju“ i zagovaranje „isključivosti, superiornosti građana na osnovu njihove verske pripadnosti“. Sudija je gospodinu Akhmedovu takođe izdao zabranu prema kojoj tri godine ne sme da učestvuje u „ideološkoj verskoj aktivnosti“, čime mu je u stvari zabranio ispovedanje vere.

Filip Bramli, advokat Jehovinih svedoka, izjavio je: „Vlasti ozbiljno zloupotrebljavaju zakon. Nekoliko ljudi je 2016, pozvalo Tejmura u jedan stan da bi s njim razgovarali o njegovoj veri. Čak su odlazili i u njegovu kuću. Tejmur nije znao da su ti razgovori krišom snimani i da će kasnije biti iskorišćeni u krivičnom postupku protiv njega. To samo pokazuje koliko daleko su vlasti spremne da idu da bi versku aktivnost kojom se ne remeti javni red i mir prikazale kao krivično delo. Ovo je izvrtanje pravde.“

Porodica gospodina Akhmedova veoma je zabrinuta za njegovo zdravlje. Lekari sumnjaju da ima rak, ali vlasti nisu dozvolile da on bude premešten u kućni pritvor kako bi mu bila ukazana lekarska pomoć koja mu je hitno potrebna. Njegovi advokati uložili su žalbe Radnoj grupi UN koja se bavi zatvaranjem bez zakonskog osnova, kao i specijalnim izveštačima UN za slobodu veroispovesti i slobodu okupljanja i udruživanja.

Hoće li verska sloboda opstati u Kazahstanu?

Jehovini svedoci u Kazahstanu suočili su se sa mnogim problemima kada je u pitanju njihovo pravo na ispovedanje vere. Međutim, nepravedno zatvaranje gospodina Akhmedova predstavlja nov i zapanjujuć napad na njihovu veru. Predstavnici Svedoka nastaviće da traže od vlasti u Kazahstanu da zaštite osnovno pravo na ispovedanje vere bez uplitanja države.