Vrati se na sadržaj

5. FEBRUAR 2015.
JERMENIJA

Jermenija uspešno primenjuje Zakon o civilnoj službi

Jermenija uspešno primenjuje Zakon o civilnoj službi

Nakon samo godinu dana, program civilne službe u Jermeniji daje prve rezultate. Prvi koji učestvuju u ovom novom programu jesu mladi Svedoci koji obavljaju korisne poslove u okviru javnih službi umesto da idu u zatvor zato što su na temelju savesti odbili da služe vojsku.

Od 1985, mladi Svedoci u Jermeniji koji su zbog prigovora savesti odbili da služe vojsku nisu imali drugu mogućnost nego da idu u zatvor. Budući da nije postojao odgovarajući zakon o civilnoj službi, u periodu od preko 20 godina više od 450 Svedoka služilo je zatvorske kazne, često u surovim uslovima. To se promenilo u junu 2013. kada je Jermenija usvojila amandmane na Zakon o civilnoj službi.

Republičko veće je 23. oktobra 2013. odobrilo prve zahteve za civilnu službu za 57 Jehovinih svedoka koji su na temelju savesti odbili da služe vojsku. * Kasnije je Republičko veće uključilo i druge Svedoke u ovaj program. Ukupno 71 mladi Svedok raspoređen je na svoj radni zadatak tokom sedmice od 13. januara 2014. Do kraja te godine, preko 126 Svedoka dobilo je neki posao kao vid civilne službe.

Uspešan program

Koliko je program civilne službe uspešan, vidi se iz izjava direktora, nadzornika i kolega na poslu koji sarađuju s mladim Svedocima. Oni su zapazili njihove dobre radne navike, pozitivan stav i lepo ponašanje. Nekoliko članova Republičkog veća priznalo je da Svedoci obavljaju važne poslove za svoju zemlju i da marljivo izvršavaju svoje radne zadatke.

  • „Vi momci obavljate odličan posao za ovu zemlju uz veoma skromnu nadoknadu. Vidi se da ste vredni radnici“ (nadzornik javnih usluga u opštini Šengavit, u Jerevanu).

  • „Blago vama! Živite po hrišćanskim načelima, a istovremeno obavljate posao u korist društva“ (medicinska sestra u jednom sirotištu gde su Svedoci poslati da rade).

  • „Ima li još momaka poput vas? Neka dođu, imam posla i za njih!“ (direktor javnih usluga u opštini Arabkir, u Jerevanu).

Svedoci u civilnoj službi učestvovali su u uređenju parka u centru Jerevana, nedaleko od Trga republike

Svedoci koji učestvuju u programu civilne službe takođe su se pozitivno izrazili.

  • „Kolege me vole i poštuju. Jednom prilikom, kad sam ostao kod kuće jer sam se razboleo, kolege su me čak zvale da čuju kako se osećam. Smatram da je to blagoslov, jer mogu neometano da služim Bogu“ (Gevorg Tazijan, pomoćnik vozača u kopnenoj jedinici Ministarstva za pomoć u hitnim situacijama).

  • „Na poslu imamo dobar odnos sa upravom bolnice i drugim osobljem. Kada vidimo kako brinu o nama, i mi se trudimo da brinemo o njima. Bilo je prilika kada smo dobijali poslove koji nisu u opisu našeg zadatka, ali smo i njih obavljali“ (Samvel Abrahamjan, baštovan u psihijatrijskoj bolnici Sevan).

  • „Od 14. januara 2014, nas trinaestorica radi pri Ministarstvu za hitne situacije. Od samog početka imamo dobar odnos sa svima. Dobro sarađujemo s nadležnima. Posebno im se dopada što sve poslove radimo zajedno“ (Artsrun Kačatrjan, baštovan u Ministarsvu za hitne situacije).

Program civilne službe u Jermeniji pokazao se uspešan od samog početka, zahvaljujući dobroj saradnji između direktora i nadležnih službi, kao i pozitivnom stavu i marljivom radu Svedoka. Jehovini svedoci u Jermeniji su zahvalni za mogućnost da služe svojoj zemlji, a da pritom ne moraju da pogaze svoja verska uverenja niti da idu u zatvor zbog prigovora savesti na služenje vojske.

^ odl. 4 Za više informacija, videti članak „Jermenija promenila Zakon o civilnoj službi“.