Vrati se na sadržaj

Sedište Državne komisije za ljudska prava u Seulu, u Južnoj Koreji

25. JANUAR 2017.
JUŽNA KOREJA

Državna komisija za ljudska prava apeluje na poštovanje slobode savesti

Državna komisija za ljudska prava apeluje na poštovanje slobode savesti

Državna komisija za ljudska prava u Južnoj Koreji je 9. decembra 2016. iznela mišljenje o slučajevima koji se nalaze na Ustavnom sudu. U tom mišljenju Komisija se bavila pravom na prigovor savesti na vojnu službu. Na osnovu najnovijih standarda poštovanja ljudskih prava, zaključila je da se radi o jednom od osnovnih neotuđivih ljudskih prava i da ga država mora zaštititi.

Značajno je to što je Komisija zaključila da je to osnovno ljudsko pravo „opravdan razlog“ za odbijanje vojne službe. Podstakla je vladu da uskladi ustavne vrednosti poput slobode savesti sa obavezom služenja vojnog roka kroz „društvenokorisnu civilnu službu“.

Komisija primećuje da trenutna praksa zatvaranja prigovarača savesti nema nikavog smisla i još dodaje: „Kažnjavanje treba da suzbije ili spreči krivična dela. Međutim, većina onih koji ulažu prigovor savesti se ne kaje, niti menja svoju odluku iz straha od kazne [...] Prema tome, kažnjavanje nema nikakvog smisla.“

Komisija je potvrdila svoju prvobitnu odluku od 26. decembra 2005, u kojoj je navela da Južna Koreja treba da uvede civilnu službu i tako omogući da u isto vreme postoje i pravo na prigovor savesti i obaveza odbrane države. * Zbog svoje obaveze da podrži poštovanje ljudskih prava, Komisija je svoje mišljenje predala na razmatranje Ustavnom sudu.

„Pravo na prigovor savesti na vojnu službu zaštićeno je pravom na slobodu savesti koje garantuju Ustav i međunarodni zakoni o ljudskim pravima. Kažnjavanje prigovarača savesti zbog odbijanja vojne službe kada postoji način da im se omogući da svoju dužnost prema državi izvrše kroz obavljanje civilne službe predstavlja kršenje prava na slobodu savesti“ (Državna komisija za ljudska prava, Odluka od 28. novembra 2016)

Program koji bi mogao da uspe

Komentarišući odluku Komisije, profesor prava Dže-sung Li je izjavio: „Ukoliko vlada Južne Koreje odluči da poštuje ’osnovno ljudsko pravo‘ na prigovor savesti, mogla bi da uvede civilnu službu. U tom slučaju bih preporučio da se to uradi u skladu s međunarodnim standardima za civilnu službu kako bi taj program mogao da uspe.“

Portparol Jehovinih svedoka u Južnoj Koreji, Dae-il Hong, izjavio je: „Od avgusta 2012, kada je Ustavni sud uzeo u ponovno razmatranje ovaj problem, više od 2000 mladih Jehovinih svedoka osuđeno je na zatvorske kazne. S nestrpljenjem očekujemo da Ustavni sud donese odluku koja će biti u skladu s međunarodnim standardima kojima se poštuju ljudski život i mir. Nadamo se da mladi Jehovini svedoci više neće odlaziti u zatvor, već da će moći da služe svojoj zemlji na način koji se ne sukobi sa njihovom savešću.“

^ odl. 5 Državna komisija za ljudska prava je 11. jula 2008. po drugi put zatražila od ministra odbrane da uvede civilnu službu za one koji ulažu prigovor savesti. Pored toga, Komisija je 26. novembra 2007. iznela mišljenje u kojem je osudila ponovno kažnjavanje rezervista koji ulažu prigovor savesti na vojnu službu.